Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovnik

Žarkovica je odnijela prvu žrtvu, odronjena stijena ubila je Ebony

Foto: Privatni album
1/6
04.09.2019.
u 19:39

Kobni zid urušava se već godinama i nitko ne čuje pozive volontera. Unatoč dogovoru za sanaciju azila koji je postignut na nivou Dubrovačko-neretvanske županije na sastanku u ožujku nikakvi radovi još nisu počeli, čeka se troškovnik

Volonteri Društva za zaštitu životinja Dubrovnik godinama upozoravaju da je utočište na Žarkovici u kojem se brinu za 300 napuštenih pasa mjesto opasno za život pasa i ljudi, prijete im  zidovi i stijene koji se urušavaju.
Upozoravali smo na iste opasnosti i mi u našim tekstovima, prenosili riječi volontera, tražili odgovore nadležnih. Čekali smo ih nekad danima, dobivali ih i nakon zahtjeva za pristup informacijama, a u njima su bila uvijek ista obećanja - traži se novo mjesto, rade se planovi, idejna rješenja, projekti...Zamjerili su nam iz Grada i da smo pristrani u izvještavanju, ponekad čak i ‘negativno nastrojeni prema Gradu’. Na pozive volontera da pomognu nisu odgovarali. Kasno sinoć Sandra Sambrailo objavila je da su se sve njezine strepnje obistinile. Stradala je njezina Ebony, njezina najveća ljubav.

Foto: Privatni album

Oproštaj od moje najveće ljubavi
– Večeras mi je umrla na rukama par sekundi, minuta, možda i sati (izgubila sam pojam o vremenu) nakon što sam je izvukla ispod stijene koja se odronila i smrskala joj malu glavicu. Ta kobna stijena koja se godinama urušava i nitko nije čuo da zovem upomoć. Pišem pod Normabelom. Zadnji sam popila kad su nam ukrali kučke ljudi poput ovih koji sada vode Grad. Jednako su bešćutni! Na isti način lažu; na isti način ne čuju apele sa Žarkovice i jedini su krivci za smrt Ebony! Krivi su i za moju smrt, u meni je sve umrlo. Čujem samo brze otkucaje srca, želim da prestanu, da nestanem u ovoj noći! U posljednjem dahu moje Ebony, uz vrisak ili šapat, ni toga se ne sjećam, obećala sam joj da će biti posljednja žrtva kojekakvih Vlahušića, Dujmovića, Frankovića – napisala je S. Sambrailo i nastavila:
– Evo, ovdje, na mjestu gdje je oduzet jedan život, javno upućujem zahtjev Gradu Dubrovniku i Županiji za sanacijom Žarkovice. U protivnom, dolazim s njima u Grad. Možete me samo još jednom strpati u zatvor. Dragi moji, poručite Frankoviću i ostaloj sviti da su krivi za smrt Ebony i za sve patnje koje smo proživjeli i koje proživljavamo. Ebony će, kunem se, biti posljednja žrtva! Trebala sam ja poginuti pod tom stijenom, ali ne...Ebony, moja sjena, u korak uvijek uz mene, umrla je umjesto mene. Oprosti mi, Ebony! Oprosti i njima koji su krivi za tvoju smrt. Ja nikad neću! – stoji u pismu voditeljice utočišta.

Foto: Privatni album

 
Županija čeka troškovnik
A samo prije nekoliko dana iz Dubrovačko-neretvanske županije stigao je odgovorna naš upit o tome jesu li počeli provoditi zaključke sastanka održanog još u ožujku. Čekali smo odgovor od 19. srpnja, a zanimalo nas je što su do sada poduzeli kako bi osigurali minimalne uvjete za postojeće lokacije na kojima se zbrinjavaju napuštene životinje, jesu li definirali te minimalne radnje, je li među njima i popravak azila na Žarkovici, koliko će to koštati i tko sve sudjeluje u radovima?
Kako kažu u svom odgovoru, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su trenutno tri skloništa, ali ih treba uskladiti s propisima. Ističu da je postignut dogovor za azil koji je na Žarkovici i čeka se  troškovnik radova. A troškove će snositi Županija, Grad Dubrovnik te ostale jedinice lokalne samouprave koje gravitiraju tom skloništu. Dodaju kako je na sastanku održanom početkom ove godine, na kojem su bili gradonačelnici i načelnici s područja županije i predstavnici udruga za zaštitu životinja, analizirano postojeće stanje u skloništima za životinje i iskazana spremnost za poboljšanje uvjeta zajedničkim nastojanjem Županije i JLS-a. Zaključeno je da trenutna  skloništa (otok Korčula, dolina Neretve i grad Dubrovnik) mogu zadovoljiti potrebe za sklanjanje životinja s područja svih jedinica lokalne samouprave, no treba ih poboljšati i razvrstati prema  zakonskim standardima. Županija će, u koordinaciji s gradovima i općinama, osigurati potrebne preduvjete sukladno prijedlozima udruga za zaštitu životinja koje „upravljaju“ skloništima, imajući u vidu činjenicu da udruge svakodnevno izravno skrbe o životinjama, odgovaraju nam.


– Županija nema zemljište u svom vlasništvu pa je gradnja skloništa nemoguća bez suradnje s jedinicama lokalne samouprave. Grad Dubrovnik namjerava graditi sklonište za životinje na predjelu Grabovice odmah nakon sanacije odlagališta otpada. U međuvremenu će Županija, Grad i okolne općine pristupiti sanaciji postojećeg priručnog skloništa za životinje na predjelu Žarkovice, a na temelju troškovnika za nabavu potrebnih radova i opreme koje će dostaviti Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik. Slično se planira i na području doline Neretve – stoji u odgovoru Županije.

Foto: Privatni album

Kad namjeravaju krenuti te tko bi trebao sastaviti troškovnik nisu objasnili. Na Žarkovici nitko od predstavnika Grada ni Županije nije bio, možda očekuju da volonteri naprave i troškovnik. Jednako kao što očekuju da se na Žarkovici i dalje zbrinjavaju napušteni psi, unatoč apelima koji stižu s brda iznad Grada. S brda na kojem je pod odlomljenom stijenom život izgubila Ebony. Smrt je dio naših života, reći će Sandra, ali tragedije kao ova u kojoj je izgubila svoju sjenu dvostruka su tuga. I krenut će Sandra dalje, zbog njih 300 koji čekaju da ih makar malo dotakne. Svi su oko nje, zbunjeni su, oni znaju i osjećaju. A tu je i zid, visok četiri i dug 20 metara. Zid koji prijeti, zid koji je ubio Ebony. Tko je sljedeći na redu?

Ključne riječi

Komentara 5

SA
sambau
20:36 04.09.2019.

Godinama se slušaju laži od nadležne gospode. Trebala je Sandra poginuti , onda bi im valjda srce (ili što već imaju umjesto srca) bilo na mjestu. Žarkovica je na samom vrhu najposjećenijih mjesta u Dubrovniku od strane turista. Cijeli svijet vidi ovu sramotu. Uhljebljena sebična bagra.

Avatar rubinet
rubinet
20:24 04.09.2019.

tragedija

BU
bubinjo
11:08 05.09.2019.

Sramota za Dubrovnik??????????????? ali i za sve nas. Svi koji posjećuju Žarkovicu naročito stranci što misle o nama? Da smo kao vlast u Dubrovniku osobe koje nije briga za jednu životinju. Uglavnom kada se piše o problemima sa životinjama javii se netko tko komentira da treba voditi brigu o gladnima, djeci i potrebitima a ne o životinjama. Tko pravi društvu probleme sa životinjama? Čovjek, ne uzimaj životinju ako ne možeš brinuti o njoj, ne izgladnjuj, ne drži na lancu, ne maltretiraj, ne napuštaj kada ideš na godišnji, ne napuštaj jer ćeš uzeti neko novo štene, ne napuštaj kada je životinja stara, ne uzimaj životinju samo radi poticaja ili nekog drugog interesa. Za sva ta napuštanja koja je napravio čovjek, netko drugi treba brinuti. Nemamo odgovornosti za ništa vidimo kako sve ide kvragu pa umjesto da pridonesemo boljem životu vodimo se negativnim primjerima. Svako tko je pokuša u svom kraju utjecati svojim radom - bez plaće - na negativna događanja samo je sebi stvorio problem jer moraš biti kuco i raditi kako ti se kaže. Zašto u Dubrovniku za kojega zna cjeli svijet tolika nebriga? Kako možemo mi iz manjih ili malih mjesta očekivati boljitak kada Dubrovnik to nije u stanju ustvari jednostavno ne želi riješiti? Ako na tom području treba niknuti neki Manhattan daj neko drugo područje za Žarkovicu! Riješi problem napuštanja sasvojim službama, sigurno ima rješenja kao i za druga mjesta u Hrvatskoj koja imaju iste probleme. Kada ćemo se probuditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije