Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polemike zbog preuređenja

'Trg je katastrofalan. Oduvijek su ovdje bili divni nasadi, a sad na praznini još samo ovčice fale'

Novoobnovljeni Trg žrtava fašizma
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/18
05.10.2018.
u 18:06

Nedostaje još i rasvjeta, odnosno reflektori kojima će se osvijetliti Meštrovićev paviljon, ali i fontana koja se ispred njega nalazi

“Paviljon na tratini usred trga” navodno je bila želja Ivana Meštrovića kada je 1934. godine bivšoj džamiji na Trgu žrtava fašizma položen kamen temeljac.

Da je Meštrović znao da će osamdesetak godina poslije put do ostvarenja njegove želje izazvati toliko nezadovoljstva, bunta i zgražanja brojnih građana, možda bi pripazio što želi. Međutim, iako mu se želja ostvarila jer je danas njegov paviljon upravo to, čista bjelina na zelenoj površini, bura zbog obnove ni po završetku radova ne jenjava.

Ogoljen, sterilan i bez duše

– Živim pored džamije zadnjih pola stoljeća i ovo je katastrofa. Paviljon nikada nije izgledao ovako ružno. Oduvijek su ovdje bili divni nasadi cvijeća, magnolija, čempresi, stabla, a sada je to pusta ledina na kojoj još samo ovčice fale – zgrožena je Nada Drljan. Najglasniji protivnik, prema njihovim riječima, “kulturocida” svakako je inicijativa “Vratite magnoliju”.

Oni su uređeni paviljon nazvali “ogoljenim, sterilnim i bez duše”. Da je trg bez duše, misle i vlasnici pasa čijim je četveronožnim prijateljima pristup na “tratinu” izričito zabranjen.

Novoobnovljeni Trg žrtava fašizma Novoobnovljeni Trg žrtava fašizma
1/18

– Mogli su postaviti još koji znak zabrane pristupa psima jer svaka dva metra nije dovoljno – u sarkastičnom tonu govori Sunčica Ana Veldić koja živi u blizini paviljona. Znakova zabrane je toliko da se čini, dodaje, da su zamijenili sva posječena stabla. Mnogim je građanima novo pravilo ponašanja na obnovljenom trgu teže palo nego sječa stabala. Bilo je to omiljeno mjesto, i jedino u kvartu, na kojem su se vlasnici pasa mogli šetati sa svojim ljubimcima.

– Jasan mi je koncept da se nakon renovacije paviljon više ističe, ali trebalo se misliti i na funkcionalnost. U svakoj zgradi u blizini žive psi i mogli su im dozvoliti da se kreću barem uz rub travnjaka gdje bi obavljali nuždu – govori Sunčica Ana Veldić. Uz komentare da su građani sada dobili golf-igralište bez zastavica i da se u zadnjih osam mjeseci nije događala obnova, nego devastacija Meštrovićeva paviljona, ima i onih kojima je novo ruho džamije bolje i ljepše.

– Što god da se kod nas radi, teško će proći bez buke. Ovako sve izgleda dosta čišće, paviljon dolazi do izražaja, a ljudi će se uskoro naviknuti na njega – kaže Silvano Hrelja.

Još nije gotovo

Radovi, međutim, nisu dovršeni jer, prema dokumentaciji, još se moraju postaviti drvene i kamene klupe, novi koševi za smeće, koji će biti ukopani u zemlju, te stalci za bicikle koji će se po potrebi izvlačiti iz svojih “ležajeva” na tlu. Nedostaje još i rasvjeta, odnosno reflektori kojima će se osvijetliti Meštrovićev paviljon, ali i fontana koja se ispred njega nalazi. Sve to ući će u cijenu od 9,3 milijuna kuna, koliko koštaju radovi oko paviljona, gdje su se, osim hortikulture, uredili slivnici, stube, granitne kocke i kameni rubnjaci. Obnova Trga žrtava fašizma, podsjetimo, dio je plana uređenja pješačke zone koja bi trebala ići od Branimirca do Trga hrvatskih velikana.

>> Pogledajte video vizualizacije novog rotora u Remetincu

Komentara 166

IN
invoker
18:29 05.10.2018.

Puno čišće izgleda

OB
oblomirgombalo
18:27 05.10.2018.

vjeciti studenti i antifa seru tamo

WE
weAreCro
19:02 05.10.2018.

E nema vise privatnog WC-a za domace zivotinje, i navecer mjesta za napusavanje cuganje. Ovo je umjetnicki paviljon i takvo mjesto treba imati svoje dostojanstvo. Uglavnom sada je puno bolje nego prije, paviljon se izvrsno vidi sa svih strana i izgleda cisto i uredno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije