Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAJALO SAMO OSAM MINUTA

Započeo proces u Vatikanu zbog seksualnog zlostavljanja, uskoro novo ročište

Koronavirus u Vatikanu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.10.2020.
u 18:42

Vatikanski tužitelj je 29. srpnja 2019. zatražio proces protiv dvojice svećenika premda su zločini iz doba kada je na snazi bio zakon da se optužba trebala izreći godinu dana nakon zločina.

Prvo ročište procesa u Vatikanu protiv optuženih za seksualno zlostavljanje sjemeništaraca u pred-sjemeništu Pio X., koje se nalazi u blizini Trga Sv. Petra u Rimu, trajalo je u srijedu samo osam minuta, a drugo će se ročište održati 27. listopada.

Optuženi su don Gabriele Martinelli (28) i bivši rektor pred-sjemeništa Enrico Radice (71). Martinelli je optužen da je u razdoblju od 2007. i 2012. seksualno zlostavljao sjemeništarce, a Radice da je onemogućavao istragu. Pred-sjemenište Pio X. ugošćuje đake srednjih škola koje biskupije iz cijelog svijeta šalju tu kako bi započeli hod prema svećeništvu.

Obojica optuženih bili su u sudnici vatikanskog suda kojim je predsjedao Giuseppe Pignatone. Pročitane su optužbe, odnosno da je Martinelli nasiljem i prijetnjom prisiljavao žrtve na seksualne odnose, a Radice je pomogao Martinelliju u zavaravanju istrage. Dvojicu optuženika brane dvije odvjetnice: Rita Claudia Baffioni brani Martinellia, a Agnese Camilli Carissimi brani Radicea.

Sve je započelo kada su Martinelli i žrtva L.G. bili još maloljetnici, odnosno imali 14 i 13 godina, ali do pravih zlostavljanja je došlo kada je zlostavljatelj imao 19, a žrtva 18 godina. Žrtva L.G. je bio prisiljen ne samo na seksualne odnose, već i na podnošenje sadizma, na masturbiranje i to na više mjesta u Državi Gradu Vatikanu u različito vrijeme. Radice je 2013., primjerice, u pismu biskupu Coma Diegu Attiliu Colettiu (jer Martinelli stanuje u Comu gdje se tada pripremao za svećenika) opovrgavao tužbu L.G. protiv Martinellia. Vatikanski tužitelj je 29. srpnja 2019. zatražio proces protiv dvojice svećenika premda su zločini iz doba kada je na snazi bio zakon da se optužba trebala izreći godinu dana nakon zločina.

 

No, papa Franjo je 29. srpnja ove godine otklonio zapreke za početak procesa, koji je evo sada započeo. I Poljak Kamil Jarzembowski, koji sada nije došao u sudnicu, a koji je pred-sjemenište ušao 2009. prijavio je crkvenim vlastima 2014. da je njegov drug iz sobe bio seksualno zlostavljan. Uslijedili su i drugi svjedoci, među kojima su neki iznijeli i činjenicu kako je jedan od zlostavljatelja postao svećenik

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije