Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Most za bicikliste i pješake spojit će Lanište i Jarun

Projekt bi se prijavio za fondove EU, a od njega bi najviše koristi imali rekreativci
24. listopada 2013. u 09:58 0 komentara 4023 prikaza
'23.10.2013., Zagreb - Pogled na Arenu Zagreb od strane jezera Jarun. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Preko Save Jarun i Lanište u budućnosti bi mogao povezati novi pješačko-biciklistički most. Ako gradonačelnik i gradska uprava prihvate prijedlog Josipa Hrena, potpredsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-zapad, Zagrepčani će dobiti prvi pravi pješački most čija je gradnja znatno jeftinija od cestovnog, a građanima bi približila dvije obale Save.

Manje od kilometar

Hren navodi da bi most negdje od Malog jarunskog jezera išao do same Arene. Istaknuo je i kako bi most rado koristilo oko sto tisuća stanovnika s obje strane Save, njih 60-ak tisuća na Laništu, Remetincu, Jaruščici, Blatu i Savskom gaju te oko 45 tisuća s Jaruna i okolnih naselja.

– Riječ je o maloj udaljenosti dviju kvartova, manje od kilometar, a most je, naravno, još kraći. U konačnici bi se znatno smanjile sadašnje prometne gužve oko Arene za vrijeme održavanja priredbi – kazao je Hren. Dodao je da bi se smanjilo i nezakonito parkiranje na zelenim površinama za vrijeme održavanja priredbi te bi se poticalo pješačenje i bicikliranje, što je ekološki prihvatljivije i zdravije. Josip Hren smatra da bi pješački most spojio dva izuzetno bliska sadržaja.

– Stanovnicima južno od Save i mosta omogućio bi se brz, ekološki prihvatljiv i zdrav dolazak do jarunskih jezera i rekreacijsko-sportskih površina, a s druge pak strane korist bi imali stanovnici Jaruna, Vrbana, Prečkog i drugih sjevernih naselja kojima bi se omogućio brz, ekološki prihvatljiv i zdrav dolazak do Arene i šoping-centra – kazao je.

Prijedlog upućen Gradu

Prijedlog je uputio gradskim uredima za izgradnju, prostorno planiranje i projekte europskih fondova od kojih traži da projekt ucrtaju u prostorne planove i pokrenu postupak njegova financiranja iz fondova. Iz Grada su kazali da će ovu inicijativu, kao i sve koje dobiju, razmotriti, no da su gradska uprava i gradonačelnik ti koji predlažu projekte.

– Gradnja mostova planira se dugoročno, no svaki je dobar prijedlog dobrodošao – kazali su u Gradu.

>>Zagreb na Savi mogao bi stajati 1,4 milijarde eura

Za projekt od 2007. nema novca Jo&scar

Za projekt od 2007. nema novca

Još 2007. godine Grad je prihvatio idejno rješenje jarunskog mosta koji bi sa zapadne strane Jarunskog jezera premostio Savu i izlazio na Jadransku aveniju. Projekt je napravio IGH, a predviđa se da bi koštao oko 40 milijuna eura. Most bi spajao produženu Vrapčansku i Jadransku aveniju, čime bi zapadni dio grada brzom cestom s po tri kolna traka dobio brži ulaz i izlaz u grad. Zbog skupoće projekt za sada stoji u ladici pa se Josip Hren nada da će upravo cijena prevagnuti u korist pješačkog mosta.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.