Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastavu EU možda će morati nositi i svi sportaši zemalja članica

Zastava EU na dresovima nacionalnih reprezentacija zemalja članica trebala bi, prema ovom prijedlogu, pomoći izgradnji europskog identiteta uz pomoć sporta.
18. srpnja 2011. u 08:30 100 komentara 62 prikaza
'23.08.2008. Peking, Beijing - Najbolja hrvatska sportasica Blanka Vlasic osvojila je srebrnu medalju u skoku u vis na Olimpijskim igrama.Zlatno je osvojila Tija Hellebaut koja je visinu 205 centimeta
Foto: 'Goran Stanzl/Vecernji list'
Pogledajte galeriju 1/3

Prvo je postala obvezna ispred hrvatskih državnih institucija, uskoro ćemo je vidjeti i na registracijama, a ako u Europskom parlamentu prođe prijedlog iznesen proteklog tjedna, europsku zastavu možda će morati nositi i hrvatski reprezentativci. Dresovi sportskih reprezentacija svih zemalja članica EU trebali bi imati istaknutu zastavu sa žutim zvjezdicama, pored nacionalnog grba ili zastave.

Zastava EU na dresovima nacionalnih reprezentacija zemalja članica trebala bi, prema ovom prijedlogu, pomoći izgradnji europskog identiteta uz pomoć sporta. U Hrvatskoj je sport od prvih dana nezavisnosti pomagao jačanju nacionalnog identiteta: od srebrnih košarkaša u Barceloni 1992. preko brončanih nogometaša u Francuskoj 1998. sve do osvajača Wimbledona 2001., hrvatski sportaši ponosno su isticali i ljubili šahovnicu na svojim dresovima. Hoće li u budućnosti to isto raditi i s europskim zvjezdicama?

Bijesne reakcije Engleza

Takav prijedlog, iznesen na Odboru za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, već je izazvao bijesne reakcije u dijelu britanskih medija. Britanci bi ideju da sportaši koji se bore za Englesku nose obilježja EU smatrali, čini se, porazom.

– Kad sam to pročitao, nisam znao bih li se smijao ili plakao – komentirao je Paul Nuttal, europarlamentarac iz redova britanske Nezavisne stranke, poznate po svojim euroskeptičnim i nacionalističkim stavovima. Emma McClarkin, europarlamentarka iz redova britanske Konzervativne stranke, kazala je kako ovaj prijedlog zadire u "vrlo osjetljiva pitanja". – Ako idete u takve tašte projekte kao što je ovaj, odagnat ćete ljude od Europske unije – rekla je.

Njemačka europarlamentarka Doris Pack, predsjednica odbora na kojem se vodila ova rasprava, pripisala je ovo negodovanje tipičnom britanskom euroskepticizmu. Poručila je Britancima da, ako im prijedlog o zastavi EU na dresovima toliko smeta, uvijek imaju opciju izlaska iz Europske unije.

Ideja je tek u fazi prijedloga i još treba proći proceduru izglasavanja u Europskom parlamentu. A i ako bude prihvaćena, možda neće biti obveza nego samo sugestija nacionalnim reprezentacijama. Ali, s obzirom na to da je Hrvatska uvela obvezu isticanja zastave EU ispred državnih institucija čak i prije ulaska u članstvo, moguće je da će i u ovom slučaju Hrvatska požuriti i staviti žute zvjezdice na sve reprezentativne dresove.

Kakve su reakcije Zlatke Mateše i Antuna Vrdoljaka, aktualnog i bivšeg predsjednika HOO-a, te hoće li hrvatski sportaši pristati na takav prijedlog i što oni misle o ideji dodavanja grba i zastave Europske unije pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

a Prijedlog da se zastava EU vijori na s

a Prijedlog da se zastava EU vijori na svim natjecanjima na teritoriju EU i da bude istaknuta i na opremi sportaša pokušaj je da se i sportu dade nova dimenzija europeizacije. No engleski sportaši većinom tome nisu skloni, baš kao i što škotski, velški i sjevernoirski sportaši, reprezentativci Ujedinjenog Kraljevstva, ne žele engleski grb na svojim majicama.

– Kad zemlje članice EU igraju jedna protiv druge, bilo bi besmisleno da obje reprezentacije nose istu zastavu – izjavio je bivši engleski izbornik Graham Taylor za Daily Express. (tk, db)

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Leoness:

    prije je bila samo jedna zvijezda petokraka, sad će ih se nešto naglo namnožit....

  • pavel1001:

    Misliš \"vi bosanci\"! Nema veze,ispravio sam te ja!

  • pavel1001:

    HA HA AJDE BUDI SRETAN DOK IMAŠ INTERNET MALI TURČINE