Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska patrola

Od sutra do 15. studenog svi čitamo 100 na sat

U Gradskoj knjižnici predstavljen je program Mjeseca hrvatske knjige
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
14.10.2016.
u 13:50

Središnji je događaj maraton zakazan za 21. listopada, kada će dobro štivo preplaviti i škole, vrtiće, tramvaje, ulice...

Brojna su istraživanja pokazala kako su ljudi koji puno čitaju uspješniji. Uz to, navodi se još cijeli niz pozitivnih učinaka čitanja, poput povećanja kreativnosti, elokventnosti, boljih rezultata na ispitu, lakše koncentracije i boljeg pamćenja. Dobar je to poticaj da počnemo čitati, odnosno čitati sto na sat, kako glasi slogan ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

Već su razgrabljene

Održava se od 15. listopada do 15. studenoga, i to već 21. godinu. Prema riječima Ivančice Đukec Kero iz Organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige, ove godine ima čak 2000 programa u 200 knjižnica po cijeloj Hrvatskoj. Pregršt zanimljivih aktivnosti zasigurno će privući i mnoštvo Zagrepčana, a najviše ih se očekuje na čitateljskom maratonu koji je zakazan za 21. listopada. Cijeli dan čitat će se u školama, vrtićima, tramvajima, domovima umirovljenika, knjižnicama, ulicama... Ulomke iz knjiga i kratke priče čitat će književnici, glumci, djeca, djedovi, bake, roditelji, a mogu se pridružiti i svi slučajni prolaznici.

Kako bi djeca odmalena stekla naviku čitanja, tijekom manifestacije svi prvašići mogu se besplatno učlaniti u Knjižnice grada Zagreba, čime dobivaju iskaznicu s kojom mogu posuđivati knjige u 39 knjižnica u gradu. Mališanima će se tako zasigurno pomoći u pripremama za Nacionalni kviz za poticanje čitanja, za koji treba svladati knjige “Krugovi na vodi” Snježane Babić Višnjić, “Ljeto za pamćenje” Mire Gavrana i “Bio sam pas i opet sam” Nene Lončar. Najbolje u kvizu očekuju nagrade poput tableta i knjiga, a da su pripreme i te kako započele, pokazuje činjenica da se odabrani naslovi trenutačno ne mogu posuditi u knjižnicama u Zagrebu jer su sve razgrabljene.

Raznolik program Mjeseca knjige nije rezerviran samo za stanovnike centra grada, već će se u njemu moći uživati u svim kvartovima. “Čitam sto na sat, ali pijem čaj polako” naziv je programa koji će se održati u Knjižnici Sloboština, dok su na Savici pripremili izložbu “Svi naši Hamleti” u povodu 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea.

Najljepše bajke svijeta

Na Knežiji je organiziran susret “Svjetlo koje se ne gasi” s književnikom Božidarom Prosenjakom, a u Knjižnici Ljubljanica likovna radionica s učenicima nižih razreda osnovne škole “Najljepše bajke svijeta”. O knjigama Tene Štivičić razgovarat će se u Prečkom, a u Knjižnici Voltino moći će se razgledati izložba fotografija o Mariji Jurić Zagorki. U istočnom će dijelu grada, u Dubravi, posjetitelji moći u mislima otploviti u Chicago i New York tijekom putopisnih predavanja Ivone Bačelić Grgić, dok su u Hrvatskoj knjižnici za slijepe u Draškovićevoj, koja je dobitnica nagrade za knjižnicu godine, pripremili lutkarsku predstavu “Uspavanka za Belu” koja će se izvoditi tijekom čitavoga Mjeseca knjige. Detaljnije informacije o događanjima u knjižnicama tijekom manifestacije možete pronaći na www.kgz.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije