Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodoopskrba

Borba s ilegalcima i dotrajalim cijevima

Cijevi, portal
Marijan Susenj/PIXSELL
09.04.2013.
u 12:00

Zaživjeti će i novi pozivni centar pa će, umjesto izbacivanja iz mreže, građani dobivati informacije koji su po redu na čekanju

Curenjem vode kroz stare i šuplje cijevi te njenim ilegalnim korištenjem zagrebački gradski Vodovod godišnje ostaje bez 900 milijuna kuna. Posljednje veće puknuće otkriveno je na Knežiji, gdje je dnevno istjecalo 1728 litara, odnosno godišnje se ondje na 630 tisuća kubika gubilo devet milijuna kuna. Prošle godine u gradu je zabilježen gubitak od 60 milijuna kubnih metara vode, a u Vodovodu do 2020. obnavljanjem predviđaju taj broj smanjiti na 25 milijuna, odnosno na europsku razinu.

– U posljednjih desetak godina nije se dovoljno ulagalo, a naš je plan godišnje smanjiti gubitak za po pet milijuna kubika – kazao je Davor Poljak, direktor ViO. Najkritičnije su točke stara gradska područja u kojima su cijevi stare i do 50 godina. Osim u izmjenu cijevi, napor se ulaže i u hvatanju ilegalnih korisnika.

Do sada ih je 2500 evidentirano i stavljeno pod naplatu, čime je spašeno oko 30 milijuna kuna. Poljak je objasnio kako je plan tvrtke da se u idućih sedam godina u razne projekte uloži oko 500 milijuna eura, a od toga bi 300 milijuna eura povukli iz nepovratnih fondova EU. Ovih dana zaživjeti će i novi call centar pa će, umjesto izbacivanja iz mreže, građani dobiti informaciju koji su po redu do javljanja djelatnika vodovoda.

>>Drama u Radićevoj! Stare cijevi pucale, krater ‘progutao’ ulicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije