Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požurite!

Dosad samo 262 Samoborca prijavila porez za 2010. godinu

Kao i većina građana, Samoborci čekaju posljednji trenutak za prijavu poreza
Goran Stanzl/PIXSELL
10.02.2011.
u 21:51

Najvažnija novina u poreznim propisima tiče se onih koji obavezno moraju podnijeti godišnju prijavu, a to su obrtnici i radnici koji rade kod dva ili više poslodavaca istodobno

U prvom tjednu veljače u samoborsku su Poreznu upravu stigle samo 262 porezne prijave građana.

– Prošle smo godine do kraja veljače, kada istječe rok za podnošenje godišnjih poreznih prijava, zaprimili 14.828 poreznih prijava. Očekujemo da će do kraja veljače broj podnositelja biti isti kao i lani, samo što mnogi to ostavljaju za zadnji čas, zbog čega će se opet stvarati gužve. Apeliram na građane da to obave što prije – rekla nam je voditeljica samoborske ispostave Porezne uprave Ministarstva financija mr. sc. Mirjana Mahović Komljenović.

Olakšice do 6.000 kuna

Podsjetila je da su porezni obveznici, koji dobrovoljno podnose prijavu za 2010., dužni u njoj iskazati ukupno ostvaren dohodak u poreznom razdoblju, ostvaren po svim izvorima dohotka. Najvažnija novina tiče se onih koji moraju podnijeti godišnju prijavu, a to su obrtnici i radnici koji rade kod dva ili više poslodavaca istodobno. Oni su u poreznoj prijavi dužni iskazati dohodak za koji je ta obveza propisana, ali ne i dohodak iz ostalih izvora, osim dohotka od nesamostalnog rada. Ako iskažu bilo koji dohodak iz ostalih izvora, tada su obvezni u poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju. U prethodnim godinama, porezni obveznici su u godišnjem obračunu morali iskazati ukupno ostvareni dohodak po svim izvorima.

Od 1. srpnja olakšicom se ne smatraju uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, premije za dobrovoljno mirovinsko te dopunsko i dodatno zdravstveno osigurnje, troškovi za vlastite potrebe poput liječničkih pregleda, stomatoloških usluga i sličnog, kao i olakšice za kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora. Sve te olakšice, koje su se mogle koristiti ranijih godina do 12.000 kn na godišnjoj razini, porezni će obveznici za 2010. moći iskoristiti samo za prvu polovicu godine, odnosno u visini do šest tisuća kuna, i to samo ako su u tome razdoblju i nastale uplate.

Tko koga uzdržava

– Jedna od čestih nejasnoća je pitanje tko se može smatrati uzdržavanim članom. To su djeca, bračni drug, roditelji poreznog obveznika i njegova bračnog druga, te preci i potomci u izravnoj liniji, ako im primici za 2010. ne prelaze 10.800 kuna. Dakle, učenici i studenti koji primaju stipendiju ili putem studentskih i učeničkih servisa zarađuju više od 900 kuna mjesečno ne mogu biti olakšica svojim roditeljima – objasnila je Mirjana Mahović Komljenović.

Dodatne informacije o prijavama poreza građani mogu dobiti na broju 0800 66 99 33 ili u samoborskoj ispostavi Porezne uprave na telefon 33 35 320.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:08 10.02.2011.

Ma hajte molim vas Iznajmljujem dva stana,i kad bih prijavljivao porez ,kaj bi meni ostalo ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije