Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

Odvoz otpada od proljeća će nam biti malo jeftiniji

04. ožujka 2016. u 14:30 7 komentara 2060 prikaza
15.03.2012., Velenjska 29, Zagreb - Sanja Stipandic sudjeluje u pilot programu odvajanja otpada. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zagrepčani bi, barem po najavama gradonačelnika Milana Bandića, uskoro mogli dobiti još niže račune za odvoz otpada.

Nakon što su im prije nekoliko mjeseci na računima “zaračunati” prvi popusti, koji su nekima umanjili cijenu odvoza otpada tek za dvije kune, građanima novo pojeftinjenje mora biti, kako neslužbeno doznajemo, realizirano najkasnije do proljeća. Ono se odnosi na smanjen broj odvoza – upravo one stavke u računu koja je smetala većini stanovnika različitih četvrti.

Bez Zagreba ništa u državi

Tako će umjesto tri broj odvoza biti smanjen na dva puta tjedno – jer su građani bili jasni – zbog prečestih odvoza kante ne uspiju napuniti pa tako zapravo plaćaju “zrak”.

– Ravnomjernom raspodjelom kanta, smanjenjem broja odvoza i recikliranjem ispunit ćemo svoju zadaću – kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Krajnji cilj, uz neupitan ekološki i gospodarski, jest da građani imaju manje račune za odvoz otpada

Milan Bandić

gradonačelnik

O kojoj je uštedi točno riječ po osnovi smanjenog broja odvoza otpada i gdje će se to, odnosno u kojim četvrtima i zonama grada najprije uspostaviti, još nije poznato. Iz Holdinga poručuju da će novosti objaviti na vrijeme.

– U tijeku je izrada prijedloga izmjena broja odvoza na području Grada Zagreba – sve je što su poručili iz Zagrebačkog holdinga.

Upravo je smanjenje odvoza prijedlog koji je Bandić prihvatio od Zagrepčana, a gradonačelnik je, čini se, spreman, bez protivljenja, usvojiti i načela kružne ekonomije te ponovne uporabe sirovina redefiniranjem postojećeg sustava gospodarenja otpadom koje zagovara i novi ministar okoliša Slaven Dobrović, shvaćajući da Zagreb ne smije kasniti s rješavanjem ovoga gorućeg problema.

S Dobrovićem je Bandić pronašao zajednički jezik tek nakon održanog sastanka u Ministarstvu.

– Radimo na redefiniranju postojećeg sustava gospodarenja otpadom, a Zagreb ima sve potrebne resurse da relativno brzo usvoji i provede sve strateške promjene na kojima radimo – kazao je to ministar Dobrović te istaknuo da bez unapređivanja sustava gospodarenja otpada u Zagrebu nije moguće izgraditi učinkovit sustav na nacionalnoj razini.

Prevladali uvrede

Obojica su tako vrlo jasno dala do znanja da su početne trzavice i “uvrede” koje je za trajanja jedne sjednice Skupštine gradonačelnik sasuo na račun ministra prošlost i sad obojica iniciraju da Zagreb mora biti ispred svega.

Zagreb ima sve potrebne resurse da brzo usvoji i provede sve strateške promjene na kojima radimo

Slaven Dobrović

ministar zaštite okoliša

– Podržavam suradnju i partnerski odnos Grada i Ministarstva s ciljem poboljšanja postojećeg sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. Naš je zajednički cilj ispuniti sve obveze u pogledu gospodarenja otpadom, povećati količine odvojeno prikupljenog otpada i smanjiti količine otpada koji se trenutačno odlaže. Krajnji cilj, uz neupitan ekološki i gospodarski, jest da Zagrepčanke i Zagrepčani imaju manje račune za odvoz otpada – obrazložio je to Bandić poručujući kako mu novi ministar ulijeva optimizam.

– Ovakav sastanak, nakon što s prijašnjom Vladom nismo uspjeli razgovarati četiri godine, ulijeva povjerenje u partnerski odnos – kazao je Bandić.

Poručio je ujedno da će Zagreb dati sve od sebe da se Jakuševec, kako je to i ranije najavljivao, uspije zatvoriti do 2018., a ne da ga na osnovi uređenog odlagališta može držati otvorenim i nakon te godine.

– Rekao sam da ćemo dati sve od sebe da s Jakuševcem prestanemo za dvije godine – kazao je.

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • herojulice:

    Doći će i taj dan kad će Bandića jedna kanta odvesti s mjesta grdonačelnika.

  • Alkana:

    U rubnim naseljima - selima dovoljan je samo jedan odvoz tjedno , Uglavnom se jedva sakupi jedna vrećica tjedno jer nema ni ljudi niti takvog otpada za odvoz. Inače, račun se smanjio do sad za 1 kn i 15 lipa! Baš im hvala!!!!

  • than:

    Kako malo jeftiniji ?!?! Ako umjesto tri imas dva odvoza, onda racun mora biti za trecinu manji. Sve mi to smrdi na to da ce oni smanjiti na dva odvoza, a racun ce pasti za mozda 5 kuna.