Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagirao na kritike

Hasanbegović: Ako na internetu piše da sam ubio Kennedyja, ne znači da je to istina

zlatko hasanbegović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
22.01.2016.
u 13:37

Sve ovo ima elemente ideološkog linča koji nema uporište u činjenicama nego u selektivnom korištenju mojih različitih izjava danih u proteklih 10 godina, kazao je Hasanbegović osvrćući se na prosvjed Platforme 112

Budući ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je u Saboru bio jedan od najprozivanijih ministara. U raspravi je označen kao proustaša, kao negator antifašizma, pa su ga novinari kada je izišao iz sabornice dočekali s pregršt pitanja.

Prvo se pitanje odnosilo na prosvjed Platforme 112 koji je jutros organiziran protiv njega.

– Prosvjedi su uobičajeni element života u svakoj liberalnoj demokraciji. Malo me ražalostilo jer sve ovo ima elemente ideološkog linča koji nema uporište u činjenicama nego u selektivnom korištenju mojih različitih izjava danih u proteklih 10 godina u sklopu mojih istraživanja i javnih debata u kontekstu specifičnih tema – rekao je Hasanbegović.

Hasanbegović je predložio svim zainteresiranima da pročitaju sve njegove pisane tekstove i članke jer su dani pod punom odgovornošću u kontekstu tada aktualnih tema.

– Sada sam kandidat za ministra kulture i jedino relevantno pitanje jest pitanje vlade i mog resora. Ne vidim razlog da me se ideološki secira. Novinari koje to zanima mogu otići u Nacionalnu sveučilišnu biblioteku i posegnuti za mojim knjigama, a mnogim samozvanim aktivistima to će biti prva prigoda da posjete taj hram kulture – uzvratio je Hasanbegović.

Objašnjavao je i svoje stajalište o antifašizmu te rekao da nije riječ o tome nego o odnosu prema jugoslavenskom totalitarističkom naslijeđu.

– Svi oni zlorabe pojam antifašizma, a svaki ozbiljan povjesničar zna da on može biti fluidan jer mu se mogu pripisivati mnoga različita značenja. Antifašist je bio i Staljin i Tito i Poll Pott i američki general Patten kojeg su spominjali saborski zastupnici koji mene žele podučavati povijesti. Ne govorimo o apstraktnom antifašizmu nego o jugoslavenskom totalitarnom naslijeđu. Hrvatska moderna država je nastala kao suprotnost jugoslavenskom komunizmu. I sve temeljne hrvatske ustavne vrednote – demokracija, parlamentarizam, nezavisnost, sloboda i ljudska prava – u savršenoj su suprotnosti s jugoslavenskim totalitarnim naslijeđem. Svoje načelno stajalište o titoizmu iznosio sam javno i ne vidim razlog da mijenjam ijedan zarez u svojim izjavama jer sam sve te izjave davao pod punom materijalnom i znanstvenom odgovornošću – rekao je Hasanbegović.

Komentirao je i svoju izjavu o tome tko je iz Drugog svjetskog rata izišao kao pobjednik.

– Kao pobjednik iz Drugog svjetskog rata izišla je obnovljena jugoslavenska država i jugoslavenski komunizam. Potpuno je jasno da se ne može govoriti u kontekstu poratnog razvitka da je bilo koji narod u srednjoj i jugoistočnoj Europi, koji je nacionalsocijalistički totalitarizam zamijenio boljševičkim totalitarizmom, izišao kao slobodan i pobjednički narod. Ono što vrijedi za baltičke narode, ne vidim zašto bi vrijedilo za hrvatski narod. Nema pobjede ako ta pobjeda ne sadrži pravo na nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost i parlamentarni poredak. Stanje koje je nastupilo nakon 1945. bilo je negacija hrvatskog naroda i nezavisnosti i totalitarna diktatura – rekao je budući ministar.

I pitanje interpretacije Ustava jedno je pitanje, nastavio je, i opet pozvao da se pozorno pročita preambula ustava. – U njoj se navode izvori hrvatske državnosti od srednjeg vijeka do novijeg doba. To stoji isključivo u državno-pravnom smislu. Nema vrijednosnih obilježja – poručio je.

Odgovarajući na pitanja, rekao je da se svi državni blagdani koji postoje trebaju obilježavati. – Nikad nisam bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu. Ako na internetu piše da sam ubio predsjednika Kennedyja, to ne znači da sam ga ubio. To treba provjeriti – odgovorio je na pitanje o HOP-u.

>>'Hrvatsku treba rasteretiti duhova prošlosti i prekinuti ideološke sukobe'

>>HND i Platforma 112 protiv imenovanja Hasanbegovića ministrom kulture

Komentara 83

ZA
zagabria1
13:43 22.01.2016.

Gosp. Hasanbegoviću ne obazirite se na ove strane liberalne plaćenike i uhljebe koji ne rade ništa ali zato drugima govore šta treba raditi i govoriti. Samo naprijed!

GU
General_U
13:48 22.01.2016.

ovim tzv antifašistima nije jasno da antifašizam i njihov omiljeni komunizam nisu isto i to im treba stalno ponavljati jer ti crveni isprani mozgovi to malo teže shvaćaju, ali shvatit će bravo hasanbegoviću neuke komunjare treba poučiti umjesto da suu vam zahvalni oni bi vas razapeli to je njihov antifašizam. međutim nešto drugo njih svrbi a to je lova koju dobijaju iz proračuna i to i od onih koje oni nazivju bez ikakva razloga fašistima omilele im pare uhljebi jugokomunistički.

NI
ninja72
13:46 22.01.2016.

Samo naprijed - ovo je Hrvatska a drugovima sretan put bez povratka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije