Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Žene u Hrvatskoj u sve neravnopravnijem položaju'

Bernardić je ocijenio da je u pogledu reproduktivnih prava situacija je rapidno pogoršana
28. rujna 2019. u 12:59 6 komentara 160 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je na skupu Korčulanske škole upozorio da su žene u Hrvatskoj iz godine u godinu u sve u neravnopravnijem položaju i nikad više ugrožene nego danas.

Čelnici parlamentarnih stranka povodom Dana žena dijelili cvijeće SDP Bernardić: 'Kada žene u Hrvatskoj uspiju, uspjet će cijela Hrvatska'

"Ugrožena su im reproduktivna prava, neravnopravne su na poslu, neravnopravne su u javnom životu, neravnopravne su kod svoje kuće, na radnom mjestu, a jaz u plaćama između muškaraca i žena u Hrvatskoj nešto je viši od 13 posto, dok je jaz u mirovinama veći od 21 posto“, istaknuo je u uvodnom govoru.

Kazao je i da je rodno uvjetovano nasilje u porastu, a Istanbulska konvencija, ratificirana prije više od godine i pol, zasad je mrtvo slovo na papiru. 

"Još uvijek nema skloništa za žene žrtve nasilja u svim županijama, obećana SOS nacionalna linija za prijave ne postoji, postojeća skloništa su prekapacitirana, nedostaje stručnjaka. O propustima u postupanju službi, da ne govorimo, što govori da nema ni edukacije, ni osvješćivanja ljudi o problematici", rekao je Bernardić.

Ocijenio je da je u pogledu reproduktivnih prava situacija je rapidno pogoršana.

"Iako zakonski omogućeno i legalno, pravo na pobačaj izigrano je korištenjem prava liječnika da ulože priziv savjesti. U Hrvatskoj više od 60 posto ginekologa i anesteziologa radi priziva savjesti ne obavlja taj zahvat, a ponegdje su to i svi liječnici u nekoj bolnici. Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnog pobačaja. Zahtjevi SDP-a koji proizlaze iz našeg zakonskog prijedloga govore o tome kako je nužno da pobačaj bude dostupan i besplatan, kao što i kontracepcija u Hrvatskoj mora biti besplatna", rekao je Bernardić.

Autonomna ženska kuća Zagreb pravni okvir Autonomna ženska kuća izradila svoj prijedlog zakona o pobačaju i `prizivu savjesti`

Spremnost na mijenjanje i ravnopravnost žena dokazujemo i u vlastitoj stranci, dodaje, gdje smo u europskoj kampanji prvi put u povijesti na listama SDP-a osigurali puni rodni paritet, odnosno, jednaki broj žena i muškaraca i zato u EU parlamentu imamo dvije žene i dva muškarca i to nismo napravili zato da bi se 'čuo ženski glas' ili zato jer je to 'ženska priča' nego zato jer je to ono u što mi vjerujemo, ravnopravnost i prilika da napravimo iskorak. 

"Ostale stranke u Hrvatskoj pozivam da slijede naš put, ne košta novca, košta malo truda, puno srca i nešto povrijeđenih muških ega. Moj cilj je jednak broj muškarca i žena u politici, jer sam potpuno uvjeren da kada žene u Hrvatskoj uspiju, uspjet će i cijela Hrvatska", zaključio je Bernardić.

Korčulanska škola okuplja žene i muškarce lidere iz jugoistočne Europe i prepoznata je kao 'think tank' koji se bavi političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim aspektima rodne ravnopravnosti kao i ženskim političkim liderstvom.

U ovoj će se godini Škola fokusirati na radnu migraciju u regiji s naglaskom na aspekte roda, pri čemu Strategija 2020 za jugoistočnu Europu vidi unutarregionalnu radnu mobilnost kao jedan od glavnih pokretača rasta.

Uz brojne sudionice i sudionike iz jugoistočne Europe, na konferenciji Korčulanske škole "Regionalna radna migracija – rodna perspektiva", na skupu su govorili i Maria Joao Rodrigues, predsjednica FEPS-a i bivša članica EP-a i ministrica zapošljavanja iz Portugala, predsjednica PES Women te Daša Šašić Šilović, predsjednica Međunarodnog Upravnog odbora Mreže CI Europe za ravnopravnost spolova.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Mario125:

    Tvoje izjave su priče za malu djecu - uspavanke - totalna neznalica na kvadrat

  • fefellerunt:

    Koja prezentacija, dvojba je jedino da li je bernardić pokazao intleigenciju ili umješnost laganja. da su žene sve neravnopravnije? U kom pogledu ? Da ih je preko 70 % zaposleno na državno korito na dobre plaće, siguran posao i minimalan ... prikaži još!an rad , tamo gdje ne mogu postići rezultate rada kao muškarci ( vojska , policija) smanje im se kriteriji za pola samo da jadne neravnopravne imaju dobar posao. Da je obrazovni sustav prilagođen djevojčicama sa minimalnim zahtjevima za maztematičko-logićke vještine, kao i motorike. Da su porodiljni produljeni na nekoliko godina . da se od njih ne očekuju nikakva djelovanja za opće dobro prilikom nepogoda ( tada su odjednom one slabije ) Da su privilegirane u pravosudnim postupcima. Da ih u rizičnim i teškim zanimanjima tipa šumarstvo, građevina i sličnima uopće nema (tko bi bio lud da ih zaposli) . Da žive nekoliko godina duže od muškaraca , između ostalog jer im je tako teško u ovoj državi i rade teške i iscrpljujuće poslove . trebali dalje nabrajati o neravnopravnosti žena? Ali poštenom muškarcu je dužnost raditi ,a po potrebi i riskirati život udržavi u kojoj žene trebaju samo da se tjeraju, dotjeruju i evemtualno blebeću poput one veljače

  • Bruno_Bear1:

    Bero i ti si u neravnopravnom položaju kao žene, zato promijeni spol jer sve više ličiš na maloumnu babu blebetaću