Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrepčani prolazili Gornjim gradom pa se neugodno iznenadili!

Uzbunu na Gornjem gradu izazvao je nestanak ostavštine donesene s broda koji je sudjelovao u Bitki kod Trafalgara
12. rujna 2018. u 18:14 5 komentara 7854 prikaza
Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Zagrepčani koji su danas prolazili Gornjim gradom iznenadili su se kad su došli do križanja Opatičke i Kamenite ulice te vidjeli da tzv. Nelsonova lanca, koji je donedavno stajao uza zid zgrade, više nema.

ulična sramota Pa mora li Zakmardijev prolaz, koji vodi do naših atrakcija, biti ruglo?

Od lanca donesenog sa zapovjednog broda HSM Victory lorda Horatia Nelsona, koji je sudjelovao u slavnoj povijesnoj i pobjedničkoj Bitki kod Trafalgara, ostali su samo dijelovi.

VIDEO Radovi na Gornjem gradu

Lanac su maknuli prilikom radova na izmjeni instalacija na Kamenitim vratima, koja se obnavljaju od 16. srpnja, no vratit će, objasnio je Silvije Novak, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. – Sklonili smo ga dok se radovi na Kamenitim vratima ne dovrše kako se ne bi oštetio – kazao je Novak.

Nelsonov lanac
1 / 9
Nelsonov lanac

Lanac je u Hrvatsku donio Laval Nugent, strastveni skupljač starina, rođeni Irac koji je kao austrijski vojskovođa došao u našu zemlju. U Rijeci je upoznao suprugu, a podržavao je i ilirski pokret. Njegov sin Albert, pak, lanac je na kuću sagrađenu 1840., za zagrebačkog gradonačelnika Alojzija Frigana, postavio nakon što je obitelj Nugent postala njezinim vlasnikom. Učinio je to nakon očeve smrti, kao uspomenu na njega.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Stojko:

    Jel se piše "bitki" ili "bici", ili možda "bitci"? Sad je takav kaos sa pravopisom da će zbunjeni lingvisti reći može sve.

  • taxiico:

    pitam se koliko je građana Zagreba uopće znalo za ovaj vrijedni povijesni podatak iako nisam siguran ni u lanac jer je to "navodno" baš Nelsonov tako da je za mene pravo pitanje zašto to nije opće poznato svima u gradu ... prikaži još! pa i šire a bilo bi kada bi npr. večernji list pisao o takvim zanimljivim i poucnim temama .

  • MikiPrdekana:

    I budala nasipa opet asfalt umjesto da se stave kocke. KAD SE SELJAK DOČEPA ASFALTA!!!