Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna tehnologija

Žitka se tvar stvrdne u neprobojni oklop kad u nju udari hitac

Dr Philippe Vandervorst 34
AFP
12.02.2010.
u 16:56

Britansko ministarstvo obrane otvorilo Centar za poduzetništvo u industriji za obranu te je za 15 najinovativnijih prijedloga podijelilo pet milijuna funta.

Britansko ministarstvo obrane u gradiću Harwellu u Oksforskoj grofoviji, zapadno od Londona, utemeljilo je Centar za poduzetništvo u industriji za obranu. Cilj mu je da inovatori i mali poduzetnici imaju kamo donijeti svoje inovacije na procjenu i sklapanje prvih poslova.

U dva su dana, 11. i 12. veljače, prikazali svoj jednogodišnji rad. Izloženo je 15 novih primjena koje će biti uvršteni u opremu budućih vojnika. Za njihovo dovršenje po zahtjevima vojske napravljeno je više od sto pokusa, a vlasnicima je patenata podijeljeno pet milijuna funta kao poticaj.

Najzanimljiviji izum prikazala je tvrtka "d3o Lab", žitku polimernu tvar - kojoj su pridodali i atribut "inteligentna". Njena se inteligencija sastoji u tome što je vrlo savitljiva kad su pokreti u anatomski prirodnoj brzini. Međutim, tada u nju udari neki predmet velikom brzinom, od udaraca tupim predmetom do hica iz oružja, ona se u trenutku stvrdne i služi kao oklop.

Ključne riječi

Komentara 2

ZA
Zagrebas
00:45 16.02.2010.

Pa ne vjerujem da ste mi izbrisali konstruktivne komentare :D Toliko o obrazovanju :P

DU
Deleted user
23:47 15.02.2010.

VL i MAK: pet milijuna FUNTI !!!!!!!!!!!!! a ne funtA !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije