Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA ZAGREB

Želi li Tomašević srušiti Bandića ili zavladati ljevicom?

Zagreb: Peđa Grbin i Tomislav Tomašević održali konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.12.2020.
u 15:37

Koga će HDZ imati za utrku? Bude li to Herman, bitka će se voditi između Bandića i Tomaševića, kaže Davor Gjenero

Roditelji, izgled i zagrebački gradonačelnik – tri su to stvari koje se u životu, šali se internet, ne mogu birati. Je li Milan Bandić čovjek koji će u svibnju sljedeće godine potvrditi da je ta zafrkancija itekako istinita, vidjet ćemo, ali nakon propalih pregovora lijevo-liberalne opcije koja bi mu, prema anketama, jedina mogla stati na kraj, dugogodišnjem bi prvom čovjeku metropole posao dobivanja još jednog mandata mogao biti puno lakši.

Neće sa SDP-om, na sam je Badnjak objavio čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević pa obrazložio kako je ta odluka posve racionalna jer se najboljim načinom za micanje Bandića s vlasti pokazao odlazak na izbore u blokovima, a ne u velikoj koaliciji.

– Posljednjih dana SDP je javno isticao da bi on i ostale oporbene stranke podržali moju gradonačelničku kandidaturu pristanemo li na predizbornu koaliciju, tj. na zajedničku listu za Skupštinu i vijeća gradskih četvrti. Zajednička anketa pak pokazala je da zajednička lista ne bi imala nikakva sinergijskog učinka. Dapače, pokazala je gubitak – pojasnio je Tomislav Tomašević i dodao kako će na izborima biti za njih ključno na birališta dovesti sve birače koje mogu, a u širokoj predizbornoj koaliciji dio bi njihovih birača ostao doma. Prema zajedničkoj anketi, obrazložio je Tomašević, svaki peti birač platforma Možemo! i Zagreb je naš ne bi glasao za široku koaliciju.

VIDEO: Tomislav Tomašević o izlasku na lokalne izbore

SDP računa na devet mjesta

– Osim toga, dosadašnje iskustvo pokazalo je da mi na birališta uspijevamo izvući veliki broj apstinenata i mladih ljudi, dakle one za koje se misli da su nezainteresirani ili da su digli ruke od politike – objasnio je u kojem grmu leži nada prvi čovjek platforme Možemo!, u kojoj kažu i da ankete pokazuju kako bi upravo Tomislav Tomašević i sada u prvom krugu dobio daleko najviše glasova u odnosu na ostale kandidate, dvostruko više u odnosu na drugoplasiranog Bandića.

Spremni su sami osvajati Skupštinu, jasni su “možemovci”, što ne znači da će isključiti postizborne dogovore i koalicije jer, prema anketama, tek s ujedinjenom ljevicom mogu doći do većine u gradskom parlamentu. Od 47 zastupnika koliko će ih, nakon promjene Zakona o lokalnoj samoupravi, od sljedeće godine biti u Skupštini, svi bi ljevičari zajedno trebali osvojiti 27 mandata.

Sam SDP, prema tim anketama, koje su svi zajedno naručili s ciljem da im kažu trebaju li u pregovore ili da se drže sami sebe, osvaja deset mandata, ali to ne znači da je 17 “preostalih” od Možemo! jer u računicu ulaze i postoci Glasa, odnosno Anke Mrak Taritaš te nezavisnog Renata Peteka, koji su također bili uključeni u ujedinjenu lijevo-liberalnu opciju. Da će s njima nastaviti pregovore, kazao je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a, u kojem su mišljenja kako je Možemo! ipak donio odluku koja će Bandiću samo pomoći da se dočepa još četiri godine na čelu glavnoga grada.

– Ankete su nam pokazale da bi na izborima za gradonačelnika u prvom krugu Tomašević trebao imati 30 posto glasova, Maras 8,5, Mrak Taritaš šest i Petek četiri posto. Da idemo ujedinjeno, imali bismo 48-49 posto glasova birača i Tomašević bi mogao pobijediti već u prvom krugu – objašnjavaju nam u SDP-u kako vide epilog te dodaju kako je gubitak u “negativnom sinergijskom učinku” koji Tomašević spominje samo pet posto, što je gotovo na razini statističke pogreške.

Još jedan krug razgovora, kažu SDP-ovci, slijedi im s Petekom i Mrak Taritaš, a za dva tjedna objavit će i svoga službenog kandidata za Zagreb. Ima li šanse da to bude netko od dvoje spomenutih, uspiju li razgovori? Ne, tvrde u SDP-u, jer je Gordan Maras u anketama imao bolji postotak. A je li onda on taj?

– To ćemo vidjeti – zagonetni su u SDP-u, gdje pitamo i kakve su točno zahtjeve imali prema Tomaševiću i jesu li oni možda utjecali na njegovu odluku. Kažu – gotovo nikakve.

– Nismo jednostavno do toga ni došli. Htjeli smo da se mandati u mogućoj koaliciji podijele po anketi, a do faze da se razgovara o mjestima na listi, o dogradonačelnicima, predsjedniku Skupštine ili bilo kakvim drugim detaljima uopće nije bilo govora. U dva dana oni su samo odlučili da ne žele ujedinjenje – kažu nam u SDP-u, u kojem na svojih barem devet mandata u gradskom parlamentu i dalje računaju.

Misli i da bi se ova Tomaševićeva odluka možda mogla negativno odraziti na njegov rejting jer je, upozoravaju, pao tri posto i u odnosu na anketu koju je SDP sam naručio, a koja je prethodila ovoj koju su naručili svi zajedno.

Vanđelić za drugi krug

Govori se i da možda samom Tomaševiću cilj nije toliko da postane gradonačelnik, koliko mu je cilj da postane najjači na ljevici, odnosno da pokuša tu poziciju preuzeti SDP-u. Zamjera mu se i što je odbacio moćniju stranačku infrastrukturu jer ipak su one te koje donose pobjede. S druge pak strane, oni koji ga potpuno podržavaju podsjećaju da je upravo SDP iznjedrio Bandića i da bi iz te stranke sadašnji gradonačelnik kasnije u Skupštini mogao skupljati “žetončiće” jer je ondje mnogo onih koji su mu dužni. Ne treba im taj uteg, govore u Možemo! koji bi, kako nam kažu, uvijek morali oprezno gledati i na to tko je blizak sadašnjem predsjedniku stranke Peđi Grbinu, a tko Bandićevu učeniku Davoru Bernardiću.

Da je Tomislav Tomašević donio dobru odluku, smatra politički analitičar Davor Gjenero, koji je SDP i Možemo! usporedio s HNS-om i HSLS-om početkom 2000-ih.

– Oni su kao dva balona, od kojih jedan ide u zrak, a drugi pada. Naravno da u takvoj situaciji nećete vezivati te balone, nego ćete svoj pustiti da leti i eventualno iz ovog koji pada pokupi određene vrijedne ljude – govori Gjenero, koji smatra i da Milan Bandić na predstojećim izborima biračko tijelo jednostavno nema. Ima klijentelu, kaže taj analitičar, ali mu ona neće iznjedriti puno glasova, a pričekati treba i koga će HDZ pustiti u utrku za Zagreb.

– Bude li to Mislav Herman, bitka će se voditi između Bandića i Tomaševića. Bude li to Damir Vanđelić, onda će se on s Tomaševićem boriti u drugom krugu – kaže Gjenero i ističe da i Gordan Maras ima nešto birača, ali uzmu li se u obzir rezultati parlamentarnih izbora, ne može računati na veći broj preferencijskih glasova.

Komentara 116

Avatar KALIMERO
KALIMERO
16:28 28.12.2020.

Samo se Tomašević već tjednima promiče na ovom portalu kao da će biti jedini kandidat. Lako njemu. VL gura svog kandidata.Strašno na što smo spali

DU
Deleted user
15:48 28.12.2020.

Paradoksalno je da između ostaloga jamraju da je Zagreb zapušten, a neki od njih djeluju upravo tako.

MI
Milas
16:13 28.12.2020.

Tomasevica za gradonacelnika? Ma dajte! Trebat ce mu godinu dana da pohvata konce, iduce dvije godine pricat ce da je zatekao strasno stanje da bi trece godine svi shvatili da je nesposoban za sve osim za vracanje imena Trga marsalaa Tita. Kaj nam to treba!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije