Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog

Zastavu EU možda će morati nositi i svi sportaši zemalja članica

'23.08.2008. Peking, Beijing - Najbolja hrvatska sportasica Blanka Vlasic osvojila je srebrnu medalju u skoku u vis na Olimpijskim igrama.Zlatno je osvojila Tija Hellebaut koja je visinu 205 centimeta
Foto: 'Goran Stanzl/Vecernji list'
1/3
18.07.2011.
u 08:30

Zastava EU na dresovima nacionalnih reprezentacija zemalja članica trebala bi, prema ovom prijedlogu, pomoći izgradnji europskog identiteta uz pomoć sporta.

Prvo je postala obvezna ispred hrvatskih državnih institucija, uskoro ćemo je vidjeti i na registracijama, a ako u Europskom parlamentu prođe prijedlog iznesen proteklog tjedna, europsku zastavu možda će morati nositi i hrvatski reprezentativci. Dresovi sportskih reprezentacija svih zemalja članica EU trebali bi imati istaknutu zastavu sa žutim zvjezdicama, pored nacionalnog grba ili zastave.

Zastava EU na dresovima nacionalnih reprezentacija zemalja članica trebala bi, prema ovom prijedlogu, pomoći izgradnji europskog identiteta uz pomoć sporta. U Hrvatskoj je sport od prvih dana nezavisnosti pomagao jačanju nacionalnog identiteta: od srebrnih košarkaša u Barceloni 1992. preko brončanih nogometaša u Francuskoj 1998. sve do osvajača Wimbledona 2001., hrvatski sportaši ponosno su isticali i ljubili šahovnicu na svojim dresovima. Hoće li u budućnosti to isto raditi i s europskim zvjezdicama?

Bijesne reakcije Engleza

Takav prijedlog, iznesen na Odboru za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, već je izazvao bijesne reakcije u dijelu britanskih medija. Britanci bi ideju da sportaši koji se bore za Englesku nose obilježja EU smatrali, čini se, porazom.

– Kad sam to pročitao, nisam znao bih li se smijao ili plakao – komentirao je Paul Nuttal, europarlamentarac iz redova britanske Nezavisne stranke, poznate po svojim euroskeptičnim i nacionalističkim stavovima. Emma McClarkin, europarlamentarka iz redova britanske Konzervativne stranke, kazala je kako ovaj prijedlog zadire u "vrlo osjetljiva pitanja". – Ako idete u takve tašte projekte kao što je ovaj, odagnat ćete ljude od Europske unije – rekla je.

Njemačka europarlamentarka Doris Pack, predsjednica odbora na kojem se vodila ova rasprava, pripisala je ovo negodovanje tipičnom britanskom euroskepticizmu. Poručila je Britancima da, ako im prijedlog o zastavi EU na dresovima toliko smeta, uvijek imaju opciju izlaska iz Europske unije.

Ideja je tek u fazi prijedloga i još treba proći proceduru izglasavanja u Europskom parlamentu. A i ako bude prihvaćena, možda neće biti obveza nego samo sugestija nacionalnim reprezentacijama. Ali, s obzirom na to da je Hrvatska uvela obvezu isticanja zastave EU ispred državnih institucija čak i prije ulaska u članstvo, moguće je da će i u ovom slučaju Hrvatska požuriti i staviti žute zvjezdice na sve reprezentativne dresove.

Kakve su reakcije Zlatke Mateše i Antuna Vrdoljaka, aktualnog i bivšeg predsjednika HOO-a, te hoće li hrvatski sportaši pristati na takav prijedlog i što oni misle o ideji dodavanja grba i zastave Europske unije pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Komentara 100

LE
Leoness
19:55 18.07.2011.

prije je bila samo jedna zvijezda petokraka, sad će ih se nešto naglo namnožit....

PA
pavel1001
12:10 18.07.2011.

Misliš \"vi bosanci\"! Nema veze,ispravio sam te ja!

PA
pavel1001
11:44 18.07.2011.

HA HA AJDE BUDI SRETAN DOK IMAŠ INTERNET MALI TURČINE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije