Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Gotovo svaki drugi invalid u gradu doživio diskriminaciju

invalidi
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
06.12.2015.
u 09:30

U Zagrebu žive 90.853 osobe s invaliditetom. To je čak 11,5 posto ukupnog stanovništva. Najviše problema imaju pri podmirivanju računa

Teško pokretne osobe najviše problema imaju pri podmirivanju osobnih troškova. Čak 45 posto njih se pri kretanju služi nekim pomagalom ili su nepokretni, a čak 71 posto od 628 ispitanika čiji su odgovori do sada obrađeni s najtežim je stupnjem invalidnosti.

Dio je to rezultata istraživanja o analizi kvalitete života osoba s invaliditetom koji su predstavljeni jučer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a koje su za Grad Zagreb provodili stručnjaci Instituta Ivo Pilar.

Iako istraživanje nije završeno jer se trebaju obraditi i preostali odgovori od ukupno 1630 osoba koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, služit će kao jasan smjer za izradu novog strateškog dokumenta Grada Zagreba – Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2016. do 2020. godine.

– Učestalo se nametala potreba temeljite analize stvarnih obilježja kvalitete života osoba s invaliditetom, kako bi se dobio uvid u njihove potrebe i probleme s kojima se susreću. Želja nam je da svaka nova strategija bude bolja od prethodne, zato je ovakvo istraživanje uz konzultacije s udrugama osoba s invaliditetom neizmjerno važno. Ono nam ujedno pokazuje kolika je primjerice i nepristupačnost brojnih lokacija, na koje nas upozoravaju upravo osobe s invaliditetom – rekla je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Prema istraživanju, 47 posto ispitanika u proteklih je godinu dana doživjelo neki oblik diskriminacije na osnovi invalidnosti, a diskriminaciji najizloženija skupina osoba s invaliditetom su gluhe osobe.

Čak 29 posto osoba s invaliditetom doživjelo je verbalno ili fizičko nasilje izvan obitelji. 

Komentara 3

DU
Deleted user
09:18 07.12.2015.

Invalid sam pa mogu reći da ni među invalidima nema jednakog tretmana. U pravilu prosječan sugrađanin misli da su invalidi isključivo osobe na kojima se na prvi pogled vidi da imaju bijeli štap-slijepi su, da imaju štake-teško hodaju ili suu u kolicima-tetra/kvadriplegičari i sl. Kod gluhih osoba se invaliditet ne vidi, kod osoba s teškim deformacijama kralježnice i neuralnim lezijama koje teže hodaju, ne smiju podići više od kilogram tereta, inkontinentne su - se ne vidi invaliditet jer još uvijek mogu bez štaka i kolica. Ipak, boli ih, puno toga ne mogu ili mogu vrlo mukotrpno i da, invalidi su. Mislim da treba educirati građanstvo ali i zaposlene u raznim ustanovama, zdravstvu, Hrvatskoj radio televiziji....jer osim ponašanja prema invalidima koje je pitanje kućnog odgoja i opće kulture, bitno je i činjenje onoga što je zapravo dio usluge koja se pruža u nekoj ustanovi - omogućiti svim korisnicima da dobivaju ujednačenu uslugu. To znači; ako je npr. dokumentarna emisija sinhronizirana - omogućiti tekst gluhima, to znači na kolodvorima tekstom obavijestiti o dolascima, kašnjenjima i odlascima vlakova/autobusa, to znači u čekaonicama na displayu ispisati npr. broj pacijenta koji je na redu uz poziv preko zvučnika pa tako i gluhi vide i slijepi čuju, to znači odmah pozvati Pauka kada vidiš vozilo bez invalidske naljepnice na mjestu za invalide a na takav poziv pauk treba hitno doći, to znači gledati osobu kojoj nešto govoriš i razgovijetno govoriti (bez žvakaće i bez gledanja u mobitel ili plafon).....

Avatar fijolica
fijolica
20:25 06.12.2015.

Napokon se i o tome progovorilo! Između ostaloga, trebalo bi se strože kažnjavati nesavjesne vozače koji se parkiraju na mjestima za invalide (bez obzira na to što trenutačno nitko nije tamo parkiran!). Tada se mojoj prijateljici s multiplom sklerozom ne bi dogodilo da mora parkirati na nedozvoljenom mjestu (jer inače pješice ne može doći do odredišta) i da joj pauk odnese auto - umjesto krkanu koji je parkirao na mjesto predviđeno upravo za nju i takve kao što je ona! To joj se nekoliko puta dogodilo.

Avatar fijolica
fijolica
13:44 07.12.2015.

Nadalje, pitam se što vrijedi što su snizili rinzole kad su na nogostupima uredno parkirani automobili pa čovjek u kolicima ne može proći uz njih nego mora po cesti? Ili kad razni obrti rasklope svoje reklame nasred pločnika pa čovjek u kolicima opet ne može proći nego mora po cesti, među automobile?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije