Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Marić:

'Reforma je rađena na stručnim principima i nikakve demagoške stvari neće je ugroziti'

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
11.11.2016.
u 21:37

- Mogu vrlo jasno reći da smo se oduprli brojnim pritiscima i brojnim izazovima. Sve ovo što se događa zadnjih dana mogu reći da smo predvidjeli - rekao je Marić

Ministar financija Zdravko Marić rekao je večeras u Dnevniku Nove TV da promjene i prilagodbe koje su napravili ne ugrožavaju provedbu porezne reforme.  

- Vrlo jasno sam jučer rekao medijima i vašim kolegama da i dalje to stoji, da je to sveobuhvatna i cjelovita porezna reforma, ona je rađena na stručnim principima, i nikakve demagoške stvari neće je ugroziti - rekao je Marić.

- Mogu vrlo jasno reći da smo se oduprli brojnim pritiscima i brojnim izazovima. Sve ovo što se događa zadnjih dana mogu reći da smo predvidjeli - rekao je također Marić.  

Govoreći o odustajanju od smanjenja PDV-a s 25 posto rekao je da to ne isključuje da u dogledno vrijeme ne bude određenih korekcija u tom dijelu i da se to ne ispuni. Osvrnuo se i na nezadovoljstvo ugostitelja.  

- Uvijek je teško govoriti o nekome tko gubi ako imamo ukupno rasterećenje gospodarstva od 2 milijarde kuna, ako gledamo samo domaće gospodarstvo, građane i poduzetnike, to je 2,5 milijarde kuna, i sada normalno, kad gledamo segment, ako hoćete segment ugostiteljstva, čitav niz stvari na njihovoj strani inputa, odnosno ponude, ono što koriste u svojim troškovima zapravo im se snižava, ali najvažnije za sektor ugostiteljstva je strana potražnje - dizanjem raspoloživog dohotka mi stvaramo povoljne uvjete da i potražnja za njihovim proizvodima i uslugama bude veća - rekao je Marić, dodajući da ne vidi razloga za otpuštanja te da je Hrvatska po indikatorima Europske unije, Eurostata, uz Portugal najjeftinija destinacija Mediterana u segmentu hotela i restorana.

Marić je rekao da porezni USKOK i dalje funkcionira te da je predviđen i izmjenama 15 zakonskih propisa.  

- Bit će u smislu sistematizacije određenih izmjena, međutim u smislu samog poreznog USKOK-a on će biti još i bolje pozicioniran, kadrovski po potrebi još dodatno pojačan, a i ova ekipa koja trenutno radi, i proteklih mjeseci je prošla dodatne edukacije, i mislim da sigurno rezultati u konačnici neće izostati - rekao je Marić.  

Izrazio je uvjerenje da će uspjeti proći s cijelom reformom, a na pitanje hoće li napustiti Vladu ako ne uspije odgovorio je da ne bi ulazio u spekulacije, ali da će se jako čvrsto i zdušno zalagati za provedbu.

>> Detalji dramatičnih pregovora HDZ-a i Mosta koji su trajali gotovo sedam sati

Komentara 6

PA
pajokola1
08:45 12.11.2016.

Hrabraja ,ti si totalno u pravu, kad su ugostiteljima snizili pdv oni nisu snizili cijene niti su radnicima povećali plaću, tako da se slažem da se njima nametne "normalni" pdv, samo ovo što je Marić napravio dobro povećavajući hotelijerima pdvv je odmah idućim potezom poništio, jer je taj novac koji će doći od podizanja pdv-a hotelijerima usmjerio u povećanje "visokih" plaća u koje i on sam spada i politička elita oko njega i njima slični, umjesto da su taj novac usmjerili na one sa minimalcem i na taj način pomogli egzistencijalno naj ugroženijim ,tako sprječili bar djelomično iseljavanje i potaknuli široku potrošnju, ovako taj novac su stavili sebi u džep,a Mostovci kao sad nisu znali pa nekakvim amandmanom pokušavaju sa sebe skinuti krivnju ali to je samo za one naivne , isti su kao i Hdz. Bljak!

KR
kritika5
08:55 12.11.2016.

superhik reforma

DU
Deleted user
16:19 12.11.2016.

Zašto tratite vrijeme i novac, Sve vas treba rastjerati i otpustiti. Jedino što treba napraviti je uvesti normalan porez od 12 posto tako da se gospodarstvo možer razvijati i opstati. Sve što nakon toga ne bi imamo dosta love zaa opstanak - ukinuti, smanjiti, sve te trutove, uhljebe, administraciju ... UVESTI: et tehnologije, internet, nove tehnologije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije