Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iran popušta zapadu

'Zbogom nuklearno oružje, ako ukinete sankcije i investirate'

'WORLD RIGHTS NO USA, FRANCE, AUSTRALIA.   Iran\'s Supreme Leader Ayatollah Khamenei walks to a polling station in Tehran, Iran. 04/05/12  BYLINE UPI/BIGPICTURESPHOTO.COM:   REF:938 (MR)  USAGE OF THI
'Big Pictures/PIXSELL'
19.09.2013.
u 07:47

Međunarodna izolacija isrcpila je Teheran. Iran je spreman zatvoriti postrojenje za nuklearno oružje Fordo

Da međunarodne sankcije imaju jako loš utjecaj na iransko gospodarstvo potvrđuje i izjava predsjednika te zemlje Hasana Rohanija da je spreman napraviti ustupke Zapadu kad je u pitanju nuklearno naoružanje pa čak i zatvoriti postrojenje za proizvodnju nuklearnog oružja Fordo ako međunarodna zajednica ukine dugogodišnje sankcije Iranu.

Fordo, koji na Zapadu smatraju velikom prijetnjom, najmodernije je postrojenje za proizvodnju nuklearnog naoružanja u Iranu koje slovi za neuništivo – ni najjače bombe ne mogu probiti njegovu zaštitu od 70 metara.

Iranski predsjednik Hasan Rohani želi ugasiti Fordo i dopustiti međunarodnim tijelima da nadgledaju uklanjanje centrifuga.

Zatopljenje odnosa

Međutim, za sada je još nejasno tko će nadgledati razmontiranje postrojenja te kako će uopće 185 kg proizvedenog obogaćenog uranija biti transportirano, a zauzvrat od Sjedinjenih Država i Europske unije traži povlačenje sankcija, povlačenje zabrane uvoza iranske nafte i dozvolu da iranska središnja banka opet posluje na međunarodnom tržištu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani ima podršku svog naroda, a ne treba strahovati ni od konzervativaca i tvrdolinijaša da bi ga zbog toga mogli prozvati izdajnikom jer ima potporu i smjernice vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija da izravno uđe u pregovore sa SAD-om, što je potvrdio Husein Musavi, bivši član iranskog pregovaračkog tima sa Zapadom o nuklearnom programu, koji je blizak bivšem iranskom predsjedniku Akbaru Hašemiju Rafsandžaniju.

Izgleda da je situacija u Siriji očito dovela do zatopljenja odnosa između Irana i SAD-a, a američki dužnosnici najavljuju i mogući sastanak Obame i Rohanija na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Štoviše, između dvojice predsjednika odvija se višetjedna komunikacija, no sadržaj poruka koje su razmijenili ostaje tajan. Iran je jedan od najbližih suradnika Sirije i opskrbljivač Assadovih snaga konvencionalnim oružjem, tako da bi Rohani mogao imati znatan utjecaj u naporima za kemijsko razoružanje Sirije koje predvodi Rusija, nada se SAD. Ako dođe do sastanka njih dvojice, bit će to prva interakcija između SAD-a i Irana od raskidanja diplomatskih odnosa 1979. godine. Iako analitičari kažu da Iran zapravo samo pokušava izbjeći štetu koju bi sirijska kriza mogla nanijeti pregovorima o iranskom nuklearnom programu, novi iranski predsjednik hitno mora nešto učiniti da ukine sankcije zbog katastrofalne gospodarske situacije u zemlji. Naime, prema službenim podacima, zemlja je pred bankrotom, a jedini spas za Iran je ukidanje sankcija i ulazak novog kapitala na tržište.

Politika umjerenosti

Kupovna moć stanovništva drastično je pala a inflacija je samo u prva tri mjeseca ove godine porasla za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Milijuni građana ne mogu otplaćivati kredite i banke su u ogromnim dugovima. Industrija je također u teškoćama; samo proizvodnja automobila pala je za 50 posto.

Rohani, koji je obećao da će slijediti politiku umjerenosti i ublažiti napetosti s vanjskim svijetom i poboljšati iransko gospodarstvo opustošeno međunarodnim sankcijama te lošim upravljanjem, jedini spas za Iran vidi u gašenju postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja Fordo i izravnim pregovorima sa Sjedinjenim Državama.

>>Iran i SAD počinju pregovore o pomirbi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije