Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Tvrtke 'bježe' od lokala i za posao uzimaju stanove

Ovisno o uređenosti, stanovi su 5 do 10 € po kvadratu, a poslovni prostori 20-30, s tim da su osim samoga najma jeftinije i režije
09. veljače 2015. u 09:18 5 komentara 7312 prikaza
03.02.2015., Zagreb- Prazni poslovni prostori u centru Zagreba. Palmoticeve i ulice Pavla Hatza. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prostor u samom središtu grada, u Praškoj 5, novoosnovana udruga Klub Milana Bandića unajmila je za 1000 kuna mjesečno, uvećano za PDV. S obzirom na lokaciju, razloge vrlo povoljnog najma pokušali smo doznati od Tina Sentića, direktora Generalturist Razvoja, vlasnika prostora, no do njega nikako nismo uspjeli doći. Poslovni prostori u blizini Praške 5 nemjerljivo su skuplji pa i stanovi koji se sve češće unajmljuju za poslovne djelatnosti.

Većina vlasništvo Grada

Anica Rogina iz agencije za nekretnine "Sanus Ignis" tvrdi da je potražnja za prostorima u središtu grada od kraja 2014. porasla. No, najčešće najmoprimci za svoje stanove biraju stambene prostore jer su nekoliko puta jeftiniji od poslovnih.

– Čini mi se da se nazire oporavak jer je narasla potražnja. Uglavnom se traže uredi za tvrtke uslužnih djelatnosti, prostori za fitnes, jogu i ostale treninge, ordinacije, čak i frizerske salone. Velika je potražnja za uličnim lokalima kojih manjka jer ih je većina u vlasništvu Grada koji za njih raspisuje natječaj pa ljudi uzimaju stanove u prizemlju ili na prvom katu koji gledaju na ulicu – objasnila je A. Rogina.

Ovisno o uređenosti prostora, stanovi se kreću od pet do 10 eura po metru četvornom, dok su poslovni prostori 20-30 eura po kvadratu. Pretražujući, pak, poslovne prostore na području Donjega grada u oglasnicima, cijene se kreću od pet do 15 eura, što znači da vlasnici uglavnom stanove daju kao poslovne prostore.

– Primjerice, imamo prostor u Ilici za 50 eura po metru četvornom i stoji prazan već godinu dana – kaže Rogina ističući da su cijene 30 do 40 posto niže nego prije pet godina, a oko 10 posto u odnosu na lani.

Mario Švarc iz Impuls nekretnina kaže da je najmoprimcima isplativije uzeti stanove jer, osim što su jeftiniji, jeftinije su i režije. Također, s obzirom na to da je većina dobrih poslovnih lokala u vlasništvu Grada, oni su derutni i traže ulaganje i vrijeme da se prođe natječaj, a najmoprimci ga ne mogu, nakon što ga urede, tek tako otkazati ako im posao koji su pokrenuli propadne.

Napominje i da je gospodarska kriza srušila cijenu nekretnina pa je, primjerice, poslovni prostor od 170 kvadrata na Trgu žrtava fašizma, koji je vlasnik ranije iznajmljivao za 4000 eura mjesečno, sad iznajmljen za 2000 eura.

Različite cijene

Grad Zagreb, inače, propisuje najniže iznose za iznajmljivanje svojih prostora, a ovise o djelatnosti koja će u njima biti. Prostore iznajmljuje putem natječaja i bira najveću ponuđenu cijenu. Najskuplja početna cijena je za ugostiteljstvo. U samom središtu grada kvadrat lokala do 50 kvadrata je 14 eura. Ako je lokal između 50 i 200 kvadrata, cijena je 5,6 eura, a ako je veći od 200 kvadrata cijena je tri eura po kvadratu. Jeftiniji su prostori za trgovine: 11 eura za prostor do 50 kvadrata, 4,5 eura za 50-200 kvadrata, a 2,2 eura za veće od 200 kvadrata. Najpovoljnije prolaze uredske djelatnosti – cijena prostora do 50 kvadrata je 8,3 eura po kvadratu, lokal od 50 do 200 kvadrata je 3,3 eura, a prostori veći od 200 kvadrata su 1,7 euro po kvadratu.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar comparator
  comparator:

  Ovo stanje u Zagrebu je uzrokovano vladavinom jednoumlja. U Zagrebu kao lokalnoj upravi tj gradu već sedamdesetak godina vlada jedna te ista partija. Sukob interesa između poduzetništva grada u odnosu na privatno namjerno se previđa ,a stvara se gigantska uprava ... prikaži još!va koja vlada svim objektima pa do najsitnijih sporednih stvari koje čovjeka ćine čovjekom. Zagreb je licemjeran grad što se tiće morala što se vidi iz njegovog političkog i ekonomskog dosega. Grad koji bi trebao biti predvodnik privrede ostao je kočnica Hrvatske.

 • liskovaca:

  svi mi vrlo dobro znamo da do dobrog lokala na dobroj lokaciji ne možete doći bez da ne platite "odstupninu" koje se kreći i po nekoliko stotina tisuća kuna! Te novce naravni treba platiti bivšim komitentima na crno i onima ... prikaži još! koji te iste najmove nikada nsu plaćali a nitko ih nije izbacio iz istih! U lopovskoj zemlji to tako ide! Pljuc!

 • Deleted user:

  ova derutna zgrada na ilustraciji simbol je propadanje kao rezultata neokomunizma hdz-sdp i njihovog koncepta antitržišne ekonomije. nađite prijestolnicu ijedne eu članice da ima ovakve svinjce; možda u bukureštu ili sofiji, ali i oni po svim pokazateljima stalno napreduju a ... prikaži još!ju a mi stalno nazadujemo.