Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Projekt "Zagrebačkog vjenčanja" uz jela iz 19. stoljeća

Poticat će se tradicijski obrtnici, nuditi prstenje s gradskim elementima, izradit će i tradicionalnu zagrebačku vjenčanicu, na vjenčanju posluživati salenjake, sladoled "Crna Kraljica", izraditi svadbeni novčić...
29. listopada 2014. u 12:00 1 komentara 1623 prikaza
28.10.2014., Zagreb -  Igor Zlatar, autor projekta Zagrebacko vjencanje. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Vjenčanje u zagrebačkom štihu - početna je to bila ideja Igora Zlatara kad je odlučio stati na kraj uvoznim proizvodima u obliku zahvalnica, pozivnica i darova za goste na svadbenoj svečanosti.

Kad je prije dvije i pol godine ušao u posao vjenčanja, shvatio je da je malo toga autohtono i lokalno. I odlučio to promijeniti. Pokrenuo je projekt iza kojeg je stao i Grad Zagreb i nazvao ga "Zagrebačko vjenčanje".

Po uzoru na susjede

- Vidio sam koliko su popularna bečka vjenčanja, a i najbliži susjedi ne zaostaju. Stanovnici glavnog grada Slovenije vole ljubljansko vjenčanje, u sklopu kojeg se fotografiraju na starom gradu do kojeg ih vodi žičara - kaže Zlatar, koji je kao rođeni Zagrepčanin odlučio osmisliti gotov proizvod i ponuditi ga stanovnicima Zagreba, dijaspore te potpunim strancima.

Zagrebački dnevnik zagrebački dnevnik patrika maceka Neka za njih sreća s Gornjeg grada traje - 'zauvijek' zaručnički prsten Manje je više Evo što zaručnički prsten govori o vašem braku!

Pilot faze projekta pomalo je uvodio u manjim segmentima u vjenčanja koja su organizirana u dvorani u sklopu Nove Galerije, gdje radi kao voditelj kongresnog centra. Tako su gosti kao uspomenu na vjenčanje kući nosili ručno oblikovanu kutijicu ili licitarsko srce. Znamenitosti Zagreba jedan je par predstavio u sklopu digitalne pozivnice...

Na meniju i "Crna kraljica"

No nakon što dovrši projekt, Igor Zlatar u paket će ubaciti sve što podsjeća na povijest Zagreba. Primjerice, u sklopu "Zagrebačkog vjenčanja" nudit će se jela koja su se kuhala još u 19. stoljeću, pa će se tako na meniju naći salenjaci, zagrebačka pečenka, sladoled Crna Kraljica...

- Recept Crne Kraljice iz doba je bana Jelačića - otkrio je Zlatar, te dodao da je jedan zagrebački zlatar osmislio i prstenje s elementima grada, a izradit će i tradicionalnu zagrebačku vjenčanicu. Na taj će način poticati male tradicijske obrtnike koji će nuditi svoje proizvode. Promovirat će i lokacije za fotografiranje koje su manje poznate, a u suradnji s Gradom Zagrebom otvorit će i ona mjesta koja sada nisu dostupna kao što je Tehnički muzej. Mladenci će moći izraditi i svadbeni novčić čije će lice i naličje sami odrediti.

- Postojat će i mogućnost najma tramvaja - rekao je Zlatar, te dodao da će projekt zaživjeti na proljeće sljedeće godine.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati