Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Očekuju nas rigorozne kontrole u tramvajima i autobusima ZET-a

Šef Holdinga Slobodan Ljubičić smislio je model kako stati na kraj ‘švercanju’
31. kolovoza 2013. u 10:56 0 komentara 556 prikaza
autobus zet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Restrukturiranje ZET-a, najglomaznije gradske tvrtke u kojoj je zaposleno 4282 ljudi i koja je 2012. godinu završila s minusom od 281 milijun kuna, jedna je od ključnih stvari koju nova uprava Holdinga mora provesti i najkasnije do kraja listopada Gradskoj skupštini predložiti novi model financiranja javnog prijevoza.

Časno je ne platiti kartu

Predsjednik Slobodan Ljubičić rekao je da se javni prijevoz mora konačno početi naplaćivati te kako je nedopustivo da se velik dio putnika vozi bez karte. Najavio je i da će poraditi na tomu da se uvede red i s kartama koje se subvencioniraju za školarce i studente, a oni ih ne kupuju. Trenutačno, prema podacima sindikata ZET-a, od 160 tisuća osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, samo njih 42 tisuće kupuje karte, a ostali se “švercaju”.

– Udvostručit ćemo prihode u kratkom roku. Bit će slučajnost da se netko “šverca”. Ukinuo sam mobilno plaćanje jer je varanje došlo do neslućenih razmjera. Među mojim rođacima bilo je pitanje časti ne platiti kartu. Zašto bi platili nešto što ne moraju, informatički su pismeni, Facebook i ostalo. Mi ćemo to prekinuti – rekao je Ljubičić.

Naveo je da je cijeli model osmislio, ali će ga u javnost iznijeti u rujnu nakon što ga kompletno doradi te kada se izabere novi direktor ZET-a. Zagrepčani tako za mjesec dana mogu očekivati rigoroznije mjere kontrole u javnom prijevozu, no Ljubičić je kazao da je bolja jača kontrola nego dizanje cijena jer tvrtka mora povećati svoje prihode.

Subvencija Grada

Na nedopustivo stanje već duže upozoravaju i sindikati ZET-a. Ante Jelić, predsjednik Sindikata vozača, kazao je da se treba ugledati na Samoborček ili pak Čazmatrans, koji u svoja vozila ne puštaju putnike bez karte. Godine 2012. ZET je imao 1,222 milijardi kuna prihoda te 1,503 milijardi kuna troškova. Uz godišnju subvenciju Grada od oko 750 milijuna kuna, ZET-u će pomoći i odluka gradonačelnika te Ljubičića da će umjesto isplate u novcu svim zaposlenicima (oko 25 tisuća) kupovati mjesečne karte. Na taj će način ZET godišnje uprihoditi između 60 i 80 milijuna kuna.

>> ZET snižava cijene karata - Mjesečne jeftinije za 60 kuna

Zahtjev za pokaze ubuduće će se moći pre

Zahtjev za pokaze ubuduće će se moći predati mobilnim ekipama ZET-a koje dolaze u škole

Učenici više neće morati zahtjeve za pokaze isključivo predati u ZET-ovim prostorijama u Ozaljskoj ulici. Naime, ZET se odlučio na uvođenje takozvanih mobilnih ekipa, opremljenih laptopima i potrebnom opremom, a koje će od sljedećeg tjedna dolaziti u škole i na licu mjesta od učenika preuzimati zahtjeve te im izdavati pretplatne karte.

– Prijašnjih smo godina u vrijeme izdavanja pretplatnih karata uključivali dodatna prodajna mjesta da bi gužvi bilo čim manje. Ove godine još spremniji dočekujemo početak školske godine i odlučili smo korisnicima, ponajprije učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima, a u dogovoru s Gradom i ravnateljima škola, omogućiti lakše izdavanje pokaza i smanjenje gužvi na prodajnim mjestima – objašnjava Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

U praksi bi to izgledalo ovako – ZET će unaprijed obavijestiti u koje će škole i fakultete doći toga dana, kako bi se svi mogli pripremiti, odnosno ispuniti zahtjeve, ovjeriti ih u školi ili na fakultetu i predati ih osoblju ZET-a.

– Oni koji nisu stigli ovjeriti, imat će vremena to napraviti do sljedećeg odmora, jer će naše ekipe biti u školi – kaže Jurić.

Inače, zahtjev za izdavanje pretplatne karte može se preuzeti i na stranici ZET-a www.zet.hr. Mjesečna karta za učenike osnovnih škola stoji 90 kuna, a srednjoškolce i studente 120 kuna. Iz ZET-a također poručuju da je kupnja godišnje karte po cijeni od 1200 kuna najisplativija, jer se za 3,30 kuna dnevno putnici mogu voziti, kažu, neograničeno. (jl/VLM)

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.