Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Projekt "Zagrebačkog vjenčanja" uz jela iz 19. stoljeća

Poticat će se tradicijski obrtnici, nuditi prstenje s gradskim elementima, izradit će i tradicionalnu zagrebačku vjenčanicu, na vjenčanju posluživati salenjake, sladoled "Crna Kraljica", izraditi svadbeni novčić...
29. listopada 2014. u 12:00 1 komentara 1630 prikaza
28.10.2014., Zagreb -  Igor Zlatar, autor projekta Zagrebacko vjencanje. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Vjenčanje u zagrebačkom štihu - početna je to bila ideja Igora Zlatara kad je odlučio stati na kraj uvoznim proizvodima u obliku zahvalnica, pozivnica i darova za goste na svadbenoj svečanosti.

Kad je prije dvije i pol godine ušao u posao vjenčanja, shvatio je da je malo toga autohtono i lokalno. I odlučio to promijeniti. Pokrenuo je projekt iza kojeg je stao i Grad Zagreb i nazvao ga "Zagrebačko vjenčanje".

Po uzoru na susjede

- Vidio sam koliko su popularna bečka vjenčanja, a i najbliži susjedi ne zaostaju. Stanovnici glavnog grada Slovenije vole ljubljansko vjenčanje, u sklopu kojeg se fotografiraju na starom gradu do kojeg ih vodi žičara - kaže Zlatar, koji je kao rođeni Zagrepčanin odlučio osmisliti gotov proizvod i ponuditi ga stanovnicima Zagreba, dijaspore te potpunim strancima.

Zagrebački dnevnik zagrebački dnevnik patrika maceka Neka za njih sreća s Gornjeg grada traje - 'zauvijek' zaručnički prsten Manje je više Evo što zaručnički prsten govori o vašem braku!

Pilot faze projekta pomalo je uvodio u manjim segmentima u vjenčanja koja su organizirana u dvorani u sklopu Nove Galerije, gdje radi kao voditelj kongresnog centra. Tako su gosti kao uspomenu na vjenčanje kući nosili ručno oblikovanu kutijicu ili licitarsko srce. Znamenitosti Zagreba jedan je par predstavio u sklopu digitalne pozivnice...

Na meniju i "Crna kraljica"

No nakon što dovrši projekt, Igor Zlatar u paket će ubaciti sve što podsjeća na povijest Zagreba. Primjerice, u sklopu "Zagrebačkog vjenčanja" nudit će se jela koja su se kuhala još u 19. stoljeću, pa će se tako na meniju naći salenjaci, zagrebačka pečenka, sladoled Crna Kraljica...

- Recept Crne Kraljice iz doba je bana Jelačića - otkrio je Zlatar, te dodao da je jedan zagrebački zlatar osmislio i prstenje s elementima grada, a izradit će i tradicionalnu zagrebačku vjenčanicu. Na taj će način poticati male tradicijske obrtnike koji će nuditi svoje proizvode. Promovirat će i lokacije za fotografiranje koje su manje poznate, a u suradnji s Gradom Zagrebom otvorit će i ona mjesta koja sada nisu dostupna kao što je Tehnički muzej. Mladenci će moći izraditi i svadbeni novčić čije će lice i naličje sami odrediti.

- Postojat će i mogućnost najma tramvaja - rekao je Zlatar, te dodao da će projekt zaživjeti na proljeće sljedeće godine.

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
kolona prema moru na Bregani
Nesvakidašnji potez muškarca u gužvi mnoge iznenadio: 'Njemu će biti super', 'Svaka čast'
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu