Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Živi zid traži zaustavljanje pristupanja Hrvatske eurozoni

Pozivaju i ostale zastupnike da potpisom stanu iza nje, ali i sve hrvatske intelektualce da ustanu i, kako kažu, odupru se monetarnoj okupaciji Hrvatske
12. prosinca 2019. u 13:02 3 komentara 305 prikaza
Živi zid napisao Deklaraciju o položaju hrvatske kune
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Živi zid pripremio je Deklaraciju o položaju hrvatske kune kojom traži zaustavljanje pristupanja Hrvatske eurozoni i uvođenja eura umjesto kune dok se ne stvore potrebne institucije koje štite slabije članice u uvjetima ekonomskih poremećaja. Deklaraciju su, kažu, pisali istaknuti intelektualci i ekonomski stručnjaci pa o njoj traže saborsku raspravu, a pozivaju i ostale zastupnike da potpisom stanu iza nje. Pozivaju i hrvatske intelektualce da ustanu i odupru se monetarnoj okupaciji Hrvatske.

Zdravko Marić i Tomislav Ćorić Usvojene smjernice Sve ekonomske mjere imaju istu metu – uvođenje eura

- Euro kao zajednička valuta je mina u suradnji europskih naroda i država. Kriza eura koja je kod nas došla u nastupu velike svjetske krize 2007. godine pokazala je da je upravo euro bio faktor koji je posvadio europske narode i države te prouzročio veliku štetu pa je, primjerice, BDP Grčke pao čak za 25 posto. Nova ekonomska kriza već nam kuca na vrata i svi monetarni problemi koji su privremeno gurnuti pod tepih ponovno će izaći na površinu, a već se i sada vide znakovi ekonomskog usporavanja u svijetu, upozorio je, naglasivši da su upravo monetarna politika, kamatna stopa i tečaj, uz fiskalnu politiku glavni alati da se te krize što prije oslobodimo. Uvođenjem eura mi te alate gubimo i to nikako nije pozitivno za hrvatsko gospodarstvo – objasnio je europarlamentarac i predsjednik i Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za medije.

Hrvatska kakvu trebamo - Boris Vujčić BORIS VUJČIĆ Prije ulaska u eurozonu pod strogi nadzor pranje novca

U vrijeme ekonomskih poremećaja sposobnost država koje su uvele euro bitno su smanjene u situacijama kada treba spašavati proizvodnju izvoz i zaposlenost kao ključnih ciljeva odgovorne ekonomske politike, što dokazuju znatno slabiji ekonomski rezultati zemalja eurozone tijekom prošle krize u odnosu na zemlje izvan eurozone, naglašavaju iz Živog zida.

Sinčić se osvrnuo i na prvo financijsko izvješće predsjedničkog kandidata Mislava Kolakušića koji tvrdi da je dosad u kampanji potrošio samo 12 kuna za troškove bankovnog računa.

- Kolakušić je odlučio da neće ulagati u kampanju. Njegova kandidatura je nešto najbolje što može pridonijeti hrvatskom društvu i okupljanju trećeg puta – poručuje Sinčić.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela
  • CH_Barbika:

    ZZ je trebao biti moj izbor na iducim parlam. izborima, ali od danas za mene vise ne postoje! Euro moramo uvesti, Kuna je ionako smo bezvrijedni novcani bon, a ne novac, i jos sa umjetno dirigiranim tecajem.

  • brojevi:

    Sinčiću! Što ste znali to ste odsvirali. Čudim ste da ste svi preživjeli nakom mahnite borbe za EU parlament. Kao pravi euroskeptik mogao bi podijeliti euriće sirotinji koju ste iskoristili za svoje prizemne ciljeve. Šaka ste besramnog jada na sramotu ... prikaži još! onih koji su vam povjerenje dali.

  • afer:

    Kad će ovi više nestat sa političke scene....