Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLIJEKO

Zdenka je ostala bez većeg dijela vjernih malih kooperanata

18.12.2008.
u 17:21

Dok ih je prošle godine imala oko od 1100, Zdenka je ovu godinu zaključila s 930 kooperanata, koji su joj u prvih deset mjeseci isporučili oko 18 milijuna litara mlijeka. No, činjenica da se ukupni ulaz mlijeka nije smanjio, već čak i povećao, ukazuje na to da se i u toj, kao i drugim mljekarama u Hrvatskoj, smanjuje broj kooperanata s manjim brojem mliječnih krava.

“Odzvonilo” štalici i kravici
- Povećava se broj velikih jer stara i gospodarstva s malim brojem krava, izumiru. Nova generacija mljekara ulaže u farme s puno krava koja jamči većom proizvodnju, a istodobno i bolju kvalitetu mlijeka - rekao je Željko Gatjal, predsjednik uprave Zdenke mliječnih proizvoda.

Očekuje se kako će i naredna godina završiti sa stotinjak malih kooperanta manje. Među razlozima zbog kojih vlasnici malih gospodarstava odustaju od uzgoja samo nekoliko krava je i taj da za isporučenih manje od 6000 litara mlijeka godišnje izostaje državna, dok oni koji mjesečno isporuče manje od tisuću litara mlijeka ostaju i bez tvorničke premije koja u Zdenkinu slučaju iznosi 22 lipe po litri. Premija izostaje i zbog manje kvalitete mlijeka, koja je u najvećem broju slučajeva učestalija kod manjih proizvođača.

Dugačka lista odustalih
Utjeha i spas, posebice onima koji u proizvodnji mlijeka ne prijeđu granicu od šest tisuća litara godišnje čini 1500 kuna, koliko im država u tom slučaju na kraju godine isplati po kravi, koja tada ulazi u kategoriju dojilje. Popis odustalih od uzgoja manjeg broja krava uskoro bi mogao proširiti i Josip Malina iz Poljana nedaleko od Grubišnog Polja, koji kaže kako mu uzgoj triju krava nije baš isplativ.

- Cijena mlijeka je mala, a problemi veliki. Da bi se udovoljilo svim uvjetima i zahtjevima i postigla bolja cijena, potrebna je moderna staja. A takva se ne gradi za dvije, tri već desetke krava, za što su potrebni milijuni kuna-kaže Malina.

S druge strane, Mirko Jakupec iz Babine Gore nedaleko Suhopolja, kao najveći kooperant Zdenke, u ovoj je godini od stotinjak krava proizveo i isporučio oko 222 tisuća litara mlijeka. Kaže kako se od toga posla može dobro živjeti, ali tek s velikim ulaganjima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije