Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slastica koja je postala i zaštićeni brend

Tajna prave samoborske kremšnite? Jaka ruka! Evo i originalnog recepta

04.02.2021.
u 11:56

Ministarstvo kulture dodijelilo joj je status nematerijalnog dobra, a njegovi nositelji dva su najpoznatija mjesta u koja se ide na kremšnite, kavana Livadić i slastičarnica U prolazu.

Priča o “kraljici svih kolača”, kako joj tepaju Samoborci, počela je dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je njezin “otac” Đuro Lukačić počeo raditi u slastičarnici svoga brata Marka na glavnom trgu. Đuro je u zagrebačkim slastičarnicama izučavao zanat, kombinirao recepture majstora od kojih je učio i tako dobio poslasticu koja je proslavila Samobor. Desetljećima se njome sladi gotovo svatko tko dođe u grad, a kremšnita kakvu ondje rade odnedavno je i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski brend. Ministarstvo kulture dodijelilo joj je status nematerijalnog dobra, a njegovi nositelji dva su najpoznatija mjesta u koja se ide na kremšnite, kavana Livadić i slastičarnica U prolazu.

Treba paziti da ne zagori

Jedino ondje može se probati kremšnita prema originalnom receptu Đure Lukačića. U slastičarnicu U prolazu donijela ga je Branka Žganjer, koja je vodi sa suprugom Marijanom. Tajna je samoborske kremšnite, kaže on, u spretnim rukama njihovih slastičarki, no na kvalitetu utječu i namirnice pa bi, primjerice, mlijeko moralo biti svježe, bez konzervansa.

– Treba znati točno koliko dugo miksati smjesu; ostane li predugo na vatri, postaje gušća i to onda nije to. Mora se paziti i da ne zagori i pjenjačom stalno miješati smjesu, koja po gustoći treba biti slična svježem pudingu. Krema bi trebala biti gotova za 12 do 15 minuta. A oni koji su probali miješati znaju da je za to potrebna prilična snaga – govori Ivančica Vitko, koja kremšnite peče u slastičarnici U prolazu. Pet slastičarki koje su radile kod Lukačića danas su u U prolazu, a u kavani Livadić znanje su prenijele Višnja Vukmanović i Vesna Radovanić, koje su također radile u Đurinoj slastičarnici.

– Po čemu je naša kremšnita posebna? Krema nije toliko “pudingasta” kao kod zagrebačke kremšnite, a prema legendi, najfinije su kad se jedu tople. Kažu da je to zato što je bila tolika navala da se nisu stigle ohladiti – govori Matilda Labaš, koja vodi kavanu Livadić.

Dodatak turističkoj ponudi

Proces dobivanja zaštite, kažu, trajao je godinama, a to je, ističu u Gradu, i dodatna vrijednost turističke ponude Samobora te poticaj da se i dalje radi na očuvanju tradicije, ali i uvođenju novosti.

Ključne riječi

Komentara 10

KA
Karlovelikić
16:54 05.02.2021.

Nemojte raditi ,molim vas, kremšnite po ovom receptu. Upropastit ćete jako puno jaja.

BH
Bob_Howard
22:21 04.02.2021.

Obožavam samoborske kremšnite! Znam da dosta ih ljudi ne voli, ali to je prije svega zato što su se naučili na kremšnite iz trgovačkih centara i loših slastičarni, koje veze nemaju s okusom prave kremšnite. Samoborske su najbolje! :-)

GO
goli.otok_forever
20:00 04.02.2021.

Jednom probao i nikada više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije