Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb će 2015. biti domaćin EP-a u sovjetskoj borilačkoj vještini sambo

Sport tajnih službi i specijalnih postrojbi

borci
Foto: Dražen Brajdić
16.06.2014.
u 11:23


Sambo je kao sport proslavio veliki šampion slobodne borbe Fjodor

Sambo je kompilirana borilačka vještina, sinteza dnevnih ruskih stilova i regionalnih borilačkih vještina naroda bivšeg SSSR-a, a razvijana je za potrebe specijalnih postrojbi, policije i tajnih službi. Godine 1938. hrvačka verzija samba postala je službena borilačka vještina SSSR-a i sastavni dio tjelesnog odgoja, a odnedavno se vježba i u Hrvatskoj.

Štoviše, u Lijepoj Našoj djeluje sedam sambo klubova, u Zagrebu čak četiri (Crows, Zagreb, Valhala, Predator), pa je uime promidžbe sporta Zagreb dobio domaćinstvo Europskog prvenstva, u svibnju 2015. godine.

U to ime, ali i zbog primanja u HOO-u, ovih je dana u gradu pod Sljemenom boravio predsjednik Europskog sambo saveza (EFS) Sergej Jelisejev, kojeg je ugostio predsjednik Hrvatskog sambo saveza Željko Banić.

– Uvjeti za održavanje EP-a izuzetno su dobri jer će sportaši biti smješteni u hotelu pored dvorane (op. p. Dom sportova), dakle pitanje transporta sudionika elegantno je riješeno. Izborom Zagreba kao domaćina namjera nam je predstaviti se sportskoj publici u Hrvatskoj, utjecati na popularnost ovog sporta u ovim krajevima i u skoroj budućnosti dobiti medaljaše i iz vaše zemlje – rekao je Jelisejev.

Govorio nam je Serjoža i o tome kako EFS čini 37 nacionalnih saveza (među njima su sve zemlje bivše SFRJ), da je prvo Europsko prvenstvo održano 1972. u Rigi te kako u njegovoj Rusiji sambo vježba oko 350.000 ljudi.

– Sambo je od 83 ruske regije prisutan u njih 76, a po broju praktikanata 13. je sport u Rusiji, koja službeno priznaje 136 vrsta sportova. Doduše, puno je vojnih i policijskih klubova koji tu uopće nisu ubrojeni.

>> Otvara se centar za kinesko pismo, umjetnost, borilačke vještine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije