Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stampedo na placu

Mladi luk je na akciji, a popodne i sve ostalo pojeftinjuje

30.03.2018.
u 13:47

Ne gleda se koliko će se potrošiti jer blagdanski stol mora biti bogat, kažu kumice. Dolac je najpovoljniji, Utrina skuplja od Trešnjevke

U nedoumici je gledala u svoj gotovo prazan novčanik. Gotovo, jer je od 350 kuna, koliko je pripremila za uskrsni šoping na Dolcu, ostalo tek dvadeset. Razmišljala je ova 59-godišnjakinja, i to naglas, bi li uzela jaja kod kumice Đurđe Oprić ili se vratila sutradan. Malo se previše “zaigrala” u trošenju, komentirala je prodavačici dok je u glavi zbrajala kako je uspjela potrošiti baš sve što je podigla na bankomatu.

Pa to je samo za doručak

A s tih 350 kuna, dodala je, kupila je samo ono što će napraviti za uskrsni doručak. Već je 600 kuna prije nekoliko dana potrošila na dodatke, poput uskrsnog stolnjaka, ukrasnih zečića, namirnica za kolače... – Mora da vas ima puno u kući – komentirali su svi koji su slušali ovaj monolog. No, ispostavilo se da će, uz supruga, ova gospođa počastiti tek sina i snahu. – Postat ću i baka, pa sam se valjda od uzbuđenja “raspištoljila” – kazala je. No, tako je, objasnila je prodavačica Đurđa Oprić, svakog Uskrsa, i to kod gotovo svih kupaca. Ne gleda se koliko će se potrošiti jer stol ipak mora biti bogat, a omiljene namirnice već su dobro poznate: traže se šunkica, jaja, rotkvice, mladi luk...

Iako će pravi potrošački stampedo biti danas i sutra, i jučer je na zagrebačkim tržnicama vladala poprilična gužva. Redovi su se stvarali u ribarnicama kako bi se nabavili najljepši primjerci za Veliki petak, a Zagrepčanima nije bio problem čekati i po 15 minuta kako bi kupili ono po što su došli. Najveća je gužva bila na samom ulazu, na štandu kod “Perice” gdje stiže riba s Raba, a uzimali su se jučer rakovi za 45, hobotnica za 100 i svježa srdela za 25 kuna. Šunku, čija je cijena u prosjeku oko 50 kuna po kilogramu, neki su već nabavili, iako je prava “ludnica” vladala u mesnici Horvatić. Za pultom ovih dana rade četvorica mesara i svi u svakom trenutku nekog poslužuju ili u pozadini režu meso.

– Ove godine nekako traže manje komade. Najviše se prodaju rol-šunke koje dimimo u Markuševcu. Meso nabavljamo u Svetom Ivanu Zelini – kazao je Zdravko Horvatić. Marija Antunović i Ivan Borac prodaju, pak, već gotove pince, koje svakog dana stižu s Pelješca. Manja verzija, od 225 grama, košta 20, a veća, od 450, stoji 30 kuna. Rotkvice i mladi luk nabavljat će se ipak u zadnji čas kako bi zadržali svježinu. Pušlek i jednog i drugog na Dolcu košta pet kuna iako ima onih koji drže akcijske cijene, poput Tinija Kasamija, koji kilogram luka iz Zadra prodaje za deset kuna. – Ako će u pušlekima, onda kod mene kupci mogu uzeti sedam komada za cijenu jednog na ostalim štandovima. Luk je dobar, samo nije toliko sitan koliko se traži, a većini to ne smeta – kazao je Kasami.

Važno je da ne propadne

Uskrsne namirnice ipak bolje idu u obliku pušleka, smatra Nada Jagačić, koja prodaje na Trešnjevci. – Ljudima je tako jednostavnije kupovati – objasnila je. Cijene se već nakon podneva obično spuštaju za dvije-tri kune jer je, ističu prodavači, bitno je da povrće na kraju ne propadne. Uskrsni stol i posvećeni doručak bio bi nezaobilazan bez jaja, pa su se kumice potrudile da imaju raznovrsnu ponudu. Jaja se mogu kupiti na komad i u paketu. Komad u prosjeku stoji kunu i pol, a cijena ovisi o veličini. Tako se trideset malih jaja može kupiti za 30 kuna, srednjih za 36, a L veličina za 42. Prodaju se i već obojena jaja. Pisanica ukrašena u tradicionalnom stilu, s voskom, na Dolcu je osam kuna, a na Trešnjevci pet.

– Kupila sam dva jajeta obojena u lukovini jer ne mogu zamisliti Uskrs bez tih starinskih pisanica, a kako sam sama, ne isplati mi se raditi ih doma – kazala je umirovljenica Ružica Balenović. Za one koji se, pak, odluče sami bojiti jaja, na tržnici se mogu naći vrećice lukovine po pet kuna. Međutim, svojim stalnim kupcima, istaknula je jedna od prodavačica, najčešće ih pokloni. Tržnice nisu samo mjesto gdje se ljudi opskrbljuju namirnicama nego i uskrsnim dekoracijama. Cicamace te grančice obojene pastelnim bojama ovih su dana hitovi na placu.

– Obojene su grančice dvadeset, a neobojene deset. Svake godine dođem u Velikom tjednu i do subote se to uglavnom sve razgrabi – kazala je Mira Bakač s Trešnjevke.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:51 30.03.2018.

Ako je pojeftinio, onda to nije Hrvatski luk, nego uvezeni.

DI
Direkt
18:20 30.03.2018.

Ajmo hrvati,navalimo na kineski luk da napunimo stomake. Valjda nije srbski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije