Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera putovnice

Zbog ilegalnih putovnica SAD nije ukinuo vize Hrvatskoj

Ministrica Pusić sastala se sa Hillary Clinton
Foto: VL
1/3
24.03.2012.
u 17:33

Krivotvorene, ali i legalne putovnice nalaze se i u rukama državljana susjedne BiH-a koji se na američkim i listama Interpola vode kao pripadnici terorističkih skupina

Hrvatsku je službeni Washington upozorio na krivotvorene putovnice s kojima se koriste brojni kriminalci s jugoistoka Europe još tijekom vladavine Ive Sanadera kad se lobiralo za ulazak u NATO savez, potom i tijekom dvogodišnjeg premijerskog mandata Jadranke Kosor. Ministar unutarnjih poslova u HDZ-ovoj vladi Tomislav Karamarko tijekom službenog boravka u SAD-u o toj temi je razgovarao sa svojim domaćinima te ih je upoznao s tada tajnim istragama o mreži osoba iz diplomatsko-kriminalnog ali i policijskog miljea koji krše zakon i po visokim cijenama prodaju hrvatske putovnice kriminalnom podzemlju susjednih zemalja. Najavio je brzo okončanje istraga i uspješnu akciju jer su krivotvorene putovnice u rukama kiminalaca i potencijalnih terorista siguronosno pitanje ne samo za Hrvatsku nego i za SAD, EU i sve članice NATO saveza.

>>Policajci i diplomati srpskim mafijašima prodali 100 putovnica

Te informacije potvrdio je Večernjem listu visoki državni izvor u Washingtonu koji tvrdi da su krivotvorene putovnice i najvažniji razlog zbog kojeg Amerika unatoč brojnim i ozbiljnim najavama iz State Departmenta i Kongresa te zaista dobroj volji još uvijek našoj zemlji nije ukinula vize. Tijekom ovotjednog radnog posjeta ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić Washingtonu siguronosna pitanja su bile jedna od tema pa ne čudi što je nekoliko dana nakon tih razgovora ministar policije Ranko Ostojić krenuo u okončanje dugo i temeljito pripremane policijske akcije Mreža.

Krivotvorene hrvatske putovnice ali i mnoge legalno izdate nalaze se i u rukama državljana susjedne BiH-a koji se na američkim i listama Interpola vode kao pripadnici terorističkih skupina i stalna su opasnost za sigurnost. Nakon najnovijeg terorističkog napada u Francuskoj pojačane su siguronosne mjere širom Europe ali i u SAD-u. Statistika američkog veleposlanstva u Zagrebu pokazuje da je 6,3 posto zahtjeva za američkom vizom odbijeno a zakon doneđen u Kongresu i provodi ga State Departmant zahtjeva samo 3 posto odbijenih zahtjeva pa je to jedini razlog zašto SAD nije kao Kanada ukinuo potrebu za odobrenim vizama prije ulaska u zemlju. Akcija hrvatske policije sigurno će dobiti pohvale od službenog Washingtona koji našu zemlju naziva liderom u regiji ili primjerom drugima u susjedstvu kako se čuva vlastiti nacionalni suverenitet i sigurnost koju su pojedinci iz državnih službi izdavanjem krivotvorenih putovnica ozbiljno narušili.

Komentara 123

SU
superbura
22:34 24.03.2012.

Pusicka ima los um al\' dobre sise

OB
-obrisani-
23:53 24.03.2012.

24.03.2012. u 22:34h superbura je napisao/la: Pusicka ima los um al\' dobre sise - Pa kako je malena ( u rastu ) otisla sva u sise

Avatar žič
žič
18:27 24.03.2012.

ode naše,,LIDERSTVO,,u regiji u hurac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije