Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U čast legendarnoj novinarki

Kostimirane šetnje, razgled stana i misteriozno pismo na Zagorkinim danima

Zagreb: 150 godina od rođenja Marije Jurić Zagorke
Patrik Macek/PIXSELL
20.11.2023.
u 15:50

Program starta sutra u 18 kraj njezina kipa u Tkalčićevoj, a posjetitelji mogu doći s cvijetom kao znakom pažnje za književnicu koja je odgojila generacije

Sutra od 18 sati ispred njezina kipa počinje program 17. Dana Marije Jurić Zagorke kostimiranom izvedbom programa  ''Cvijet za riječ''- Ponesi cvijet za našu Zagorku. Oni koji su zainteresirani, mogu doći pred kip s cvjetićem ili lijepom misli kao znakom pažnje za zagrebačku heroinu. 

Kroz program otvorenja 17. izdanja Zagorkinih dana će voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njezinih romana. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, prošetat ćemo gradom i prisjetiti se zajednički nekih scena, koje je tako živopisno opisala u svojim romanima. Predviđeno trajanje programa je sat vremena i nije potrebna najava. 

U srijedu će se također održati edukativno kostimirana šetnja „Neznane junakinje“ u izvedbi Gornjogradskih coprnica koje će dočarati glamurozne zabave, raskošne toalete, ranonovovjekovne neobičnosti i skriveni život žena iz  hrvatske povijesti. Svoj dolazak možete najaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Tada ćete saznati mjesto i vrijeme sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. 


 
U četvrtak, od 11 do 19 sati Memorijalni stan Marije Jurić  Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske  novinarke. Memorijalni stan bit će otvoren za javnost i u nedjelju u istom terminu. 

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 24. i 25. studenoga održat će se znanstveno-književni skup  Dana Marije Jurić Zagorke „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe“ na temu „Rod i mediji: od reprezentacije do konstrukcije zbilje“.

U nedjelju, 26. studenoga održat će se i tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” s početkom u 11 h, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec.  Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava. Isti dan, u nedjelju, 26. studenoga vodimo vas i u samostalan razgled grada!  Uz pomoć “Misterioznog pisma” pretvaramo vas u vodiča ili vodičkinju. Tragovi  zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa  Zagorkinim romanom “Jadranka,” koji je počeo izlaziti prije 80 godina. 

Misteriozno pismo možete preuzeti kod nas u Memorijalnom stanu Marije Jurić  Zagorke, Dolac 8 od 12 h do 17 h i potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma,  fotografirati se na njima i s ‘’dokazima’’ se vratiti na Dolac i pokupiti svoju skromnu nagradu za trud. U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi, te nije  potrebna prijava. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije