Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napravili roštilj za kolege

Studenti FSB-a u šoku: Zatvorili su nam menzu zbog stropa koji je takav već 25 godina

Zagreb: Studenti FSB-a prosvjeduju zbog zatvaranja menze
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/10
25.11.2022.
u 10:57

Zbog mjera menza do daljnjeg ne radi, a oko 2000 studenata koji su u nju svakodnevno dolazili ostalo je bez prostora za subvencionirani obrok. No po istom principu kako je restoran zatvoren, praktički preko noći, studenti su se i organizirali pa manje od 24 sata nakon odluke Inspektorata ispred FSB-a organizirali pečenje roštilja i tako ponudili besplatan obrok kolegama

Zamislite situaciju u kojoj vam usred ručka, nakon jutra ispunjenog predavanjima, vježbama i ispitima, netko odjednom kaže da se morate ustati i da je za vas objed završen. To se u utorak dogodilo studentima i profesorima koji su blagovali u menzi na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB), nakon što je inspekcija zaključila da prostor nije prilagođen za posluživanje obroka.

– To je bila scena kao iz filma. Samo su nam rekli da moramo otići jer restoran više ne radi, što nikome od nas nije imalo smisla. Ostavio sam dva tanjura koja su mi trebala biti i ručak i večera – prepričao nam je student Matko.

Minimalni uvjeti od 2005.

Prema izvješću Službe za nadzor zaštite na radu Državnog inspektorata, koja je u utorak obavila inspekciju u menzi FSB-a, sporna je visina stropa. Iako studentski restoran na istom mjestu djeluje već 25 godina, a od 2005. zadovoljava minimalne tehničke uvjete za poslovanje, inspektori su na terenu utvrdili da prostorima menze "nedostaje centimetara". Naime, prema Pravilniku o zaštiti na radu strop bi trebao dosezati 2,8 metara, što na FSB-u nije slučaj.

Bilo je to drugi put u tjedan dana da je Služba za nadzor pokucala na vrata menze. Redovita inspekcija zaštite na radu, kako nam potvrđuju iz Studentskog centra koji je pružatelj usluga u restoranu FSB-a, odvija se minimalno jednom u dvije godine pa stoga nije jasno kako je menza mogla poslovati sve ovo vrijeme.

Na naš su upit iz Državnog inspektorata pak odgovorili da je, od njihova osnutka 1. travnja 2019., sukladno planu rada istovjetna akcija provedena u zadnjem kvartalu 2021. A tada u trenutku nadzora, kazali su, menza FSB-a nije poslovala. Dodali su i da su inspektori u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti dužni poduzimati zakonom propisane mjere.

Zbog mjera menza do daljnjeg ne radi, a oko 2000 studenata koji su u nju svakodnevno dolazili ostalo je bez prostora za subvencionirani obrok. No po istom principu kako je restoran zatvoren, praktički preko noći, studenti su se i organizirali pa manje od 24 sata nakon odluke Inspektorata ispred FSB-a organizirali pečenje roštilja i tako ponudili besplatan obrok kolegama. Čak 25 kilograma mesa, piće i roštilj dopremili su o svom trošku.

Iznenađen i dekan

– Ne želimo raditi prosvjed, nego pokazati da se mogla ponuditi alternativa. Dokle god budemo imali potporu fakulteta, potrudit ćemo se da pomognemo kolegama, ali država se mora uključiti – rekao je Ivan Pavao Boras, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, koji je sudjelovao u jučerašnjoj akciji.

Dodao je da su se trudili zadovoljiti ne samo potrebe studentskog želuca već i higijenske uvjete pa su tako svi angažirani na pripremi hrane prethodno radili u ugostiteljstvu i imaju sanitarnu knjižicu. A oni koju su kušali jela bili su zahvalni kolegama koji su izdvojili svoje vrijeme i novac.

– U ovo stresno vrijeme kolokvija svima nam menza dođe kao nagrada nakon obveza, a sada toga nema. Stvarno je bilo iznenađenje vidjeti da i danas imamo što jesti, zahvaljujući našim prijateljima s fakulteta i sa Sveučilišta – rekao je brucoš Matija.

Inicijativu je pohvalila i studentica Lea.

– Roštilj je bio odličan, drago mi je da sam sačuvala koju kunu u džepu, a nadam se da će se naći rješenje – zaključila je.

Dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković kazao je da su i u upravi bili jako iznenađeni odlukom Inspektorata. Najizglednije rješenje je ukopavanje prostora, s obzirom na to da je fakultet građen šezdesetih godina.

– Zakoni se postrožavaju i sigurno nismo jedina starija zgrada s ovim problemom, ali napravit ćemo to. Nadamo se da ćemo idućeg tjedna imati neka privremena rješenja jer naš studenti ne smiju ispaštati – poručio je dekan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije