Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Smjer je dobar, no reforma je morala biti hrabrija'

Koliko je porezni sustav pravedan ako progresivno oporezivanje ne obuhvaća i dohotke od kapitala i neoporezive primitke
11. studenoga 2016. u 19:56 0 komentara 488 prikaza
Guste Santini
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Unatoč tome što će imati kratkoročne troškove transformacije i svoj ‘mrtvi teret’, porezna reforma znači poboljšanje u odnosu na postojeći porezni sustav, ocijenio je na panelu održanom u Opatiji u sklopu 24. savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista Guste Santini, glavni urednik časopisa Ekonomija i šef tvrtke Rifin.

– No, premda ide u dobrom smjeru, reforma je trebala biti hrabrija – rekao je Santini i zauzeo se za povrat zaštitne kamate na kapital. Zaštitna bi kamata imala dvojaku ulogu: sačuvala bi glavnicu poduzeća i povećala udjel vlastitog kapitala u strukturi financiranja investicija. Sa Santinijem se složio i Damir Brajković, predsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika.

Zdravko Marić Žestoke kritike porezne reforme U burnoj raspravi 'zaiskrilo' između ministra Marića i opatijskog ugostitelja: Koga sam ja nazvao lopovom? vlada POREZNA REFORMA Vlada u Sabor poslala čak 15 zakona: Ostaje PDV od 5% za kruh, mlijeko, lijekove i knjige. Turizam ide s 13% na 25%, ukida se olakšica za prvu nekretninu

Na panelu se najviše raspravljalo o pravednosti predloženog sustava. Moderator Hrvoje Šimović pitao je sudionike koliko je sustav pravedan ako nije potpuno „sintetički“, odnosno, ako progresivno oporezivanje ne obuhvaća i dohotke od kapitala i neoporezive primitke koji ukupno u Hrvatskoj na godinu dosežu čak 40 milijardi kuna. Željko Lovrinčević, voditelj povjerenstva za poreznu reformu pri Ministarstvu financija, objasnio je da je riječ tek o prvom koraku jer za „full sintetički“ porez treba obaviti složene tehničke pripreme.

Marijana Vuraić Kudeljan, zamjenica ravnatelja Porezne uprave, poslala je s panela poruku poduzetnicima i lokalnim upravama da se na vrijeme pripreme za brojne izmjene poreznog sustava, a građanima, ako žele iskoristiti nova prava, da Poreznoj upravi dostave sve potrebne podatke.

>> Kovačić: Porezna reforma nije nikakva pobjeda Mosta

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.