Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čistoća po otpad u kvart sada dolazi samo dva puta tjedno

smeće
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/2
02.08.2016.
u 12:03

Ako ne žele ulice zatrpati smećem, Zagrepčani moraju početi mijenjati navike bacanja otpada u kante ispred svojih ulaza, odnosno pojačati reciklažu. Čistoća, naime, od ovog tjedna smanjuje broj odvoza s tri na dva i s dva na jedan, što će se odraziti na manjim računima, ali i znatno zatrpanijim kantama.

Građani traže odgovore

Direktorica Čistoće Marina Lovrečki kratko je kazala da je novi režim odvoza stupio na snagu pa će građani uslugu odvoza platiti manje, no da se paralelno od njih očekuje i veća reciklaža.

– Pratit ćemo situaciju u kolovozu i reagirati dopunom kanti, a na javnim površinama dopunjavat ćemo i broj kontejnera za reciklažu kako bi u rujnu, kada se Zagrepčani vrate s godišnjih, sve funkcioniralo bez ikakvih teškoća – kazala je Lovrečki.

Budući da je riječ o zahvatu zbog kojeg će se morati mijenjati i navike građana, on se provodi ljeti kada je grad prazniji, a već prvog dana novog režima odvoza telefoni u Holdingovu pozivnom centru nisu prestajali zvoniti.

– Građani zovu, pitaju kojim ćemo im danima odvoziti otpad i traže da im izračunamo koliko će uštedjeti – kazao je Tomislav Jurić, voditelj centra. Dodao je da telefoni ne prestaju zvoniti od 7 do 22 sata, a da će na dežurni telefon 072 500 400 građanima u četvrtak od 12 do 13 sati odgovarati i sama direktorica Lovrečki.

Prema najavi iz Čistoće, u 84 posto grada otpad se po novom odvozi dva puta tjedno, što će građanima smanjiti račune za prosječno 30 posto. Za sedam posto korisnika otpad će se odvoziti jedanput tjedno i računi će im pasti za 50-ak posto, dok će za preostalih devet posto korisnika ostati tri odvoza tjedno te im se ni iznosi računa neće mijenjati.

Tu je riječ o stanovnicima Gornjeg i Donjeg grada. S obzirom na to da je riječ o ukidanju jednog pražnjenja kanti u najvećem dijelu grada, može se očekivati da će one biti pretrpane jer nije realno očekivati da će građani odjednom znatnije povećati reciklažu, čak i ako će im računi pasti od 20 do 60 kuna.

Reciklažna dvorišta rade dulje

Upravo zbog toga iz Čistoće najavljuju veći broj kontejnera za razvrstavanje po gradskim ulicama, a produljeno je i radno vrijeme reciklažnih dvorišta u koja građani također mogu besplatno odložiti razvrstan otpad.

Tako se dvorišta otvaraju sat i pol ranije i rade dva sata dulje u odnosu na prijašnji raspored. Radnim danom od 5 do 22 sata i subotom od 5 do 14 sati rade reciklažna dvorišta Stenjevec, Tunel, Zagorska, Kajzerica, Prilesje, Dubrava i Sesvete.

Reciklažna dvorišta Špansko i Jakuševec prema novom rasporedu sve dane u tjednu rade od 5 do 22 sata, a mobilna dvorišta Brezovica, Trnje i Gornji Grad – Medveščak nisu mijenjala radno vrijeme te rade radnim danom od 6.30 do 20 sati i subotom od 6.30 do 14 sati.

– Pozivamo građane da smanje količinu miješanog otpada odlažući papir, staklo, plastiku i tekstil u zasebne spremnike – pozvali su iz Čistoće. 

Ključne riječi

Komentara 8

BU
bubimima
20:41 02.08.2016.

Zbog kojeg razloga odoz otpada nije jednak u cijelom gradu? Na ovo jednostavno pitanje kao obično, nitko nije dao odgovor.

IN
Interstellar
12:15 03.08.2016.

Kontejneri se ne mogu otvoriti. Imaju pedale za otvaranje, ali su mehanizmi pokvareni. Zimi poklopci ostanu otvoreni, ali ljeti se smeće brže raspada i smrdi, pa se poklopci moraju odmah zatvoriti. Ako netko nema dovoljno snage da otvori glomazni i visoko postavljeni poklopac (a takvih građana je dosta, osobito ako se radi o ženama), mora se čekati obilazak "skupljača otpada" da otvore kontejner, ili ostaviti smeće negdje sa strane. Onda se opet raspada i smrdi. Po centru grada, dapače. Taj problem je poznat, ali ga nitko ne rješava.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:31 02.08.2016.

Za nekoliko dana Bandopolis će izgledati k'o Napulj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije