Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protive se

HND i Platforma 112 protiv imenovanja Hasanbegovića ministrom kulture

Zlatko Hasanbegović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
22.01.2016.
u 07:10

HND podsjeća da je to osoba koja je u programu HTV-a izjavila kako je antifašizam, jedna od temeljnih odrednica Ustava RH, zapravo "floskula", priopćili su

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije se usprotivilo imenovanju Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture u novoj vladi RH te je izrazilo zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra.

"HND najoštrije se protivi imenovanju Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture u novoj Vladi RH, nadležnim i za "discipliniranje“ nepoćudnih novinara, izražavajući zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra u hrvatskoj Vladi", upozorava HND.

Podsjeća da je to osoba koja je u programu HTV-a izjavila kako je antifašizam, jedna od temeljnih odrednica Ustava RH, zapravo "floskula".

"Ta skandalozna izjava Zlatka Hasanbegovića nije jedini njegov javni istup protivan temeljnim vrijednostima demokratskog društva. Taj kandidat za ministra kulture bio je svojevremeno i članom Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), što ga je utemeljio ustaški Poglavnik Ante Pavelić", navodi HND u priopćenju objavljenom u četvrtak kasno navečer.

Podsjeća i da je čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, koji bi trebao biti formalno drugi čovjek u novoj Vladi RH, prije nekoliko mjeseci je u tjedniku "Globus" najavio da će novinari morati podržavati vlast kada Domoljubna koalicija pobijedi na izborima. Mandatar nove hrvatske Vlade Tihomir Orešković, u kojoj bi formalno drugi čovjek trebao biti Karamarko, u četvrtak  je objavio kako će u petak u Hrvatskom saboru za ministra kulture, u čijem su djelokrugu rada i mediji, predložiti Zlatka Hasanbegovića.

HND ističe kako će o tome obavijestiti i Međunarodnu federaciju novinara (EFJ), Odjel za medije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) te Medijsku organizaciju jugoistočne Europe (SEEMO).

Platforma 112 uputila otvoreno pismo mandataru Oreškoviću

Platforma 112, koja okuplja 20-tak nevladinih udruga, uputila je u četvrtak otvoreno pismo mandataru nove Vlade Tihomiru Oreškoviću vezano za predložene ministre kulture Zlatka Hasanbegovića i hrvatskih branitelja Mije Crnoje.

Platforma 112 u svom pismu ističe da se mandataru Oreškoviću obraćaju jer smatraju da je kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović apsolutno neprimjerena osoba za položaj na koji ga želi imenovati. Upozoravaju i da je apsolutno nedopustivo nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam. Podsjećajući na ranije Hasanbegovićeve izjave kako  "antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu", ili "…prema salonskim apologetima, bez obzira na to je li riječ o konjunkturnim povjesničarima ili 'subverzivnim' aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir....", drže da to pokazuje kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva te time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva.

Podsjećaju i da je Hasanbegović u više navrata posprdno govorio o "ideologiji ljudskih prava“ čime je za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara pokazao nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacije. Također, iskazao je i izraženu netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava proglašavajući ga protudržavnom aktivnošću.

"Njegovo javno djelovanje i kao predsjednika Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, i člana HOP-a (utemeljitelj Ante Pavelić), i kao povjesničara čije izjave i tekstovi imaju malo veze s istinom a puno s ostrašćenim revizionizmom, moraju biti nedvosmislenom zaprekom za imenovanje na čelnu poziciju Ministarstva kulture", navodi Platforma 112 u pismu.

Pozivaju Oreškovića da povuče i nominaciju za imenovanjem Mije Crnoje ministrom branitelja jer, drže, njegova najava izrade Registra izdajnika Republike Hrvatske primjerenija je državnom uređenju Sjeverne Koreje a ne demokratskoj državi, članici EU.

>> Ovo su novi ministri u Vladi Tihomira Oreškovića!

Komentara 99

NE
Neonacionalist
07:32 22.01.2016.

Slabo poznajem Hasanbegovića ali kad vidim tko ga sve napada onda znam da je odličan izbor te mu želim puno uspjeha u budućem radu kao hrvatskom ministru kulture a ovo hrvatskom dvaput podcrtavam.

BO
Bogodol
07:31 22.01.2016.

U načelu "antifašizam je u stvari floskula" svi znamo da su Italijani bili fašisti, a Nijemci nacisti, no partizani su sve strpali u fašiste. Zanima me da li u Francuskoj postoje antifašisti, a bili su okupirani i borili su se protiv Njemačke. Danas u Hrvatskoj Državi postoji grupacija lešinara koja živi na "antifašizmu" i pothranjuje ga. Od HND se nije moglo ništa drugo ni očekivati, predsjednik je Saša Leković koji je crnogorac ako se ne varam (uz puno poštovanje časnim crnogorcima) i on ne može imati simpatije prema istini koja se kosi sa lažima koji su skovani na Dedinju u Beogradu. Toliko otrovnih izjava o ministrima u novoj vladi nije došlo ni od četničkih vojvoda Šešelja i Nikolića, već bljuvanje po Hrvatskoj Državi i Institucijama Hrvatske Države dolazi od strane tzv. antifašista, a da je Hitler imao za ideologe pojedince iz Milanovićevog "miljea" sigurno bi dobio rat, na sreću nije imao takve, ali na žalost Hrvatske Države imamo ih mi i rade protiv nas.

DU
Deleted user
07:31 22.01.2016.

Sloboda govora, satira, komedija, korektnost i te stvari, to vrijedi samo za komunističke sinove i kćeri? Ma nije ni to, problem je što se ostvaruje Dukino obećanje, kada dođu „vaši“ na vlast dobit će te novce. He he he… Pipa se smrzla, jutros je veliki minus… he he he O, lijepog li dana, o divnog li jutra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije