Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.12.2017. u 08:50

U omiljenom izletištu Zagrepčana već mjesecima stoji natpis – “carina, zapečaćeno”

Još jedan planinarski dom na Medvednici pogodila je ista sudbina kao i nekoliko drugih koji već godinama zjape prazni. Vrata Kraljičina zdenca, jednog od najpopularnijeg izletišta Zagrepčana, zatvorila su se i izgleda da neće biti otvorena tako skoro.

Već mjesecima na ulazu stoji ista obavijest “carina, zapečaćeno” pa izletnici često dođu i iste sekunde odu, vraćajući se kući bez štrudla i toplih napitaka koje su najčešće tamo posluživali. Što se kultnom objektu sprema, pitaju se planinari koji onuda prolaze, a i koliko dugo će stajati zapečaćen prije nego što se dopusti da netko tamo nastavi pružati ugostiteljske usluge. Velika bi šteta bila da zbog administracije propada, kao što se dogodilo s domovima u koje već godinama nitko, osim vandala, ne navraća.

Katastrofalno izgleda Dom sindikata, s kojeg su odnijeli čak i bakreni krov. Unutrašnjost je, pak, potpuno opustošena. Staklo koje je nekad bilo na vratima sad krcka pod nogama, a već u hodniku u prizemlju zidove “krase” razni grafiti. Izvana se mogu vidjeti razbacani slomljeni stolci na kojima su nekad sjedili i državni dužnosnici, u dvorani s okruglim stolom ili pak onoj projekcijskoj potpuno obloženoj drvom. Lamperije danas nema, kao ni kreveta u 28 tamošnjih soba, žica u zidovima, posuđa u kuhinji i lustera.

Od Željezničara, pak, na samom vrhu Medvednice, ostali su samo zidovi. Jedan stari madrac, olupina džuboksa i bojler tik na ulazu u dom jedini još podsjećaju na mjesto na kojem se nekad jeo najbolji sljemenski grah. A na strani prema Zagorju prazna stoji Hunjka, odnosno njenih 2500 kvadrata. Svi su oni zatvoreni “nakratko”, a sada su ruglo na Zagrebačkoj gori. Nadajmo se da Kraljičin zdenac neće proći tako. Omiljeno je to okupljalište još od 19. stoljeća, pa kako bi bilo da se ta tradicija sad prekine? Ima sve što treba za dobar biznis – atraktivnu lokaciju zbog blizine grada, a i legendu koja ga prati. Treba ga samo dati u prave ruke koje će znati što s njime.

Pogledajte i galeriju: 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice

Medvednica
1/33

Komentara 7

VI
Vito
09:50 27.12.2017.

A na strani prema Zagorju prazna stoji Hunjka, odnosno njenih 2500 kvadrata. ::: Hunjka je u vlasništvu zagrebačkih obrtnika - pitajte njih zašto su napustili zgradu koju su vlastitim sredstvima i izgradili. __ Očito su pomrli svi umirovljeni zagrebački obrtnici koji su tamo bili smješteni prije smrti. __ Hunka, koja je u originalu na strani prema Zagrebu bila je omiljeno odredište planinara, no, onda su došla "bolja vremena" pa su obrtnici izgradili svoj dom i zabranili ulazak planinarima. __ Sad imaju točno ono što su željeli. __ Kad jednom otjeraš ljude, ostaje ti ono što si zadržao - ništa.

VI
Vito
09:34 27.12.2017.

Katastrofalno izgleda Dom sindikata, s kojeg su odnijeli čak i bakreni krov. ::: Za to je izravni krivac parazit kojeg vi novinari nazivate Vilim Ribić Rođen 8. prosinca 1956. godine naše ere, u Osijeku pa se boji visine. __ Izgradio si je kuću u Zagrebu novcima "članova sindikata", a sad nema za vikendicu koju su sindikati izgradili u bivšem režimu. __ Možete pitati i Mladen Novosel, predsjednik CCCX, pardon SSSH __Nemaju pojma ni o čemu, najmanje o svrsi i zadatcima sindikalnih vođa, ali zato znaju laprdati o pravima sindikalnih članova i na tome zarađuju svake godine mjesečno po 12.000 kuna uopće ne brinući o vlastitom "radnom mjestu", jer ih plaća država ,a ne radnik na "minilacu".

DU
Deleted user
09:07 27.12.2017.

Bandiću kak to delaš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije