Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tako blizu, a daleko

Most za bicikliste i pješake spojit će Lanište i Jarun

'23.10.2013., Zagreb - Pogled na Arenu Zagreb od strane jezera Jarun. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
24.10.2013.
u 09:58

Projekt bi se prijavio za fondove EU, a od njega bi najviše koristi imali rekreativci

Preko Save Jarun i Lanište u budućnosti bi mogao povezati novi pješačko-biciklistički most. Ako gradonačelnik i gradska uprava prihvate prijedlog Josipa Hrena, potpredsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-zapad, Zagrepčani će dobiti prvi pravi pješački most čija je gradnja znatno jeftinija od cestovnog, a građanima bi približila dvije obale Save.

Manje od kilometar

Hren navodi da bi most negdje od Malog jarunskog jezera išao do same Arene. Istaknuo je i kako bi most rado koristilo oko sto tisuća stanovnika s obje strane Save, njih 60-ak tisuća na Laništu, Remetincu, Jaruščici, Blatu i Savskom gaju te oko 45 tisuća s Jaruna i okolnih naselja.

– Riječ je o maloj udaljenosti dviju kvartova, manje od kilometar, a most je, naravno, još kraći. U konačnici bi se znatno smanjile sadašnje prometne gužve oko Arene za vrijeme održavanja priredbi – kazao je Hren. Dodao je da bi se smanjilo i nezakonito parkiranje na zelenim površinama za vrijeme održavanja priredbi te bi se poticalo pješačenje i bicikliranje, što je ekološki prihvatljivije i zdravije. Josip Hren smatra da bi pješački most spojio dva izuzetno bliska sadržaja.

– Stanovnicima južno od Save i mosta omogućio bi se brz, ekološki prihvatljiv i zdrav dolazak do jarunskih jezera i rekreacijsko-sportskih površina, a s druge pak strane korist bi imali stanovnici Jaruna, Vrbana, Prečkog i drugih sjevernih naselja kojima bi se omogućio brz, ekološki prihvatljiv i zdrav dolazak do Arene i šoping-centra – kazao je.

Prijedlog upućen Gradu

Prijedlog je uputio gradskim uredima za izgradnju, prostorno planiranje i projekte europskih fondova od kojih traži da projekt ucrtaju u prostorne planove i pokrenu postupak njegova financiranja iz fondova. Iz Grada su kazali da će ovu inicijativu, kao i sve koje dobiju, razmotriti, no da su gradska uprava i gradonačelnik ti koji predlažu projekte.

– Gradnja mostova planira se dugoročno, no svaki je dobar prijedlog dobrodošao – kazali su u Gradu.

>>Zagreb na Savi mogao bi stajati 1,4 milijarde eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije