Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od srpnja

Po glomazni otpad Čistoća će dolaziti na poziv, ravno pred vrata

Komunalni redar ulovio građane u Dubravi kako odvoze kauč
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
05.06.2014.
u 14:45

Svaki korisnik Čistoće besplatan odvoz moći će koristiti dva puta godišnje, a termin će se unaprijed dogovoriti i mora ga se pridržavati

Počevši od srpnja, Zagrepčanima će Čistoća dolaziti po glomazni otpad na njihov poziv, i to pred sama vrata. Time će se prekinuti praksa odlaganja glomaznog otpada po mobilnim reciklažnim dvorištima, a svaki od 300 tisuća korisnika uslugu će moći koristiti dva puta godišnje.

Ostaju reciklažna dvorišta

Uslugu će Čistoća pružati besplatno, odnosno ta cijena već je ukalkulirana u cijenu odvoza smeća pa građani neće morati dodatno plaćati uslugu. Novi model prikupljanja otpada testirat će prvo oni Zagrepčani u čijim kvartovima Čistoća još nije obavila proljetni odvoz glomaznog otpada pa će već s računima za lipanj dobiti i poseban obrazac. Riječ je o oko 130 tisuća korisnika koji će dobiti zahtjev za odvoz glomaznog otpada koji će morati poslati natrag najkasnije do 31. srpnja. U njemu će napisati datum kada žele odvoz kako bi Čistoća mogla napraviti raspored.

– Na temelju ispunjenog zahtjeva Čistoća će građanima u roku od 15 dana odgovoriti kad mogu očekivati odvoz glomaznog otpada – objasnila je Senka Knežević iz Holdinga. Dodala je da će se glomazni otpad i dalje moći cijele godine besplatno odlagati u jedno od devet reciklažnih dvorišta. Novi način prikupljanja otpada Čistoća je uvela kako bi građanima olakšala odvoz, ali i kako bi unaprijedili uslugu i ispunili odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojim je i zabranjena stara praksa iznošenja otpada na ulice.

Iako će se i po novom otpad morati odložiti negdje na ulicu, korisnik koji naruči kamion dobit će točan termin dolaska pa će otpad smjeti iznijeti samo neposredno prije njegova odvoza. Tako će se izbjeći i ilegalno gomilanje otpada na mjestu gdje je stajao mobilni kontejner jer su brojni građani i nakon odvoza danima nastavili gomilati smeće.

Ilegalno odlaganje

Ovih se dana glomazni otpad tako odvozi iz Gornje Dubrave, a komunalni redari dosad su na djelu uhvatili 50-ak osoba koje su ga odložile ilegalno. Na jednoj od hrpa u Oporovečkoj koja je preko noći ilegalno nastala dva dana nakon redovitog odvoza stražari komunalni redar i upozorava građane.

– Ljudi dolaze neprestano, punih vozila, a mi ih opominjemo ili kažnjavamo kada smo tu, no najgore je noću kada nas nema – kazao je Dušan Terzin, komunalni redar.

Na dvije lokacije, u ulicama Klin i Oporovečkoj, ovih su dana već ispisali 50 kazni koje iznose od 700 do 1000 kuna za fizičke, od dvije do četiri tisuće kuna za obrtnike, odnosno od četiri do devet tisuća kuna za tvrtke.

Na samo dvije lokacije u Dubravi, ulicama Klin i Oporovečkoj, građani su ilegalno odložili oko 1140 kubnih metara smeća za čiji je odvoz trebalo više od stotinu vožnji punih kamiona. Do podatka o osobi koja je bacila glomazni otpad komunalni redari stižu uz pomoć tablica automobila, u čemu im pomaže policija. Nakon što doznaju ime vlasnika vozila, s njim stupaju u kontakt kako bi se ustanovilo tko je koristio vozilo, a potom komunalno redarstvo protiv njih pokreće prekršajni postupak.

Komentara 2

DU
Deleted user
19:03 05.06.2014.

"usluga ce biti besplatna odnosno biti ce uracunata u mjessecni racun" ???? molim? jel besplatna ili nije? jesi pismen ili ne? ili je besplatna usluga pa ju se nikako ne placa ili se naplacuje kroz mjesecni racun. ne moze biti besplatno ako se placa. malo paznje drugi puta molim!

SE
serghio
08:02 06.06.2014.

A što je sa novim načinom naplate i računanja odvoza otpada koji bi kao trebao krenuti od 1.7. 2014. ? Što se više bliži taj datum, to se manje spominje. Bilo je nešto o zakupu nekih vrečica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije