Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nelsonov lanac vraća se na svoje staro mjesto

Vrijedna ostavština napokon ide na restauraciju zahvaljujući potrazi koju je pokrenuo Večernjak.
08. veljače 2019. u 12:23 4 komentara 1182 prikaza
Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Stajao je u skladištu građevinske tvrtke P. G. P. punih šest mjeseci. Radnici koji su ljetos obnavljali Kamenita vrata, tvrdi komisija koja je jučer u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti, kamo je stigao u utorak, pregledala tzv. Nelsonov lanac, čuvali su ga dobro. A možda bi se kod njih “zadržao” i dulje da nije bilo Večernjakova teksta koji je podigao buru u javnosti pa se u potragu za lancem, među ostalima, uključilo i Ministarstvo kulture.

Nelsonov lanac Vrijedna ostavština Nelsonov lanac pronađen nakon što se kulturna javnost digla na noge

Ostavština irskog grofa Lavala Nugenta sve je te mjesece bila izgubljena, a stanari Opatičke 2, na čijoj je zgradi lanac stajao, čak su posumnjali da je ukraden. Jer nakon što su ga radnici lanjskog rujna prepilili i odnijeli, više ga vidjeli nisu. A i prestao se spominjati pa su se s razlogom pobojali da i neće.

Nelsonov lanac
1 / 15
Nelsonov lanac

Kamen treba “liječiti”

No lanac će se vratiti na staro mjesto, uvjerava Stipe Tutiš, pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika, koji je s voditeljem Ljevaonice Željkom Mačešićem te akademskim kiparom i restauratorom Slavenom Miličevićem bio u komisiji koja ga je pregledala. Gradu je, kaže, stalo da se taj važan element stare zagrebačke jezgre ponovno postavi uz zgradu na uglu Opatičke i Kamenite ulice, s obzirom na to da su na njega navikli stanovnici metropole, a i atrakcija je za turiste.

– Lanac je skinut pod nadzorom konzervatora, a u obnovu će tek nakon što Zavod odobri elaborat i izda nalog za radove – ističe Tutiš. Elaborat će izraditi Ljevaonica, odnosno kipar Slaven Miličević, a poanta je da se sačuva izvorni izgled.

 

– Treba vidjeti u kojem je stanju kamen od kojeg je napravljen stup koji povezuje lanac s kućom. Iz njega se trebaju potom izvući sve nečistoće i mora ga se “liječiti” te s pomoću posebnih kemijskih sredstava učvrstiti. Nešto ćemo morati i mijenjati, ima dijelova koji su napukli – kaže Miličević.

Nelsonov lanac ostalo samo nekoliko karika Zagrepčani prolazili Gornjim gradom pa se neugodno iznenadili!

Morat će dizati kocke

Lanac, podsjetimo, potječe s broda HMS Victory, zvijezde pobjedničke bitke kod Trafalgara u kojoj je poražena Napoleonova vojska, a njime je zapovijedao admiral Horatio Nelson, po kojemu je i nazvan. Kada će ga Zagrepčani i turisti ponovno vidjeti na starome mjestu, ovisi pak o kompleksnosti konzervatorsko-restauratorskih radova. U dobrim je rukama, kaže Mačešić, jer je kipar Miličević odradio 60-ak restauracija zaštićenih kulturnih dobara, što pokretnih, što nepokretnih, Ljevaonica više od 150, a surađuju na takvim poslovima već 20 godina.

 

– Restauriranje starih predmeta kompleksan je posao koji zahtijeva i puno papirologije. Moramo se usuglasiti sa Zavodom za zaštitu spomenika čak i oko nijansi neke boje – objašnjava Mačešić.

Lanac je, dodaju, manje kompleksan za restauraciju od stupa, a karike koje su ostale na zgradi na uglu Kamenite i Opatičke obnovit će na licu mjesta jer je to jednostavnije nego da se sve izvlačilo iz palače. Morat e tako ponovno dizati i kocke kojima su nedavno popločili Kamenitu ulicu, no to neće, zaključuje Tutiš, zahtijevati opsežne radove.

I topovska kugla s broda Victory

Na vrhu stupa stoji topovska kugla s istog broda s kojega potječe i lanac. Brodom je zapovijedao admiral Horatio Nelson koji se često sastajao s feldmaršalom Lavalom Nugentom, grofom u čijem je vlasništvu bila kuća na uglu Opatičke i Kamenite ulice.

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Samoborka:

  Neznam sto se tu ima sad konzervirati i stvar toliko uvelicavati, dajte ga nekom kovacu da lanac spoji i objesi.i basta. Neki su valjda skopcali tu bi se dalo zaraditi pa idemo ga sad zakomplicirati sramota.

 • trade_mark:

  propao plan da ga se proda negdje za masne pare!!!

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Zaboravili ga,smiješno ?