Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putuje se bitno više

Zimski odmori: Ova putovanja ponovno su u trendu među Hrvatima

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
01.12.2019.
u 13:08

Aranžmana je raznih; na kubu se može za osam, ali i za 18 tisuća kuna, jordan za novu godinu stoji 20 tisuća kuna, a za dva tjedna australije treba izdvojiti 35 tisuća kuna

Trend se počeo naslućivati s rastom popularnosti zagrebačkog Adventa, a sad ga se više ne može previdjeti. Nakon niza godina u kojima su Beč, Prag, Budimpešta bili apsolutni hit u predbožićno vrijeme, ponovo su “in” novogodišnja putovanja.

Putuje se bitno više

U pojedinim agencijama čak trenutačno nude i po tri-četiri puta više aranžmana za novogodišnje dočeke u inozemstvu nego za advent. Dio putnika za tradicionalne europske adventske destinacije, naime, ukrao je upravo, sad već proslavljeni i globalno poznati, Advent u Zagrebu.

– Jedan je Beč i svi ga prije ili poslije požele posjetiti u predbožićno vrijeme. Ali, sada u Zagrebu imamo adventski sajam koji se definitivno može mjeriti s adventom u Pragu ili Budimpešti i domaće ga agencije u cijeloj Hrvatskoj masovno imaju u svojoj ponudi. Mi ga, recimo, kombiniramo s posjetom božićnoj bajci na imanju obitelji Salaj u Čazmi i ljudi su oduševljeni – kaže Tomo Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija i vlasnik zadarske agencije Terra Travel.

Vidljivo je, kaže, da se standard popravio i putuje se bitno više nego prije pet-šest godina. To potvrđuju i u Atlasu, gdje na listi aktualnih putovanja trenutačno ozbiljno pretežu novogodišnje destinacije od Malte, Portugala i krstarenja Mediteranom, preko Pariza, Berlina i Kopenhagena, pa do Dubaija, Egipta, Tajlanda i Kube.

Putovanja za Novu godinu, kažu u Atlasu, počela su potiskivati predbožićna prije dvije-tri godine, a oni su sada adventsku ponudu suzili na finsko selo Djeda Mraza Rovaniemi i svega nekoliko autobusnih polazaka u bliže, europske destinacije.

– Definitivno su trenutačno najtraženija novogodišnja putovanja iako je to najskuplji termin.

Zanimljivo je i da praktički gotovo da i nema destinacija koje se smatraju dalekima. Nekad se, recimo, na Tajland i slična odredišta putovalo na dva tjedna, a danas putnici za takve destinacije bez problema uzimaju aranžmane na bazi šest noćenja – kaže Nikolina Frklić, rukovoditeljica marketinga i korporativnih komunikacija u Atlasu.

Hit su Valencija i Sicilija

Daleko i dalje znači više novca, pa dok se čarterima za Novu godinu na Maltu ili Portugal putuje za pet tisuća kuna, za Tajland ili Kubu treba barem dvostruko više. Dakako, aranžmana je raznih, pa se na spomenutu Kubu može za osam, ali i za 18.000 kuna. Novogodišnje putovanje u Jordan, recimo, stoji 20.000, a 14 dana po Australiji 35.000 kuna. Da potražnje ne manjka, svjedoče i u Palma Travelu:

– Odlično se pune čarteri za Valenciju i Siciliju, hit je i Dubai, ali traže se i Jordan, Izrael, Maroko, Kuba – otkriva Ana Magdić, voditeljica poslovnice Palma Travela.

>> Pogledajte i ovaj video: Najspektakularniji pogled na doček Nove godine u Zagrebu

Komentara 3

Avatar nisam..robot
nisam..robot
22:15 01.12.2019.

Siromasni ucitelji vec rezerviraju.

SN
SNV
13:10 01.12.2019.

U pravu je Plenki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije