Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SMJER RAZVOJA

Kuća iz Zagreba proglašena najboljom i najfunkcionalnijom na svijetu!

Nagrađena kuća
Foto: Ivan Dorotić
1/7
11.07.2017.
u 14:06

Rad arhitekta Vedrana Jukića nagradu je dobio u kategoriji zgrada za stanovanje

Žive u najljepšoj i najfunkcionalnijoj kući na svijetu. Sa spektakularnim pogledom na grad. Nedavno su im to potvrdili međunarodno priznati arhitekti iz raznih zemalja, koji su tzv. kući B među 42 prijavljena rada u Hongu Kongu dodijelili nagradu S.ARCH 2017. za najbolji projekt u kategoriji zgrada za stanovanje.

Krajobrazni poligon

Stanari kuće, mlada četveročlana obitelj, svoj identitet ne otkrivaju. Osim da se objekt nalazi podno Medvednice, ne žele reći ni točnu lokaciju. No, poznato je da su dugo tražili idealnu parcelu, a očito su njezin smještaj i divan pogled presudili u odluci. Majka je, naime, krajobrazna arhitektica, pa je okružje kuće vrlo brzo postalo njezin poligon za testiranje svakojakih vrsta zelenila. Zajedno sa suprugom, ona je osmislila i interijer, uz, naravno, konzultacije s mladim arhitektom kojeg su angažirali da projektira kuću.

Nagrađena kuća
1/6

Vedranu Jukiću to je bio prvi projekt stambene arhitekture, a do 2012., kada je počeo raditi na izgledu kuće, bio je najpoznatiji po uređenju kafića, poput Green bara u Radničkoj. S kolegama iz svog arhitektonskog ureda SODAarhitekti također je osmislio i donirao projekt zamjenskih stambenih zgrada za poplavljena područja Vukovarsko-srijemske županije koje su natječajem odabrane za realizaciju. U karijeri 36-godišnjega arhitekta stotinjak je projekata, no struci je zapela za oko baš “kuća B”, nagrađena u Hong Kongu.

Nagrađena kuća
1/6

– Nagradom se nastoji ukazati na nove smjerove razvoja u održivoj arhitekturi, gdje je posebna pažnja dana gradnji koja koristi lokalne resurse i inovativna projektna rješenja, te istaknuti koncepte koji uspješno postavljaju nove standarde u arhitekturi – kaže Vedran Jukić i dodaje da je ideja bila za investitore sagraditi dom koji bi, prema njihovim željama, bio što više povezan s prirodom. A Jukić je točno znao kako će to učiniti, budući da je od 2016. certificirani stručnjak za zelenu gradnju.

– Oni su mladi ljudi otvorenih svjetonazora koji znaju što žele, a cijene ono što je danas u gradovima postalo luksuz: pravo na pogled, čist zrak i osunčanje – kaže Jukić.

Staklo od poda do stropa

Centar kuće dvoetažni je dnevni boravak vertikalno povezan s galerijom gornje etaže te blagovaonicom i kuhinjom u istoj razini. A dok pripremaju ručkove i večere, stanari uživaju u pogledu na Zagreb, što im omogućuju velike staklene stijene koje se protežu od poda do stropa. Pogled je još ljepši s galerije na katu, koja služi i kao veza između roditeljske spavaonice i dječjeg prostora za igru. A upravo su veliki prozori jedan od elemenata koji kuću čine održivom.

– Orijentirani su na jug, pa omogućuju ulazak zimskih sunčanih zraka duboko u kuću, tako da se kuća i zimi pasivno zagrijava. Istodobno, dvoetažni prostor dnevnog boravka akumulira toplinu i distribuira je u ostale zone kuće. Ljeti je, pak, kuća zaštićena od sunca pergolom i pokretnim žaluzinama – opisuje Vedran Jukić, koji trenutačno projektira kuće za odmor na Jadranu

Nagrađena kuća
1/16

Komentara 64

Avatar anticenzura
anticenzura
14:38 11.07.2017.

Preruzna kuca, to meni slici na kliniku ili supermarket. A ta staklurina, osim sto moras prati nakon svake kise, jos riskiras da te lopovi spopadnu.

HL
hlibit
17:22 11.07.2017.

perfektno funkcionalna...prozore na galeriji peres sa bacenom kantom vode i gledas kako se kapljice igraju na podsljemenskom suncu

SI
siskic
14:31 11.07.2017.

dobra reklama za arhitekta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije