Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Zapravo sam očekivao zadnje mjesto, zato i nisam imao tremu"

Nikoli je drago što je u konkurenciji mnogo starijih i iskusnijih orača ipak na kraju zauzeo - predzadnje mjesto.
17. lipnja 2010. u 14:50 3 komentara 56 prikaza
'zagorje - 16. 06. 2010., Zlatar , Hrvatska - Nikola Grdan predstavljao je SS Bedekovcina na 8. natjecanju oraca Krapinsko-zagorske zupanije u Borkovcu na imanju OPG Kruselj'
Foto: 'Sabina Sviben/VLM'

Prvi put u osam godina održavanja natjecanja, Srednja škola Bedekovčina u utorak je imala svog predstavnika na natjecanju orača Krapinsko-zagorske županije. Boje Poljoprivrednog učilišta te škole branio je učenik 3. razreda Nikola Grđan iz Budinščine.

Imao slabiju opremu

Osamnaestogodišnji Nikola, najmlađi natjecatelj među deset iskusnih i mnogo starijih orača, pri oranju svoje parcele doista se dobro snašao i osvojio šesto mjesto u kategoriji natjecanja plugovima ravnjacima, u kojoj je bilo sedam natjecatelja. Nikola Grđan zadovoljan je svojim uspjehom na natjecanju.

- Zapravo sam očekivao zadnje mjesto, mislio sam da nemam šansi. Zato vjerojatno i nisam imao tremu i nisam se previše zamarao time, išao sam, pa što bude – bude, a sada mi je drago jer sam ipak predzadnji - skroman je Nikola.

Za natjecanje se pripremao na praktičnoj nastavi u školi, intenzivnije par dana prije natjecanja i na probnom oranju uoči natjecanja, a kaže da je imao i mnogo slabiju opremu nego drugi natjecatelji, manji traktor i plug, koji su vlasništvo škole. Nikola je prvi puta probao orati još u trećem razredu osnovne škole na obiteljskoj oranici s ocem Zvonimirom. Odmah mu se to svidjelo.

- Otkad znam za sebe, volim traktor, igrao sam se na njemu od malih nogu, pomagao tati koji me sve naučio, priča Nikola, čija obitelj u Budinščini obrađuje nekoliko manjih oranica s kukuruzom i pšenicom, ali malo, samo za svoje potrebe.

Sve stigne

Zadnjih nekoliko godina Nikola je preuzeo poslove što se mehanizacije tiče, kako je krenuo u poljoprivrednu školu, a kaže da voli raditi na poljoprivredi i da stigne sve, pa mu ostane vremena i za druženje, kompjutor, izlaske.

– Na županijskom natjecanju mnogo sam naučio u vezi oranja, što će mi koristiti i doma pri poslu, dobio sam mnogo savjeta, a podržali su me i kolege iz škole i profesori, roditelji su mi čestitali i zadovoljni su, pa su dojmovi odlični, kaže. Nikola svako ljeto praksu odrađuje u vinogradima u vinariji Vinski vrh, i vinogradarstvo mu se najviše sviđa te bi se u budućnosti volio baviti poljoprivredom.

Nikola Grđan je probio led, Srednja škola Bedekovčina i dalje će sudjelovati na natjecanjima orača, a njegov mentor Neven Krušelj kaže da se pripremaju i drugi učenici, pa će iduće godine možda biti organizirano školsko natjecanje na kojem će biti odabran natjecatelj koji će školu predstavljati na županijskom natjecanju orača 2011. godine. Ideja je i da se natjecanje u oranju održi između samih srednjih škola u Zagorju.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • bigred1:

    takvih vijesti i događaja dajte što više.pridružujem se štefu .i ja sam štef.

  • stef04:

    Čestitam! I da dodam, konačno jedna normalna vijest!

  • nikola1306:

    mali moj štore......