Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove cijene

Nitko se neće moći sakriti od poskupljenja odvoza otpada, a stižu i kazne za nerazvrstavanje

Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
11.11.2019.
u 10:01

U prijedlogu je definiran i iznos kazni koje će se kretati od 250 do 800 kn za kućanstva, odnosno od 250 do 1000 kn za poslovne subjekte za nepravilno razvrstavanje otpada

Živjeli u stanu, kući, bez obzira na kvadraturu ili broj članova obitelji, svi Zagrepčani će, pita li se Grad Zagreb, od 1. veljače plaćati minimalno 68,57 kuna za odvoz otpada. To je, naime, iznos fiksnog dijela kojem će se, prema prijedlogu odluke o načinu prikupljanja otpada u Zagrebu, pridodati i varijabilni dio, koji će ovisiti o broju odvoza i obujmu posude. Neslužbeno, varijabilni dio cijene u prosjeku bi trebao biti četrdesetak kuna, pa bi prosječnom Zagrepčaninu računi za smeće mogli biti tri puta veći. Primjerice, u 40 kvadrata mjesečni je odvoz trenutačno 36 kuna, a sad će stanari iz istog tog stana platiti prvo fiksni dio od gotovo 70 i još 40 kuna varijabilnog dijela.

Prema prijedlogu, fiksni dio pokrivao bi troškove prikupljanja i odvoza svih reciklabilnih sirovina, pražnjenja i održavanja reciklažnih dvorišta i zelenih otoka, oporabe otpada, kamiona i cijena goriva, satnica djelatnika i amortizacije. Na varijabilni dio cijene utječu sami građani jer ovisi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca, dok bi cijenu po litri otpada određivao pružatelj javne usluge, odnosno podružnica Zagrebačkog holdinga "Čistoća".

– Cijena po litri ne bi se trebala mnogo razlikovati od sadašnje cijene koja je nešto više od devet lipa, dok je prednost za korisnike ta da ako ne bude pražnjenja spremnika, tog dijela računa neće ni biti – rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Korisnici koji nisu kućanstva dodatno se dijele u sedam potkategorija, što im određuje i visinu iznosa cijene obvezne minimalne javne usluge. Ovisno o kategoriji, poslovni subjekti će tako plaćati odvoz od cca 75 do 180 kn mjesečno, uvećano za PDV.

– Što se tiče spremnika za otpad ispred zgrada gdje postoji problem da netko drugi ubacuje smeće u tuđe spremnike, to ne kontrolira davatelj usluge, već sam korisnik. Također, u zgradama postoji opcija da stanari sufinanciraju smart spremnike koji već postoje na Malom Lošinju – rekla je Mirka Jozić.

U prijedlogu je definiran i iznos kazni, koje će se kretati od 250 do 800 kn za kućanstva, odnosno od 250 do 1000 kn za poslovne subjekte za nepravilno razvrstavanje otpada.

Javna rasprava, koju je Grad raspisao u petak, trajat će do 8. prosinca, do kad će se primati primjedbe i prijedlozi. Točan cjenik usluga bit će objavljen prije 1. veljače, otkad bi se trebali početi plaćati skuplji računi za odvoz otpada.

Komentara 57

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
10:24 11.11.2019.

Tko će čistoći kazne naplaćivati kada sav razvrstani otpad po kontejnerima trpaju u isti kamion?

DU
Deleted user
09:08 11.11.2019.

Nakon 30g demokracije pouzdano možemo zaključiti. Prosječan hrvatski birač je toliko glup da bolje nije ni zaslužio.

TZ
tomislav.zubovic
10:11 11.11.2019.

Sramite se građani Zagreba koga za koga ste to glasali? Sad imate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije