Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Župan Čačić uzvratio Kerekešima: Ova 'kultura' vrti vrlo ozbiljan novac

Da uzmemo osobama s invaliditetom i umirovljenicima da bi dali Kerekešima koji su prihodovali 2,9 milijuna kuna?, pitaju u županiji
02. srpnja 2020. u 18:21 1 komentara 2622 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Varaždinska županija reagirala je na performans koji je izveo Jan Kerekeš s kolegama iz Kerekesh teatra u središtu Varaždina.

- Za iznos od 3000 kuna podijelili smo 80 maski za lice. Toliko smo dobili od Varaždinske županije za 64 predstave u 16 gradova i županija - rekao je Jan Kerekeš, umjetnički voditelj Kerekesh teatra i dodao da su troškovi produkcije na festivalu "Tjedan smijeha" oko 800.000 kuna. Sa suradnicima je donio transparente na kojima je pisalo "Kultura je skupa, ali nekultura je skuplja", "Ne vrijedimo jer smo apolitični" i dr.

Zagreb: Performans mladeži HDZ-a ispred SDP-a na Iblerovom trgu REAKCIJA NA sučeljavanje Mladež HDZ-a izvela performans ispred SDP-a i ostavili Bernardiću kutije za reciklaže

Iz Varaždinske županije uzvratili su objavom ilustriranom fotografijom čovjeka u invalidskim kolicima i pitanjem. "Da uzmemo osobama s invaliditetom i umirovljenicima da bi dali Kerekešima koji su prihodovali 2,9 milijuna kuna?!?" Kažu da su povisila iznose financijskih sredstva za udruge kako bi pomogli i osigurali rad "stvarno neprofitabilnim udrugama i organizacijama", koje se financiraju isključivo donacijama i preko natječaja koje raspisuju gradovi, općine i Županija.

- Tim putem one pomažu osobama s invaliditetom, djeci s posebnim potrebama, umirovljenicima, osobama starije životne dobi i mladima - ističu u Županiji i navode da je, prema javno dostupnim podacima, Kerekesh teatar u 2019. godini uprihodio 2,9 milijuna kuna, 21 posto više nego u 2018. Na intelektualne usluge potrošili su, navode u Županiji, 555.000 kuna, a 61.000 za službena putovanja.

U varaždinskoj bolnici otvoreno četvrto gradilište NEMA ULAGANJA Čačić: 'Ovdje u varaždinskoj bolnici financiranje države je - nula'

- Najveći dio rashoda otpada na naknade za obavljanje aktivnosti, rashodi osoba koje nisu zaposlenici ni članovi udruge, 1,3 milijuna kun. Plus naravno plaće i sve ostalo. Ukupni preneseni višak s 31. prosinca 2019. iznosio je 670.260 kuna! Ova "kultura" vrti vrlo ozbiljan novac - priopćili su u Županiji i dodaju da je Kerekesh teatar od Županije, gradova i općina u 2019. godini dobio su donacije u iznosu od 196.000 kuna.

- No, unatoč tome Kerekesh teatar naplaćuje ulaznice i sigurno neće biti financirani javnim novcem tih istih građana kojima naplaćuje ulaznice - poručuju. 

- Posebno smo zabrinuti da se privatnim biznismenima u podršci pridružio i SDP koji u svom nazivu ima „socijaldemokratska“, a danas je podržao privatnu udrugu s velikim prihodima, na uštrb udruga umirovljenika, osoba s invaliditetom i mladima. Da li i oni smatraju da bi tim udrugama trebali uzeti novce kako bismo financirali "udrugu" s 2,9 milijuna kuna godišnjeg prihoda? Ovakvim performansom tri dana prije izbora na najprljaviji su se način uključili u predizbornu kampanju, ali i pokazali sve o svojoj kulturi - stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Varaždinske županije. 

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Talleyard:

    Pokvareno je iznositi neistine da je drug čačić najstariji kriminalac i da su od njega učili drugi kriminalci kako se kriminal isplati, da što si veći kriminalac i bliži partiji toliko ti mogu staviti soli na rep, te da će ... prikaži još! ti još uz to oprostiti stotine milijuna dugova prema državi.