Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba s klimatskim ekstremima

Grad: 'Posadit ćemo duplo više stabala od broja uništenih nakon oluje u Zagrebu'

Olujno nevrijeme uništilo Park mladenaca u Zagrebu, srušena stabla još nisu uklonjena
Igor Soban/PIXSELL
30.07.2023.
u 10:00

Prije nekoliko dana gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako očekuje da bi porušena stabla i granje trebala biti uklonjena do rujna uz angažman kooperanata koji će pomagati Zrinjevcu

Posadit će se dvostruko više stabala od broja uništenih nakon olujnih srpanjskih nevremena, objavio je Grad na svojoj Facebook stranici. Napomenuli su kako je stradalo čak 2700 stabala koja će u cijelosti biti zamijenjena, a plan je diljem Zagreba povećati drvni fond. 

-Grad će se i dalje boriti s klimatskim ekstremima, a jedan od načina klimatske adaptacije je i sadnja novih stabala- pojasnili su u objavi na Facebooku. 

U komentarima na Facebook objavi Grada javili su se i iz zagrebačkog Botaničkog vrta PMFa. Napomenuli su kako je potrebno saditi čim više, ali dobro i pažljivo odabrane vrste drveća koja će bolje podnositi "klimatska vremena" koja nas tek čekaju.

-Vrste stabala sađene prije 50 i više godina više "ne igraju" u ovo naše doba, što apsolutno ne znači da ne treba saditi drveće! Baš naprotiv! Pametno saditi i o stablima se prikladno brinuti, na dobrobit svih nas koji živimo "na asfaltu"... Ako je kolegama šumarima potrebna kakva botanička pomoć, mi smo na raspolaganju- napisali su iz Botaničkog vrta koji je od jučer ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima nakon sanacije štete od olujnog nevremena. 


>>VEZANI ČLANCI: 


Prije nekoliko dana gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako očekuje da bi porušena stabla i granje trebala biti uklonjena do rujna uz angažman kooperanata koji će pomagati Zrinjevcu. Istaknuo je da u Zagrebu, unatoč velikoj šteti, ne može biti proglašena elementarna nepogoda jer je šteta ispod razine zakonskih uvjeta za njeno proglašenje. S Vladom se pronalazi model koji će omogućiti da građanima isplati znatnija financijska sredstva. 

.-Do sada imamo 4203 prijave štete od strane građana, a obišli smo 957 prijavljenih lokacija”, rekao je Tomašević pa najavio da će sjednica Gradske skupštine s prijedlogom rebalansa proračuna, biti sazvana kada se dobije informacija kolika je ukupna šteta, ali i kada budu imali odgovor Vlade kolika se pomoć iz proračuna očekuje građanima. 

>>VIDEO: Tornado u blizini hrvatske granice 

Komentara 12

PE
Pendrek57
11:48 30.07.2023.

Pa ja se bum ranil. Oni bi sadili nova stabla, koja budu opet srusena u iducoj oluji. Bilo bi im pametnije da ova postojeca sruse. Da ne bude stete u iducoj oluji.

ZA
zagi101
15:02 30.07.2023.

a da održavate postojeće drveće bilo bi manje stradalih, obrezujte grane svako proljeće a sasušena stabla srušite

Avatar R2D2
R2D2
15:52 30.07.2023.

Crazy ko kupus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije