Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lug Samoborski

Čehinja, Poljakinja i Južnokorejka orezuju, čupaju korov, boje zidove

Volonteri (1)
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
1/3
03.08.2010.
u 08:00

Volonteri priznaju da u Centru i nemaju puno posla, a za što zasluga pripada ravnatelju Bori Kljajiću.

Marljive ruke stotinjak štićenika Centra za odgoj i obrazovanje Lug, koji cijele godine strpljivo uređuju okoliš tog zaštićenog spomenika kulture, ovoga su srpnja dobile vrijedno pojačanje.

Volonteri uživaju u Centru

U jedan od najljepših parkova samoborskog područja na četrnaest je dana, zahvaljujući zajedničkoj akciji Centra Lug i Volonterskog centra Zagreb i Samobor, stiglo devet volonterki iz Poljske, Južne Koreje, Srbije, Italije i Češke odlučnih da svoje slobodno vrijeme i energiju poklone upravo štićenicima doma.

– Poziv na sudjelovanje u ovom ljetnom kampu našla sam na internetu slučajno, no ideja me toliko privukla da sam bez razmišljanja spakirala stvari i krenula u Samobor. Zar postoji bolji način da provedeš ljeto nego pomažući mladima s poremećajima u ponašanju – pita se 22-godišnja Poljakinja Barbara Maliborska. Iako se čupajući korov i bojeći zidove kupa u znoju, kaže, nije pogriješila što je ljeto posvetila volontiranju. S njom se slaže i mlada Čehinja Dagmar Ruszovan koja u sličnim ustanovama volontira već četvrto ljeto.

– Lijepo je znati da si nekome pomogao, a ako pritom upoznaš i neki nov grad ili kulturu, to je zaista ljeto za pamćenje – govori buduća knjižničarka domahujući svojoj novoj znanici Južnokorejki Seyoung Jeong, koja je upravo orezivala stabla.

– Ovdje nam je stvarno lijepo! U ovih smo se nekoliko dana čak uspjele sprijateljiti i s nekim štićenicima Centra i s njima zaigrati odbojku – kaže i dodaje da u parku Centra za odgoj i obrazovanje Lug nema previše posla.

Zasluga je to, doznajemo, ravnatelja Centar Bore Kljajića koji je u dvije godine svojeg mandata sve “svoje dečke” uspio zaposliti.

– Počeli smo s bojenjem pročelja svih zgrada Centra i uređenjem okoliša, a sada nam je, čini se, samo nebo granica. Dečki su sa mnom i zaposlenicima doma u samo tri dana zasadili voćnjak, koji je jedan od najvećih u samoborskom kraju, s čak 571 stablom jabuke, a uzgajamo i rajčicu, kale... Ove nas je godine čak i Turistička zajednica nagradila za najljepšu okućnicu – podsjeća ravnatelj Kljajić i napominje da se njihova “okućnica” prostire na čak 12 hektara. Ipak, uz dobru se organizaciju i spretne ruke štićenika Centra za odgoj i obrazovanje Lug, kaže, može baš sve.

Pročelja bez grafita

– Zahvaljujući trudu zaposlenika Centra i suradnji dečki koji kod nas žive, trava u Lugu nikada ne prelazi dva centimetra, a pročelja baš nikada ne nagrđuju grafiti – ponosi se svojim štićenicima Kljajić.

Nakon što urede okoliš, volonteri će se uhvatiti i čišćenja podruma u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje Lug, koji je natrpan odbačenim stvarima – pancericama, daskama, zahodskim školjkama... Namjeravaju očistiti podrum, kaže ravnatelj Kljaić, i nakon nekog vremena u njemu urediti prostor za iznajmljivanje, ali i za druženje štićenika Centra.

Ključne riječi

Komentara 1

CV
cvijece
10:13 03.08.2010.

Ovo je za svaku pohvalu jer dokazuje plemenito srce volonterki iz svijeta koje bi očistile i zapušten (zašto ?) podrum u nekakvom Lugu pored Samobora.Zar njihovi motivi za trud i vrijeme koje nesebično ulažu nadmašuju osviještenost ljudi na ovim našim prostorima?U znoju lica vrijedno čiste - BEZ IKAKVE NAKNADE !!!Usred ljeta !!!Zanima me kakav je odaziv naših ljudi,bilo mladih ili starijih i ne samo u konkretnom slučaju,tj. bilo bi interesantno ispitati koliko su spremni raditi za opće dobro ili za dobro pojedinca (starijim nepoznatim ljudima na.pr pokositi travu na selu ili oprati prozore itd) a da ne traže novac za to.Sigurno ima divnih primjera.Dajte ih poslikajte za novine,za primjer .Želimo ih na prvim stranicama novina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije