Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Do kraja stoljeća Zagreb 5 stupnjeva topliji, krajnji je trenutak da se nešto poduzme

zagreb
Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija
04.03.2019.
u 09:45

Branko Grisogono upozorio je kako moramo smanjiti emisiju stakleničkih plinova, smanjiti betoniranje i asfaltiranje. Moramo prilagoditi energetiku - koristiti sunčevu energiju, ili barem privremeno revaluirati atomsku energiju, barem privremeno

Neuobičajeno topao kraj veljače ponovno je potaknuo pitanje posljedica globalnog zatopljenja. Trebamo li se bojati dramatičnih upozorenja raspravljalo se u emisiji 'U mreži Prvog' HRT-a gdje su govorili su dr. sc. Branko Grisogono, profesor na geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu; Melita Zdilar, viša savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike; dr. sc. Ivan Guettler ,voditelj Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a.

- 2018. godina najtoplija je godina u Zagrebu - otkad postoje mjerenja. Zagreb se u 100 godina zagrijao za 1,1 stupanj. Do kraja 21. stojeća za Zagreb i ovaj dio Europe očekujemo zagrijavanje od 4,5 do 5 stupnjeva Celzijevih. Razlog za zagrijavanje su upotreba fosilnih goriva i povećano emitiranje stakleničkih plinova - upozorio je Ivan Guettler.

- Krajnji je trenutak da se nešto poduzme. Za nas starije nije tako strašno, ali za mlade - možemo reći da smo na rubu panike. Ali, mi Hrvati smo naviknuli da nas se maltretira, nismo neki prosvjednici - kazao je Branko Grisogono.

Upozorio je kako moramo smanjiti emisiju stakleničkih plinova, smanjiti betoniranje i asfaltiranje. Moramo prilagoditi energetiku - koristiti sunčevu energiju, ili barem privremeno revaluirati atomsku energiju, barem privremeno. "Osim toga, fenomenalno smo loši u zbrinjavanju otpada", dodao je.  

Upozorio je kako će sa zatopljenjem od 2 do 3 stupnja na globalnom nivou - mnoge biljke i životinje nestati, povećat će se pustinje, izmjenjivat će se ekstremni vremenski uvjeti, a mnogi otoci će nestati.

Video:Turist nije pratio prognozu: Usred zime u Zagrebu u majici bez rukava

 

 

 

Komentara 20

DO
doktorica
10:36 04.03.2019.

sad je jasno zašto je poglavica Bandić podigao silne fontane za "rođene Zagrepčane"

BA
Basku
10:20 04.03.2019.

super,manje će se trošit za grijanje

KZ
Komentator-ZG
10:51 04.03.2019.

Iz nekoliko toplih dana u veljači, kakvih je uvijek bilo, oni sada zaključuju kako će zatopliti za 5 stupnjeva! I šire paniku! Doista nevjerojatno kakvi su to "znanstvenici"! A pogotovo jer takvo zatopljenje (kojega na žalost neće biti!) bi zapravo bilo izvrsno! Strašno je koliko su skupe režije za grijanje, a u tom slučaju će se štediti na grijanju. A time će se i manje zagađivati! Također će i vegetacijski period biti dulji, pa će biti više hrane i ona će biti jeftinija. U svakom slučaju kud sreće da se to desi, a jao si ga nama ako nas pogodi zahlađenje, odnosno ledeno doba - tek tada bismo nastradali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije