Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska zastava

Znate li kako je nastala hrvatska zastava i zašto imamo šahovnicu u grbu?

Hrvatska zastava
Shutterstock
24.05.2021.
u 13:45

U četvrtak 27. svibnja na kioscima pronađite specijalni paket – Večernji list i velika hrvatska zastava

Hrvatska zastava jedno je od tri obilježja državnosti, uz grb i himnu domovine. Ona je simbol prepoznatljivosti i slave naroda koji u sebi skriva priču o nastanku Republike.

Hrvatsku trobojnicu dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej 1990. godine. Hrvatski grb dizajnirao je isti autor, i to kao štit koji u kruni ima pet manjih štitova. Sadrži najstariji poznati hrvatski grb, grb Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije – od najstarijeg prema novijima. On slikovito prikazuje povijest nastanka današnje države.

U istinitost ove informacije poprilično smo sigurni, ali postoji i nekoliko legendi vezanih uz nastanak hrvatske zastave i grba.

Jedna od njih kaže kako je kralj Stjepan Držislav za svoje vladavine u 10. stoljeću u bitki protiv Mlečana bio zarobljen u Veneciji. Dok je boravio u zatvoru, mletački je dužd doznao kako je kralj dobar u šahu pa su mu ponudili slobodu i vlast nad dalmatinskim otocima ako pobijedi u tri igre. Kralj Držislav odnio je pobjedu, ali i donio slobodu otocima i samome sebi. Od toga trenutka za hrvatski grb odabrana je šahovnica.

Pretpostavlja se da je legenda nastala u 19. stoljeću, u doba buđenja nacionalne svijesti. Smatra se da je vrlo malo vjerojatna.

U četvrtak 27. svibnja u povodu Dana državnosti na kioscima pronađite specijalni paket Večernji list + hrvatska zastava po cijeni od 15 kn.

Veličina zastave je 80x40 cm.

Proslavimo pobjedu za samostalnu i neovisnu Hrvatsku!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije