Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitna pomoć

'Život majke i bebe ugrožen je u slučaju poroda u helikopterima Mi-8'

Mi-8
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
17.04.2018.
u 16:36

Da novaca nema, izjavili ste u trenutku financijski ogromne nabavke aviona i helikoptera za MORH, poručuju iz HELP-a

Udruga HELP – Helikopterima liječnici pomažu danas je reagirala na izjave ministra zdravstva Milana Kujundžića o transportnim helikopterima Mi-8, koji se koriste za prijevoz pacijenata iz teže dostupnih područja.

Kujundžić je, kako je prenio portal Morski.hr, prošli tjedan rekao da nemamo novca za kupnju helikoptera posebno izgrađenih za tu svrhu, dodajući da postojeći helikopteri imaju opremu za medicinsko postupanje te da pacijenti nisu zakinuti.

Iz HELP-a poručuju kako MORH-ovi helikopteri Mi-8 ne rade hitnu helikoptersku medicinsku pomoć (HEMS), već sekundarni medicinski prijevoz, nakon što je liječnička hitna služba došla do pacijenta i pozvala ih, te da se intervencije tim helikopterima ostvaruju samo na dijelu naseljenih otoka jer ne mogu sletjeti ako na otoku nema pripremljenog heliodroma ili aerodroma. Također kažu da novca za servis ima te da se on već troši kroz "neadekvatan prijevoz transportnim helikopterima".

- Uz to, nije kupnja helikoptera jedini uvjet i jedini način za uspostavu službe. Ne tražimo i ne smatramo da se HHMS/HEMS treba financirati iz proračuna, osim dijela iz HZZO-a koji je i onako van riznice, te samog početka rada HHMS-a. Da novaca nema, izjavili ste u trenutku financijski ogromne nabavke aviona i helikoptera za MORH. Samofinanciranje ovakve usluge je normalno u zemljama EU - kažu u priopćenju koje potpisuje predsjednik HELP-a Mladen Tureček.

U HELP-u kažu da su troškovi sata leta za Mi-8 i EC 135 ili nekog drugog modernog helikoptera drastično u korist namjenskog modernog helikoptera za HEMS te da je u situaciji poroda u transportnom helikopteru ugrožen život rodilje i novorođenčeta. Dodaju da su tražili podatke prikupljene u pilot projektu te studiju isplativosti, ali da ih do danas nisu dobili.

Mi-8
1/9

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
19:16 17.04.2018.

Sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije