Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Žale se na gradnju rampe za osobe s invaliditetom jer im uništava obrt

Stanari tvrde da je bilo bolje da se izgradilo dizalo ili podizna platforma, peticiju će uskoro predati nadležnima
30. listopada 2014. u 13:00 3 komentara 3694 prikaza
Mamutica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Gradnja se izvodi bez najave suvlasnicima zgrade, otežan je pristup ulazima zgrada, ali i poslovnim prostorima, a gradilište nije ni označeno odgovarajućom pločom s podacima o radovima. To su samo neke od pritužbi stanara Mamutice gdje je početkom rujna, kod ulaza na broju 71 koji se spaja na južni plato, počela gradnja rampe za osobe s invaliditetom.

Jesu za prilagodbu, ali...

Nemaju, kažu, ništa protiv toga što se pristup zgradi prilagođava potrebitima, ali je, dodaju, to trebalo napraviti na drukčiji način, pa postaviti, primjerice, dizalo ili odgovarajuću podiznu platformu. Napominju, također, kako je prekršen Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti gdje u članku 10. piše da se rampa koristi za svladavanje visinske razlike do 1,2 metra, dok je kod njih razlika čak dvostruko veća.

– Pišemo peticiju i već smo prikupili 80 posto potpisa svih suvlasnika zgrada. To ćemo ovih dana predati nadležnim institucijama, a u međuvremenu pozivamo inspekciju da utvrdi ima li odstupanja od pravilnika – istaknula je Marica Kocijan, jedna od pobunjenih suvlasnika.

Pao im promet

Iz Grada su im, dodaje, poručili kako se rampa gradi prema propisima, a neki se stanari žale da im je to uništilo posao.

– Meni je promet pao za čak 60 posto. Ljudi ne mogu ni doći do moje krojačnice zbog radova – požalila se Marija Vereš.

Prema riječima Milana Ožegovića, predsjednika Društva tjelesnih invalida, postoji jasan Pravilnik o prilagodbi, ali svjedok je, dodaje, velikom broju loše izgrađenih rampi u gradu.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • fakin2012:

    ova velebno zidanje će definitivno ući u "čudesne građevine" i rubrike "vjerovali ili ne"?

  • Trnjanec:

    Kao da grade katedralu, a ne rampu. Čuj, "početkom rujna"... Pa to treba u tri dana biti gotovo.

  • tvrdapixa:

    A Sandrice da ideš za mišljenje pitati kojeg invalida u ovoj zgradi i okolici (ne predsjednika društva). Ili misliš da oni u cijeloj priči nisu važni?!