Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan bez odvoza

Kontejneri puni smeća po Zagrebu, sve čisto pod Bandićevim prozorom

Odlagališta smeća u Zagrebu
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/10
06.11.2018.
u 11:02

Puni kontejneri preplavili su grad jer je istekao ugovor s Cezarom i Reoma grupom. no, jučer je potpisan aneks

Voda je prelila čašu. Ili, u ovom slučaju, kontejner za plastiku. Tjedan dana gledali su Zagrepčani kako im se ulice pretvaraju u smetlišta zatrpana bocama, čašicama od jogurta, ambalažom za kozmetiku, a onda rekli – sad je dosta. Fotografije svojih zelenih otoka, koji su još jučer bili sve samo ne pojam “zelenog”, počeli su objavljivati na društvenim mrežama, a pozivni centar Holdinga zasipati pitanjima kad će koji kamion konačno navratiti u njihov kvart. Lagano su počeli navraćati, ali samo oko centra grada i samo kako bi pokupili plastiku oko kontejnera, ali ne i iz njega.

Cijena se ne mijenja

Razlog za to bio je vrlo jednostavan, Čistoća s plastikom nije imala kamo. Ugovor s oporabiteljem, odnosno sa zajednicom ponuditelja Cezar i Reoma grupa, istekao je, odnosno tvrtke su prikupile ugovorenu količinu plastike, a aneks ugovora kojim bi se njihov rad u gradu nastavio nije bio potpisan. Sve do jučer, kaže nam tako direktor Čistoće Goran Bradić, koji je potvrdio da bi problem s plastikom ovih dana mogao biti riješen.

Foto: Mateja Šobak

– Zagrebački holding, podružnica Čistoća, intenzivirala je radnje potrebne kako bi se prikupljanje plastične ambalaže nastavilo – poručili su iz službe za odnose s javnošću Čistoće, iz koje su se ispričali na kratkom prekidu odvoza i obećali da će odmah krenuti s prikupljanjem plastične ambalaže i “u najkraćem roku očistiti grad”. A s čišćenjem se i krenulo, objasnio je direktor Čistoće, upravo jer je potpisan dodatak ugovora s Cezarom i Reomom. Na pitanje je li ugovorena cijena plastike i dalje ista, odnosno prodaje li Čistoća zagrebačku plastiku za jednu lipu po kilogramu, Bradić je odgovorio kako su “uvjeti isti kakvi su bili”. A baš ti uvjeti, napomenuo je gradski zastupnik Renato Petek iz Naprijed Hrvatska, Čistoći donose dnevni gubitak od čak 15 tisuća kuna.

>> Pogledajte kako izgleda Zagreb pun smeća

– Prošlogodišnji je prihod Čistoće s istom tvrtkom bio 25 lipa za kilogramu – govori Petek, koji predviđa da će 2018. godinu Holdingova podružnica završiti u još većem minusu nego lani. Da za poslovanje Holdinga i te kako treba biti zabrinut, istaknuo je jučer i Tomislav Stojak, gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a.

– Osim gubitaka od 53 milijuna kuna u prvih šest mjeseci u poslovanju ZET-a, problema s odlukom o javnoj rasvjeti, odluci o otpisu dugova milijunašima, i ovaj najnoviji slučaj sa smećem dokaz je da je nešto jako trulo u poslovanju Holdinga – kaže Stojak pa dodaje kako građani ne smiju biti taoci nesposobne uprave trgovačkog društva. A ono bi, govori HNS-ovac, Zagrepčanima moralo pružiti komunalnu uslugu kakvu plaćaju i redovito skupljati smeće pa ga skladištiti dok ne riješe pitanje ugovora. Na stanje u metropoli osvrnula se i GLAS-ova gradska te saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš, koja je na Facebooku objavila i nekoliko fotografija prepunih kontejnera.

– Umjesto da skuplja otpad po Zagrebu, gradonačelnik skuplja otpadnike po Saboru – rekla je Mrak Taritaš. Slično su komentirali i Zagrepčani, koji nisu mogli prešutjeti odlazak Milana Bandića u Moskvu, dok mu grad od smeća ne može disati.

– Možda skuplja po Rusiji medalje prijateljstva, ali ona za dobro vođenje grada mogla bi mu skoro nestati s revera – kao sebi u bradu, promrmljao nam je stariji gospodin kojeg smo sreli pored kontejnera na Knežiji. Došao je baciti plastiku, a s njom je na kraju opet otišao kući.

Odlagališta smeća u Zagrebu
1/7

Bez problema u Bužanovoj

Vraćali su se tako stanovnici svih dijelova grada sa smećem u svoje domove jer kontejneri su bili puni i na Folki, Črnomercu, Ravnicama, u Vlaškoj. Jedino gdje je sve bilo čisto, primijetili su Zagrepčani na društvenim mrežama, bilo je u Bužanovoj, pod prozorom gradonačelnika.

Kad se ponovno očekuje redoviti odvoz plastike, osim Čistoće, pitali smo i Grad, ali otamo do zaključenja tekstaznije stigao. Iz službe za informiranje Grada rekli su nam kako gradonačelnika u gradskoj upravi nema, a nije tamo jučer, objasnili su nam, bila ni pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo koja nam je, umjesto njega, mogla odgovoriti na upit.

>> Pogledajte kako je Milan Bandić u autobusu bez krova svečano otvorio Radničku cestu

Komentara 9

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:13 06.11.2018.

Hm, to ti je tako u faraonskom naćinu upravljanja Zagrebom. Bandić više ništa ne kontrolira jer baulja svukuda i svakamo, a gospođa Mirka, prvi Bandićev čarlijev anđeo, otišla malo na godišnji odmor i niko u firmi sa 5000 ljudi ne može reči dvije suvisle rečenice o problemu koji guši Zagreb. Nekad je drug Tito, ipak dao nekome iz centralnog komiteta komunista, da i on kaže neku rečenicu, za koju šprancu imaju i čistačice. Ovdje se namjerno od gradonačelnika i pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo sabotira bilo kakav normalan naćin recikliranja i prikupljanja otpada u Zagrebu, jer se ponovo aktivira ideja u spaljivanju otpada na kojem zbrinjavatelji uzmu više novaca nego na klasičnom skupljanju i razvrstavanju u nekoj sortirnici. Skupiš brate bagerom, natrpaš u spalionicu, uštediš na filterima, uzmeš lovicu i pravac Bahamas ili fucking Mauritius, a ovdje se nek truje tko hoće. Jel može bolje? Idemo delati i to 366 dana u godini.

DU
Deleted user
11:17 06.11.2018.

To je tako kad kriminalni uhljebi iz grada posluju s kriminalcima iz realnog sektora. Ajde sad Bandiću "pojedi" tu plastiku.

VI
Vito
09:25 06.11.2018.

Puni kontejneri preplavili su grad jer je istekao ugovor s Cezarom i Reoma grupom. no, jučer je potpisan aneks ::: Mafija pokazuje kako se uspješno posluje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije