Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deklaracija o položaju hrvatske kune

Živi zid traži zaustavljanje pristupanja Hrvatske eurozoni

Živi zid napisao Deklaraciju o položaju hrvatske kune
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.12.2019.
u 13:02

Pozivaju i ostale zastupnike da potpisom stanu iza nje, ali i sve hrvatske intelektualce da ustanu i, kako kažu, odupru se monetarnoj okupaciji Hrvatske

Živi zid pripremio je Deklaraciju o položaju hrvatske kune kojom traži zaustavljanje pristupanja Hrvatske eurozoni i uvođenja eura umjesto kune dok se ne stvore potrebne institucije koje štite slabije članice u uvjetima ekonomskih poremećaja. Deklaraciju su, kažu, pisali istaknuti intelektualci i ekonomski stručnjaci pa o njoj traže saborsku raspravu, a pozivaju i ostale zastupnike da potpisom stanu iza nje. Pozivaju i hrvatske intelektualce da ustanu i odupru se monetarnoj okupaciji Hrvatske.

- Euro kao zajednička valuta je mina u suradnji europskih naroda i država. Kriza eura koja je kod nas došla u nastupu velike svjetske krize 2007. godine pokazala je da je upravo euro bio faktor koji je posvadio europske narode i države te prouzročio veliku štetu pa je, primjerice, BDP Grčke pao čak za 25 posto. Nova ekonomska kriza već nam kuca na vrata i svi monetarni problemi koji su privremeno gurnuti pod tepih ponovno će izaći na površinu, a već se i sada vide znakovi ekonomskog usporavanja u svijetu, upozorio je, naglasivši da su upravo monetarna politika, kamatna stopa i tečaj, uz fiskalnu politiku glavni alati da se te krize što prije oslobodimo. Uvođenjem eura mi te alate gubimo i to nikako nije pozitivno za hrvatsko gospodarstvo – objasnio je europarlamentarac i predsjednik i Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za medije.

U vrijeme ekonomskih poremećaja sposobnost država koje su uvele euro bitno su smanjene u situacijama kada treba spašavati proizvodnju izvoz i zaposlenost kao ključnih ciljeva odgovorne ekonomske politike, što dokazuju znatno slabiji ekonomski rezultati zemalja eurozone tijekom prošle krize u odnosu na zemlje izvan eurozone, naglašavaju iz Živog zida.

Sinčić se osvrnuo i na prvo financijsko izvješće predsjedničkog kandidata Mislava Kolakušića koji tvrdi da je dosad u kampanji potrošio samo 12 kuna za troškove bankovnog računa.

- Kolakušić je odlučio da neće ulagati u kampanju. Njegova kandidatura je nešto najbolje što može pridonijeti hrvatskom društvu i okupljanju trećeg puta – poručuje Sinčić.

Ključne riječi

Komentara 3

KO
Kolibri
18:41 12.12.2019.

ZZ je trebao biti moj izbor na iducim parlam. izborima, ali od danas za mene vise ne postoje! Euro moramo uvesti, Kuna je ionako smo bezvrijedni novcani bon, a ne novac, i jos sa umjetno dirigiranim tecajem.

BR
brojevi
13:22 12.12.2019.

Sinčiću! Što ste znali to ste odsvirali. Čudim ste da ste svi preživjeli nakom mahnite borbe za EU parlament. Kao pravi euroskeptik mogao bi podijeliti euriće sirotinji koju ste iskoristili za svoje prizemne ciljeve. Šaka ste besramnog jada na sramotu onih koji su vam povjerenje dali.

AF
afer
14:29 12.12.2019.

Kad će ovi više nestat sa političke scene....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije