Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozdravili prijedlog

Župani podržali izmjene Zakona o lokalnim izborima i samoupravi

božo galić
Goran Ferbezar/PIXSELL
03.10.2012.
u 15:30

Hrvatska zajednica županija slaže se s prijedlogom o otvaranju namjenskog računa

Hrvatska zajednica županija pozdravila je prijedlog Ministarstva uprave o objedinjavanju Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba kroz Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima. Hrvatski župani smatraju kao će to pridonijeti još boljem i transparentnijem provođenu lokalnih izbora i slažu se s prijedlogom o otvaranju namjenskog računa kako bi se mogao obavljati što jasniji uvid u financiranju kampanje.

HZŽ-ovci su pohvalili Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, posebice detaljniju razradu odredbe o provođenju referenduma, decidirano određivanje nadležnosti imenovanja i razrješenja osoba, predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u različita tijela, uvođenje kontrole zakonitosti pojedinačnih neupravnih akata i slično. Hrvatski župani upozorili su, međutim, na određene nelogičnosti te se nadaju da će ih resorno ministarstvo uvažiti u završnim nacrtima zakona. Naglašavaju pritom da će najavljene promjene olakšati daljnji razvoj svih županija, a osobito su zadovoljni uspostavom bolje suradnje i kvalitetnije komunikacije između Vlade i hrvatskih župana.

– Kao predstavnici regionalne izvršene vlasti, koji sve promjene i nove zakonske odredbe trebamo operativno provoditi na terenu, iznimno smo zadovoljni što nas se počelo uključivati i u proces donošenja odluka i izmjena postojećih zakona – izjavio je predsjednik HZŽ-a Božo Galić.

Hrvatska zajednica županija trenutačno aktivno surađuje s Ministarstvom poljoprivrede na izradi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu s ciljem postizanja ravnopravne raspodjele koncesija za male poljoprivrednike. Župani žele izbjeći daljnju financijsku centralizaciju Hrvatske, a ovim novim prijedlogom zakona to je i predviđeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije