Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turisti otkrili ZG

Turistička sezona u Zagrebu bolja nego na Jadranu

Swanky Mint (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
24.07.2013.
u 08:08

Turisti otkrili Zagreb, ove godine porast od 17 posto u dolascima te 13 posto u noćenjima

Zelena, žuta i crvena razigrale su prostore stare industrijske zgrade u Ilici 50 u koju se smjestio novi zagrebački hostel Swanky Mint. Upravo te tri boje dominiraju prostorom u kojem se od 1887. godine nalazila bojadisaonica i kemijska čistionica obitelji Ondrušek. 

Industrija u novom 

Novi hostel u starom industrijskom prostoru otvorili su Andrija Pirnat, Darka Zimić i Lovro Novinc, a u manje od mjesec dana imali su više od 700 gostiju.

– Otvoreni smo točno od 26. lipnja, ali stalno nam dolaze novi turisti – govori Andrija Pirnat koji je s partnerima, uređujući hostel, u prostoru ostavio i sva obilježja nekadašnje industrije. Tako se u njemu mogu naći ostaci parnog stroja, golema željezna glačala i strojevi. 

– Donji kat na kojem se, osim soba, nalaze recepcija, bar i zajednička prostorija, uređen je industrijski, dok su na gornjem, u bivšim “kancelarijama”, smještene samo sobe – objasnila je Darka Zimić. Neobičan i zanimljiv izgled Swakyja osmislile su arhitektice Irena Vojnović i Ana Bilan.

U hostelu se cijene noćenja kreću od 127 kuna po osobi do 490 kuna za dvokrevetnu sobu. Gostima je na raspolaganju i velika terasa čiju tendu čine vreće u koje se bere kava, a upravo na njoj provode većinu svog vremena u hostelu. Kapacitet je Swanky Minta 49 kreveta, što znači da je to hostel srednje veličine u Zagrebu. 

Zadovoljni hostelijeri

– Ukupno je 1565 hostelskih kreveta u 27 prostornih jedinica – rekla je Karolina Zidar iz Turističke zajednice grada Zagreba, što je otprilike smještajni kapacitet dva veća hostela u Britaniji. Za hostelijere, kažu i sami, ima posla. 

– Rekao bih čak i da je sezona u Zagrebu bolja nego ona na Jadranu. Hostel je pun, ljeti pogotovo i vrlo smo zadovoljni poslovanjem – rekao je Niko Skrivaneli iz hostela Shappy otvorenog prošle godine. Osim njega, prošle se godine pet hostelijera odlučilo otvoriti svoje prostore, a od 2009. godine otvorilo ih se čak 19. 

– U lipnju ove godine u Zagreb je stiglo 85.175 posjetitelja koji su ostvarili 144.951 noćenje. To je u odnosu na isti mjesec prošle godine porast od čak 17 posto u dolascima te 13 u noćenjima – objasnili su iz Turističke zajednice.

Među njima velik je broj mladih turista koji se na jednom mjestu ne zadržavaju dugo te stoga najradije prespavaju u hostelima gdje je smještaj i najjeftiniji. Prosječna cijena noćenja u višekrevetnim sobama u hostelima u centru grada 18 je eura, dok ona izvan samog središta grada iznosi petnaestak eura.

>>Pitate se kamo su nestali turisti? Zgurali se svi na jedno mjesto...

>>Srpski novinar ljetovao u Hrvatskoj: Lijepo, skupo i dosadno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije