Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesenske poplave

Zbog klimatskih promjena u Hrvatskoj će biti još većih poplava

poplave, karlovac
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/10
17.10.2015.
u 14:12

Dovode do povećanja intenziteta oborina na kraće razdoblje i time do bujičnih poplava te do sušnih razdoblja i toplinskih valova, a to je scenarij koji se odigrao ove godine u Hrvatskoj

Karlovac je i ove godine pod vodom, Dalmacijom divljaju poplave, Pelješac se ljetos borio s požarima, a nedavno s velikim potopom... Sve su to posljedice globalnih klimatskih promjena koje se osjete i kod nas. Klimatolozi poručuju da upravo klimatske promjene, prvenstveno zbog porasta koncentracije stakleničkih plinova, dovode do povećanja intenziteta oborina i time do bujičnih poplava te češćih sušnih razdoblja i toplinskih valova.

Ekološka rješenja

Baš se taj scenarij odigrao u Hrvatskoj ove godine – ljeto je bilo izrazito sušno s toplinskim udarima, a sad su nastupile bujične poplave. Biolog i voditelj projekta Rijeke Hrvatske Goran Šafarek kaže da klimatske promjene utječu na padaline.

– U budućnosti će biti još gore. Nasipima i ustavama previše smo kanalizirali rijeke. Sve je više vode i padalina, a sve manje prostora, a to je recept za katastrofu – upozorava Šafarek.

Rješenje za izbjegavanje te katastrofe je, objašnjava, ublažavanje klimatskih promjena. Što se tiče praktičnih rješenja obrane od poplava, smatra da se uz tradicionalni način obrane od poplava, poput gradnje nasipa, trebaju primijeniti i ekološka rješenja, a to su proširenja korita rijeka na poplavne šume i livade.

– Njemačka polovicu svog budžeta za obranu od poplava ulaže u proširenje korita rijeka – kaže Šafarek. Ističe da treba razlikovati poplave od šteta od poplava. Poplave su se i prije događale i događat će se i ubuduće jer je to prirodno. Za štete od poplava odgovoran je čovjek zbog regulacije rijeka, klimatskih promjena, naseljavanja...

Kao i sve druge zemlje, i Hrvatska se mora boriti protiv klimatskih promjena, ali i prilagoditi onima koje su se već dogodile. Tako u Ministarstvu zaštite okoliša, za borbu protiv klimatskih promjena, izrađuju Strategiju niskougljičnog razvoja radi smanjenja emisije CO2, a koja je u završnoj fazi. Strategija prilagodbe klimatskim promjenama trebala bi pak biti gotova u prvoj polovici 2017.

Porast razine mora

U Ministarstvu navode da je zbog klimatskih i geografskih obilježja Hrvatska prepoznata kao izrazito ranjiva na klimatske promjene. Tako se može očekivati rizik porasta razine mora, promjena ponašanja i migracijskih obrazaca morskih riba zbog zagrijavanja morske vode, a očekuju se i utjecaji na hidrologiju i vodne resurse, šumarstvo, poljoprivredu, biološku raznolikost, ljudsko zdravlje...

>>Vučić ponudio pomoć Milanoviću, pod vodom 300 obitelji: Ovo je katastrofa

>>Izvanredno stanje: Kupa i Korana nabujale preko noći, poplavljeno stotinu kuća

Komentara 12

DI
dinamojavolim1
14:47 17.10.2015.

dal mozete malo opsirnije napisat nesta o clanku o neredima u svedskoj???(ispricavam se sta ovdje to pisem ali tamo nisu dozvoljeni komentari)

FL
feliks.lorenz.33
16:52 17.10.2015.

Nije samo klima kriva - već i glupost onih na visokim položajima. Zašto? Da bi "zaštitili okoliš" zabranilili su čišćenje riječnih tokova vađenjem pijeska i šljunka. Tokovi su sve plići, primaju sve manje vode, obale postaju sve "niže" i voda teče polagano i rijeke se šire. Nasipi se prelijevaju jer su pravljeni za dublje vodotokove, kojima je voda od kiše do kiše - brže prolazila. Uz dublje tokove, bilo bi ipak lakše ljudima uz rijeke. "Štitimo prirodu" uz potapanje ljudi. Pitam se . dokle?

OB
Objektivno...
16:48 17.10.2015.

E..., ljudi... pa jel da opet zovemo onaj 060 koji je navodno broj Crvenog križa pa da malo pomognemo tim poplavljenim ljudima... Da ovi opet mogu pravedno raspoređivati našu lovu koja se oplođuje na njihovom računu. Čini mi se daa su se naši političari malo opekli kad su nas lani preko HTV pozivali da zovemo i zovemo a ni oni sami nisu znali put novca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije