Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raj za geekove

Gryffindorov mač, zmajeva jaja, Gollum... ispod svoda od lubanja

Here be Dragons
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
17.05.2018.
u 18:04

Ljubitelji “Harryja Pottera”, “Gospodara prstenova” i “Igre prijestolja”, kažu, kucaju na vrata i prije nego što se trgovina ujutro otvori

Volite 'Igru prijestolja', 'Harryja Pottera' ili 'Gospodara prstenova'? Želite imati mač Godrica Gryffindora ili piti kuhano vino iz pehara kuće Stark? A možda vam se sviđa Gandalfov štap s kojim možete vikati “You shall not pass!”? Ako su odgovori potvrdni, prava je adresa Tkalčićeva 34, gdje je nedavno otvoren suvenirski dućan 'Here Be Dragons', a mačevi, štitovi, čarobnjački štapići i zmajeve lubanje samo su neke od zanimljivosti koje se ondje mogu pronaći.

Od 15 do 1818 kuna

Da je 'Here Be Dragons' atraktivno mjesto može se pretpostaviti i prije ulaska u trgovinu jer posjetitelje pred vratima oslikanima motivima iz 'Gospodara prstenova' dočekuju lutka Batmana u prirodnoj veličini i golema figura bebe Groota iz filmskoga serijala 'Čuvari Galaksije'. Unutra je, pak, pravi raj za geekove, a onima koji ne spadaju među njih, voditelj trgovine Martin Gašparić spremno će objasniti što je koji proizvod i u kojoj se franšizi pojavljuje. U ponudi su tako pehari, šalice i čaše na temu 'Igre prijestolja', kao i mač Neda Starka, štit kuće Targaryen te zmajeva jaja iz istog serijala, ali i dnevnik Toma Riddlea i čarobnjački štapići iz svijeta Harryja Pottera te figure Golluma, Froda, Aragorna i Arwen iz 'Gospodara prstenova' za koje kažu da su potpisani unikati iz kolekcionarske zbirke. Cijene su od 15 kuna za male privjeske, preko 516 kuna za kriglu iz “Igre prijestolja” pa do čak 1818 kuna za Gryffindorov mač.

– Svi su proizvodi licencirani, a artikli vezani za 'Harryja Pottera' identični su onima koji se mogu kupiti u studiju u Londonu – kaže Gašparić.

Dućan su otvorili Loredana Despot i Mario Mutvar, koji su prije dvije godine pokrenuli 'Here Be Dragons' u Splitu. Kako je ondje snimana serija 'Igra prijestolja', popularnost dućana bila je golema, pa su odlučili proširiti se na Zagreb. Svaki komad namještaja u trgovini u Tkalči, od polica do osvjetljenja i velikog stropa s lubanjama, rađen je ručno i po narudžbi, a već na otvaranju red kupaca bio je do polovice ulice. Morali su postaviti rampu i puštati ih u rundama.

– I dalje imamo jako mnogo kupaca, kucaju na vrata čak i prije nego što ujutro otvorimo. No, ipak ih dosta samo dođe razgledati ponudu – kaže Gašparić.

In je Marvelov univerzum

Pokazalo se također da zagrebački geekovi više od 'Igre prijestolja' vole 'Harryja Pottera' i Marvelov univerzum.

– Sve što smo imali od 'Deadpoola', primjerice, prodali smo isti dan. Imali smo i mnogo stvari iz 'Dr. Who' fandoma, koje su također odmah otišle – ističe Gašparić, dodajući i kako u 'Here Be Dragons' češće navraćaju turisti, ali zato lokalci više kupuju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije